Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Κυβέρνηση εναντίον Μελισσοκόμων

Τελειώνουν τους Έλληνες Μελισσοκόμους

Σήμερα έχουμε άσχημα νέα για την μελισσοκομία συνάδελφοι.
Πιο άσχημα δεν γίνεται.
Μας ήρθε η πληροφορία από ανώτατο στέλεχος μελισσοκομικού συνδικαλισμού που ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει τα εξής…
Μέσα στον Απρίλιο θα είναι νόμος του κράτους η απαγόρευση για τους μελισσοκόμους να....
πωλούν χύμα μέλι, μέλι από χέρι δηλαδή.
Όταν λέμε χύμα εννοούμε αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια, να γεμίζουμε δηλαδή βαζάκια μέλι κατευθείαν από τα βαρέλια μας και να το πουλάμε στους πελάτες μας.
Η κίνηση αυτή του εχθρικού προς τους μελισσοκόμους Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γίνετε προκειμένου να στηριχτεί το εμπόριο.
Όσον αφορά τους μελισσοκόμους, ακούστε τι θα ισχύσει.
Θα μας υποχρεώσουν να πουλάμε το μέλι μας συσκευασμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν για την συσκευασία του μελιού.
Ένα τέτοιο κόστος όμως είναι δυσβάστακτο για τον φτωχό Έλληνα μελισσοκόμο, καθώς το κόστος εγκαταστάσεων και μηχανημάτων συσκευασίας φτάνει τα 80.000 με 100.000 Ευρώ.
Ποιος Έλληνας μελισσοκόμος λοιπόν θα έχει τον τρόπο να συσκευάσει μέλι;
Φυσικά κανείς…
Όμως θα υπάρχει και παραθυράκι, αφού όπως σας είπα στόχος του νόμου αυτού είναι η εξουθένωση του έλληνα μελισσοκόμου και η στήριξη του έλληνα εμπόρου.
Ακούστε λοιπόν.
Όποιος μελισσοκόμος επιθυμεί να συσκευάσει μέλι, θα μπορεί να απευθυνθεί σε έμπορους και συνεταιρισμούς που έχουν συσκευαστήρια και επί πληρωμή θα μπορεί να συσκευάζει το μέλι του για να το πουλήσει.
Υπάρχουν κι άλλα όμως.
Το μέλι που θα θέλει να συσκευάσει ο Έλληνας μελισσοκόμος θα πρέπει να περνάει και από χημείο, δήθεν για να πιστοποιείται ότι είναι κατάλληλο και χωρίς υπολείμματα.
Και εδώ όμως το κέρδος κρύβεται από πίσω μιας και το κόστος για το χημείο θα είναι περίπου στα 300 ευρώ.
Πάμε τώρα και στο κόστος συσκευασίας.
Εκεί που θα πηγαίνουμε να το συσκευάσουμε το μέλι, οι εταιρείες αυτές θα έχουν δικά τους γυαλάκια και βαζάκια μελιού και θα μας τα χρεώνουν πάρα πολύ, ώστε να κάνουν την κίνηση μας αυτή ασύμφορη, για να σταματήσει ο μελισσοκόμος να πουλάει μόνος του μέλι, και έτσι να έχουν ολόκληρη την αγορά δική τους.
Το κόστος συσκευασίας λοιπόν μαζί με τα γυαλάκια θα αγγίζει σχεδόν τα 2 ευρώ το κιλό.
Αυτά μας ετοιμάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνάδελφοι, με το πρόσχημα ότι κινδυνεύει η δημόσια υγεία από το χύμα μέλι.
Μετά το μέλι σειρά έχει το χύμα λάδι απ ότι πληροφορήθηκα.
Ας δούμε τώρα και τον ρόλο αυτών που πρέπει να προστατεύουν τους μελισσοκόμους...
Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή ο ρόλος τους είναι η απόλυτη σιωπή.
Δεν θα θίξουν καθόλου το θέμα μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο παρ όλο που το γνωρίζουν εδώ και καιρό.
Όπως μου είπε είναι αγανακτισμένος με την στάση αυτή την απραξίας για το θέμα.
Info : http://www.inewsgr.com/

Η δική μου πρόταση είναι :
Α.Oργάνωση  όλων  των μελισσοκόμων   με κοινή  πορεία .

Β. Διαρκής  επαγρύπνηση.


Γ. Μαύρισμα  με την ψήφο  μας αυτούς  που εκδικούνται  την μελισσοκομία  και τους μελισσοκόμος  στις επόμενες  εκλογές !!!!!!!!   

Καρακωστίδης  Νικόλαος 

E-mail : nikoska2008@hotmail.com

Tηλ : 6944727261


Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Αρωματικά Φυτά στην Ελλάδα


           Επιδότηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών 2014

Η ανάρτηση  αυτή ( Αρωματικά  Φυτά ) θεωρώ  ότι  είναι  σημαντική  και για τη Μελισσοκομία  αφού  είναι  άμμεσα  συνδεδεμένη με την διατροφή  της Μέλισσας. 



Μια αναμενόμενη επιδότηση μετά δε και την απαγόρευση της ελεύθερης συγκομιδής της αυτοφυούς χλωρίδας των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Η ίδια σχεδόν επιδότηση είχε «τρέξει» και πριν από 2 χρόνια με σχετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα έτσι σήμερα να μπορούμε να βλέπουμε αξιόλογες προσπάθειες νέων αγροτών, και ειδικότερα βιοκαλλιεργητών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Μάλιστα το νέο πρόγραμμα έρχεται να ενισχύσει το αγροτικό δυναμικό που από ότι όλα δείχνουν θα ανανεωθεί ηλικιακά αλλά και ποιοτικά (νέα και μορφωμένα παιδιά) που θα μπουν στο πρόγραμμα των Νέων αγροτών 2014 που λήγει 16 Μαΐου 2014.

Σχετικά :


Βαλσαμόχορτο 

«Χρυσές» επιδοτήσεις σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με την εκμετάλλευση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών υπόσχονται το πρόγραμμα εμπορίας και μεταποίησης που ήδη «τρέχει» και ο νέος επενδυτικός νόμος.

Η καλλιέργεια βοτάνων σε μια έκταση 10 στρεμμάτων μπορεί να αποδώσει ετήσιο εισόδημα της τάξης των 8.000 ευρώ, ενώ μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αιθέριων ελαίων εισφέρει σε βάθος τριετίας έως και 100.000 ευρώ.

Οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον τομέα της μεταποίησης, είναι μεγάλες, με την προϋπόθεση βέβαια του σωστού σχεδιασμού και της σφαιρικής αντιμετώπισης του θέματος. Η ανάγκη για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής συναντούν στην περίπτωση των αρωματικών και των φαρμακευτικών φυτών την καλύτερη εκπροσώπησή τους. Τελευταία υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια και τη μεταποίηση των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών.

Αυτό που καθιστά ακόμα πιο ελκυστικές τις καλλιέργειες αυτές είναι η πολύ μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό για ελληνικά αρωματικά φυτά και αυτό γίνεται αντιληπτό από τις πολύ υψηλότερες τιμές που προσφέρουν σε σχέση με τις ελληνικές μεταποιητικές μονάδες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι προσφορές που δέχονται οι ελληνικές ομάδες παραγωγών είναι διπλάσιες και τριπλάσιες από τις τιμές που προσφέρουν οι εγχώριες εταιρείες.

Πρόκειται για καλλιέργειες που δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσαρμόζονται πολύ καλά στο μεσογειακό κλίμα, μπορούν να αξιοποιήσουν φτωχά και υποβαθμισμένα εδάφη και αποφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς. Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη αρωματικών φυτών, που δίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

Τανατσέτο (παρθενούλι ή βασκαντήρα)έγχυμα
Το τανατσέτο δρα ως αντιφλεγμονώδες, χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, διεγείρει την πέψη και αποβάλλει τα παράσιτα. Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο κάτω μέρος της κοιλιάς και δρα ως μητροτονωτικό. Συμβάλει κατά του πυρετού της ελονοσίας και στην αποβολή του πλακούντα μετά την εγκυμοσύνη

Στη χώρα μας ευδοκιμούν περισσότερα από 112 είδη, εκ των οποίων 68 χαρακτηρίζονται και ως μελισσοτροφικά. Τα κυριότερα καλλιεργούμενα είδη είναι: το δίκταμο, ο κρόκος, ημέντα, η ρίγανη, το τσάι του βουνού, ο μαραθόσπορος και ο γλυκάνισος. Ο κρόκοςκαταλαμβάνει την πρώτη θέση σε καλλιεργούμενη έκταση, παρουσιάζοντας μια σταθερότητα ως προς την έκταση και την παραγωγή, σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων ετών, ενώ και ηρίγανη παρουσιάζει αλματώδη αύξηση των αντίστοιχων στοιχείων.

Τα κυριότερα εμπορικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στην Ελλάδα είναι: το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο, η ρίγανη, το γλυκάνισο, ο βασιλικός, το μάραθο(μαραθόσπορος), το χαμομήλι, η δάφνη, η μέντα, ο δυόσμος, το κόλιανδρο, το κύμινο, η λεβάντα, το μελισσόχορτο και τέλος τα τυπικά προϊόντα κάποιων περιοχών της Ελλάδας όπως η μαστίχα της Χίου, ο κρόκος της Κοζάνης και το δίκταμο της Κρήτης.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2013 ξεκίνησε και επίσημα μέσω του μέτρου 123α «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 η δυνατότητα υποβολής επενδυτικών προτάσεων ελάχιστου προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ για ίδρυση, εκσυγχρονισμό, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων τυποποίησης και επεξεργασίας αρωματικών, φαρμακευτικών φυτών και κρόκου Κοζάνης

Απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών για τη δυνατότητα επιχορήγησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Τα ποσοστά επιχορήγησης διαφέρουν και ξεκινούν από 25% για τις μεγάλες επιχειρήσεις και μπορούν να φτάσουν και το 50% ανάλογα το ύψος της επένδυσης και ανάλογα την περιφέρεια στην οποία πραγματοποιείται η επένδυση.

Ταυτόχρονα παραμένει ενεργός ο νέος επενδυτικός νόμος 4146/13, που αποτελεί τροποποίηση του 3908/11, ο οποίος επιχορηγεί τη μεταποίηση των αρωματικών φυτών, και αυτός συμπληρωματικά προς το μετρό 123α και αυτός με ελάχιστο επένδυσης τα 100.000 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά επιχορήγησης μπορούν να φτάσουν σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές και το 50%.


Συσκευή Clevenger  για απόσταξη στο σπίτι.  

Καθετοποιημένες μονάδες

Υψηλές αποδόσεις για τα αιθέρια έλαια

Άκρως ελκυστικές είναι οι τιμές των αιθέριων ελαίων στο «χρηματιστήριο» των αποδόσεων. Οι οικονομικές αποδόσεις των αιθέριων ελαίων ανά στρέμμα σε ευρώ έχουν μεγάλο εύρος τιμών εξαιτίας των αυξομειώσεων των ποσοστών των διαφόρων συστατικών στο παραλαμβανόμενοαιθέριο έλαιο, που εξαρτώνται βασικά από το πολλαπλασιαστικό υλικό το οποίο έχει επιλεγεί προς καλλιέργεια.

Ο στόχος της καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών έγκειται στο να προσδώσει υπεραξία στο συγκομισμένο φυτικό υλικό.

Να μην το πουλήσει, δηλαδή, ο παραγωγός π.χ. 0.90-1,10 ευρώ το κιλό ως μπάλα ή χορτόμαζα στον χονδρέμπορο, αλλά να το επεξεργαστεί με τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να του προσδώσει υπεραξία.

Για να παράγει αιθέριο έλαιο μία τέτοια μονάδα, αρχικά χρειάζεται το εξειδικευμένο πολλαπλασιαστικό υλικό το οποίο θα προσφέρει φυτικό υλικό κατάλληλης ποιότητας για την παραλαβή ενός αιθέριου ελαίου, αποδεκτής σύνθεσης από τις διεθνείς αγορές, που να διαθέτει δηλαδή ορισμένα συστατικά, σε τέτοιες συγκεντρώσεις, ώστε να μπορεί να πωληθεί στην υψηλότερη δυνατόν τιμή.

Έσοδα 100.000 ευρώ σε ορίζοντα τριετίας

Οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τομέα μεταποίησης, είναι μεγάλες, ενώ υπάρχει ένα βασικό πλεονέκτημα των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών σε σχέση με τα περισσότερα άλλα γεωργικά προϊόντα και ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά.

Όλα τα οπωροκηπευτικά θα πρέπει να διατίθενται μέσα σε μικρό χρονικό περιθώριο -έως ότου είναι ακόμη αποδεκτά από το καταναλωτικό κοινό-, απευθυνόμενα μάλιστα μόνο σε μία αγορά. Εδώ έγκειται και η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα βότανα, τα οποία διατίθενται σε τρεις διαφορετικές αγορές. Πράγμα το οποίο επωφελείται μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής επεξεργασίας και μεταποίησης φαρμακευτικών φυτών.

Μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας και μεταποίησης φαρμακευτικών φυτών έχει τη δυνατότητα να διαθέτει σε τρεις διαφορετικές αγορές τα προϊόντα της.

Η πρώτη αγορά είναι αυτή των νωπών -φρέσκωναρωματικών φυτών όπως π.χ. οβασιλικός, η μέντα, ο δυόσμος, το δενδρολίβανο κ.ά., τα οποία βρίσκουμε στις λαϊκές αγορές (χύδην, σε ματσάκια, σε γλαστράκια κ.λπ.), στα σούπερ μάρκετ, στις κουζίνες των εστιατορίων, των ξενοδοχείων, των σπιτιών μας κ.λπ. 

Η δεύτερη και κύρια αγορά είναι αυτή των ξηρών φυτικών υλικών των αρωματικών φυτών, που αποτελεί τη μεγαλύτερη, είτε σε όγκο παραγωγής και διάθεσης, είτε σε τζίρο. 

Η τρίτη (και η πιο σημαντική οικονομικά) είναι αυτή που συνήθως αφήνει και τα μεγάλα κέρδη -υπό ορισμένες όμως και απαιτητικές συνθήκες-, αυτή των αιθέριων ελαίων, η οποία βέβαια απαιτεί και σημαντικές επενδύσεις και τεχνογνωσία.

Η προοπτική, άλλωστε, σε ορίζοντα τριετίας ετήσιων εσόδων της τάξης των 100.000 ευρώ κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη είναι. Χρειάζεται όμως σχεδιασμός, απόκτηση τεχνογνωσίας, προσωπική ενασχόληση σε όλα τα στάδια -καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση, απόσταξη, διακίνηση, εμπορία- πέρα από τα αναγκαία κεφάλαια.

Κινητή μονάδα απόσταξης (κόστος 95.000 – εισαγωγή – εκπαίδευση – υποστήριξη Αγροτικές Ευκαιρίες)  

 Τα πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, χρειάζεται σχεδιασμός, απόκτηση τεχνογνωσίας, προσωπική ενασχόληση σε όλα τα στάδια -καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση, απόσταξη, διακίνηση, εμπορία- πέρα από τα αναγκαία κεφάλαια. Σε αντίθεση με έναν απλό αγρότη, σε μια σωστή καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει αδιάθετο ή να αλλοιωθεί κάποιο προϊόν της, καθώς σε κάθε περίπτωση μετακυλύετε το αδιάθετο υλικό στην επόμενη αγορά - εάν π.χ. δεν διατεθούν ποσότητες νωπών -φρέσκων- αρωματικών φυτών αυτές οι ποσότητες δεν χάνονται, γιατί εύκολα θα περάσουν από το ξηραντήριο και τον άλλο μηχανολογικό εξοπλισμό της μονάδας και στη συνέχεια θα διατεθούν σαν ξηρό φυτικό υλικό.

Εάν πάλι δεν είναι δυνατό να πωληθούν όλες οι ποσότητες των ξηραμένων φυτικών υλικών, μπορούν εύκολα να αποσταχθούν στην αποστακτική μονάδα και να διατεθούν ως αιθέριο έλαιο.

Μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αιθέριων ελαίων απαιτεί έκταση τουλάχιστον 90 στρεμμάτων, με το κόστος της επένδυσης να ξεκινά από περίπου 210.000 ευρώ.

Όσον αφορά, πάντως, τα απαιτούμενα κεφάλαια, υπάρχει η δυνατότητα επιδοτήσεων από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που τρέχουν. Ο παραγωγός που εγκαθιστά μία καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αρωματικών φυτών και αιθέριων ελαίων γίνεται συγχρόνως και επιχειρηματίας, γιατί σπάνια πλέον δίνει το πρωτογενές προϊόν του στον χονδρέμπορο σε εξευτελιστικές τιμές, καθώς προτιμά να το διαθέσει ο ίδιος.


Οι δαπάνες που ενισχύονται

Δαπάνες για τις οποίες παρέχεται ενίσχυση (επιλέξιμες δαπάνες):
•Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
•Την κατασκευή ή τη βελτίωση ακινήτων.
•Την προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού πληροφορικής και του εξοπλισμού των εργαστηρίων στον βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της μονάδας, περιλαμβανομένης της χρηματοδοτικής μίσθωσης, όπως προβλέπεται στις εθνικές διατάξεις.
•Τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής παραγωγικής επένδυσης.
•Την αγορά οχημάτων για τη μεταφορά των ζωικών υποπροϊόντων και πτωμάτων με προδιαγραφές σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία (Καν. 1069/09 & Καν. 142/11), στο πλαίσιο της δράσης που αφορά ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό μονάδων αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής.
•Τα γενικά έξοδα μέχρι 5% του συνόλου του προϋπολογισμού, όπως αμοιβές μηχανικών, συμβούλων και άδειες πέραν των παραπάνω δαπανών.
•Τα απρόβλεπτα ενισχύονται μέχρι 5% του συνόλου του προϋπολογισμού της αίτησης ενίσχυσης εφόσον αφορούν επιλέξιμες δαπάνες.
•Δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας, δαπάνες για τη δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, σήμανση).
•Την απόκτηση πιστοποιητικών από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISOHACCP κλπ.).
•Την αγορά fax, τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου για τη λειτουργία της επένδυσης λογισμικού, φωτοτυπικών και συστημάτων ασφαλείας των εγκαταστάσεων.
•Την κατασκευή της κατοικίας φύλαξης των εγκαταστάσεων μέχρι του ποσού των 50.000€.
•Τα έξοδα για την κατασκευή γεώτρησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της μονάδας.

info :    http://agroepidotiseis.blogspot.gr/


Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Μελισσοκομική 'Εκθεση Κωσταντινούπολης

Η κρίση  μάλλον  άρχισε  να χτυπά  και την πόρτα  της Τουρκίας !!!
Έχοντας  ως μέτρο  σύγκρισης  την περσινή  έκθεση.  
Επισκέφθηκα την Μελισσοκομική  έκθεση  της Κωσταντινούπολης  από 14-16 Φεβρουαριου 2014 και ψιλό - απογοητεύθηκα από την εικόνα που είδα . Το  75-80 %   ήταν  εκθέτες  προϊόντων μέλισσας  ( μέλι , γύρη, κηρήθρα ) και μόνο ένα  20%  προιόντων υποστήριξης  μελισοκομείου ( Κυψέλες - Μηχανήματα  εξαγωγής  μελιού - Στολές ,  εργαλεία κτλπ). Οι τιμές των προϊόντων υποστήριξης  αισθητά  φθηνότερα  από  την ελληνική  αγορά  περίπου  στο 40-60 % φθηνότερα
λόγω και της συνεχόμενης  διολίσθησης - υποτίμησης  της Τουρκικής  Λίρας  ως προς το Ευρώ
 ( 1 Ευρώ  =2,99- 3,05 Λίρες ).  Τα δε προϊόντα του  Μελιού πολύ ακριβότερα  από τα δικά μας ( από  10-11  μέχρι και 18  Ευρώ το κλασσικό  γυάλινο  βάζο του 1 κιλού ).
Μου θύμισε  την Μελισσοκομική   Έκθεση που γίνετε στην  Αθήνα.
Ελπίζουμε του χρόνου να δούμε  κάτι  διαφορετικό.

Καρακωστίδης  Νικόλαος 

E-mail : nikoska2008@hotmail.com

Tηλ : 6944727261

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Μέλι με Αντιβιωτικά !!!!!!!!!!!

Είμαστε περήφανοι που ως Μελισσοκομία  Καρακωστίδη Αρνούμαστε να χρησιμοποιήσουμε 
Φάρμακα στα Μελίσσια μας.

info : http://www.tovima.gr


Απόσυρση μελιού με αντιβιοτικά ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ
Αφορά το «Μέλι Ελάτης Μαινάλου», με ημερομηνία λήξης 30.9.15
Απόσυρση μελιού με αντιβιοτικά ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ


Την παρουσία αντιβιοτικών (τετρακυκλίνες) σε μέλι διαπίστωσαν οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αρκαδίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Χανίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, πρόκειται για το προϊόν «Μέλι Ελάτης Μαινάλου», με ημερομηνία λήξης 30.9.15, σε συσκευασία των 950 γραμμαρίων, το οποίο παράγεται από τον Κ. Μουρούτσο, στα Λαγκάδια Αρκαδίας. Το μέλι κρίθηκε ως μη ασφαλές και επιβλαβές για την υγεία. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση απόσυρση του προϊόντος από την επιχείρηση και καλεί τους καταναλωτές, που το έχουν προμηθευτεί να μην το καταναλώσουν.

Καρακωστίδης  Νικόλαος 

E-mail : nikoska2008@hotmail.com

Tηλ : 6944727261

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Εξαιρετικό Μελισσοκομικό Video


Σας  παρουσιάζω ένα  εξαιρετικό  Μελισσοκομικό  Video 
( ταινία  1 ώρα  και 26 λεπτά ) το οποίο  μου έχει  σταλεί  από την ανιψιά μου  Γεωπόνο  Νόρα Κολλαρή  που εργάζετε  στην Ελβετία .

Το Video αυτό θα ήταν καλό να παρακολουθηθεί   ιδιαίτερα από τους Μελισσοκόμους , άλλα και .από τους απλούς  πολίτες.

Απολαύστε  το !!!!!!!!!!!


Σημείωση :
Πάνω  δεξιά  υπάρχει  μια  επιλογή  ‘’  subtitles ‘’  ώστε  να  το παρακολουθήσετε  με  ελληνικούς  υπότιτλους 

Καρακωστίδης  Νικόλαος 

E-mail : nikoska2008@hotmail.com

Tηλ : 6944727261

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Αιτήσεις Νέων Αγροτών ( Νέων Μελισσοκόμων )


Από 18 Μαρτίου ως 16 Μαΐου  2014   οι  αιτήσεις για Νέους Αγρότες  και ΝΕΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ 


Έτοιμη είναι η προκήρυξη για το καινούριο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, που προβλέπει περίοδο υποβολής αιτήσεων από 18 Μαρτίου μέχρι τις 16 Μαΐου.
Το κονδύλι του Μέτρου θα ξεπερνάει τα 120 εκατ. ευρώ ενώ σκοπός είναι να ενταχθούν σε αυτό περισσότεροι από 7.000 δικαιούχοι.
Στο πλαίσιο της απλοποίησης της διαδικασίας εγκρίσεων, σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρη Ιατρίδη, οι φάκελοι των υποψηφίων δεν θα περνάνε από γνωμοδοτικές επιτροπές, ενώ θα προβλέπονται δύο αξιολογητές (όπως και σε παλιότερες προκηρύξεις).
Η προκήρυξη βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη, και αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες. Επίσης, ο προϋπολογισμός του Μέτρου 112: Εγκατάσταση Νέων Γεωργών του ΠΑΑ 2007-2013 θα ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ, με σκοπό να ενταχθούν σε αυτό περισσότεροι από 7.000 δικαιούχοι, όπως είχε δηλώσει και παλιότερα στο Agronews ο κ. Ιατρίδης.
Τέλος να σημειωθεί ότι το ανώτατο ύψος της παρεχόμενης ενίσχυσης, θα διαφοροποιείται ανάλογα με:
Α) Την περιοχή μόνιμης κατοικίας:
Ορεινή – 7.500 ευρώ,
Μειονεκτική – 5.000 ευρώ,
Λοιπές περιοχές – 2.500 ευρώ.

Β) Τον προσανατολισμό παραγωγής της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση:
Κτηνοτροφική – 7.500 ευρώ,
Φυτική - 7.500 ευρώ,
Μικτή–Μελισσοκομία - 5.000 ευρώ.

Γ) Το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση:
πάνω από το 120% του εισοδήματος αναφοράς - 5.000 ευρώ,
80-120% του εισοδήματος αναφοράς – 2.500 ευρώ.
Στη συνέχεια, θα προστίθενται τα ποσά που προκύπτουν από τα κριτήρια Α, Β και Γ για να έχουμε το τελικό πριμ πρώτης εγκατάστασης μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ.
Για το πρόγραμμα νέων αγροτών ύψους 140 εκατ. ευρώ
Επι του θέματος μίλησε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσυατάρης, σε σχετική συνέντευξη τύπου που έδωσε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου. Όπως ανέφερε, "Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι  μόλις υπέγραψα την ΚΥΑ που αφορά το πρόγραμμα των νέων αγροτών. Επομένως θα δείτε σύντομα την προκήρυξη. Το πρόγραμμα έχει ανέλθει σε 140 εκατομμύρια ευρώ, άρα υπολογίζουμε ότι ακόμη 8.000 νέοι αγρότες θα έχουν την ευχέρεια να ωφεληθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αναλογιζόμενοι το μεγάλο αριθμό των αιτημάτων που είχαμε από τους νέους αγρότες και τη στροφή του κόσμου προς τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση κ.λ.π.
Αναλογιζόμενος το μεγάλο μας κοινωνικό πρόβλημα που είναι αυτή τη στιγμή η ανεργία και αναλογιζόμενος όπως έχω ξαναπεί την ανάγκη ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και ιδιαίτερα της ενίσχυσης των νέων στη γεωργία, να επαναλάβω ότι ένα από τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα όχι μόνο της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης είναι η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού.
Πιστεύω ότι το πρόγραμμα που υλοποιείται στην τρέχουσα περίοδο έστω και τα τελευταία ένα - δυο χρόνια θα μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε  καλύτερα το πρόγραμμα αυτό στη νέα προγραμματική περίοδο, με πολύ μεγαλύτερα ποσά. Σας θυμίζω ότι μέσα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, αναλογιζόμενοι το πρόβλημα το δημογραφικό που έχει η γεωργία της Ευρώπης, είμαστε υποχρεωμένοι μέχρι και 2% των χρημάτων της νέας ΚΑΠ να το δώσουμε για την είσοδο νέων ανθρώπων στον αγροτικό τομέα".
Βρείτε εδώ ολόκληρο το σχετικό δελτίο τύπου με τα 


Νέοι Αγρότες ( Νέοι Μελισσοκόμοι )

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών
12/11/2013 
Μέσω twitter ενημέρωσε το μεσημέρι της Τρίτης, 12 Νοεμβρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, για την έγκριση του προγράμματος Νέων Αγροτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λακωνικά αναφέρει ότι «Εγκρίθηκε το πρόγραμμα "Εγκατάστασης Νέων Γεωργών" ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για περισσότερους από 6.000 δικαιούχους» και τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Όπως έχει γράψει το Agronews, η ελληνική πρόταση περιελάμβανε κλιμακωτή ενίσχυση μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ.
Θυμίζουμε ότι, όπως έχει γράψει το Agronews, η ελληνική πρόταση περιελάμβανε κλιμακωτή ενίσχυση (πριμ) για την πρώτη εγκατάσταση των Νέων Γεωργών που κυμαινόταν μεταξύ 10.000 και 20.000 ανάλογα με την περιοχή κατοικίας και το είδος της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν ηλικία έως 40 ετών, να κατοικούν ή να μετακομίσουν στην ύπαιθρο, να μην έχουν ασχοληθεί ποτέ με το γεωργικό επάγγελμα στο παρελθόν (να μη φαίνεται αυτό στις ασφαλιστικές τους εισφορές και στο ΟΣΔΕ) και να παραμείνουν αγρότες για 10 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υπολογίσουν τα χρήματα που θα πάρουν, εάν προσθέσουν τα παρακάτω στοιχεία:

Περιοχή μόνιμης κατοικίας:

Ορεινή- 7.500 ευρώ

Μειονεκτική- 5.000 ευρώ

Λοιπές περιοχές- 2.500 ευρώ

Είδος εκμετάλλευσης στη μελλοντική μορφή:

Κτηνοτροφική- 7.500 ευρώ

Φυτική- 7.500 ευρώ

Μεικτή- Μελισσοκομία- 5.000 ευρώ

Επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης:

Πάνω από το 120% του εισοδήματος αναφοράς- 5.000 ευρώ

80%- 120% του εισοδήματος αναφοράς- 2.500 ευρώ

Το επόμενο βήμα από το υπουργείο είναι να δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι μέχρι πότε μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις.

Συνέντευξη Τσαυτάρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών
«Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί η δυνατότητα σε ακόμη 6.000 δικαιούχους έως 40 ετών να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους στη γεωργία με τη δική τους αγροτική εκμετάλλευση στη φυτική, τη ζωική παραγωγή, στη μελισσοκομία και αλλού. Το νέο πρόγραμμα αφορά όσους είναι στην ύπαιθρο ή θέλουν να γυρίσουν στην ύπαιθρο και μπορούν να ξεκινήσουν την εκμετάλλευσή τους. Θα πάρουν ένα μπόνους που θα φτάσει για όσους είναι στις ορεινές περιοχές έως 20.000 ευρώ, στις νησιωτικές περιοχές έως 17.500 και όσοι είναι στον κάμπο μέχρι 15.000 ευρώ» σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Με το νέο πρόγραμμα, ο νέος αγρότης για να ξεκινήσει τη νέα του επιχείρηση «θα πάρει το 70% ως προκαταβολή - το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα το έχει δηλαδή στο ξεκίνημα γι αυτό και το ονομάσαμε πριμοδότηση της πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο 30% θα το πάρει σε δύο δόσεις των 15%» τονίζει ο κ. Τσαυτάρης. Προσθέτει μάλιστα ότι το υπουργείο «θα υποστηρίξει ποικιλότροπα τον νέο αυτόν αγρότη γιατί ακόμη κι αν δεν ξέρει κάτι -αν δηλαδή θέλει να ασχοληθεί για παράδειγμα με τη μελισσοκομία ή τη φυτική παραγωγή και δεν είναι εκπαιδευμένος- ο οργανισμός «Δήμητρα» θα φροντίσει στην πορεία να τον εκπαιδεύσει. Γι' αυτό και βάζουμε ως κριτήριο αν θα πάρει τη δεύτερη δόση του 15% την παρακολούθηση αυτών των μαθημάτων με επιτυχία και έχει πάρει αυτή τη εξειδίκευση».
Προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα, εκτός από το ηλικιακό κριτήριο, είναι «ο νέος αγρότης να αποκτήσει χωράφια, ζώα κλπ και να αρχίσει να τα εκμεταλλεύεται ως «αρχηγός» της εκμετάλλευσης. Το πρόγραμμα έχει στόχο δηλαδή ένας νέος ή μια νέα να στήσουν μια νέα αγροτική εκμετάλλευση. Δεν είναι μάλιστα υποχρεωτικό όλοι να πάνε για να σκάψουν τη γη. Μπορούν να ασχοληθούν με τη μεταποίηση, την εμπορία, τη συσκευασία, τη μεταφορά των προϊόντων» σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
 Ο κ. Τσαυτάρης σημειώνει ότι «η γεωργία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης του τόπου, να απασχολήσει πολλά χέρια. Ήταν ανέκαθεν μεγάλη δεξαμενή χεριών και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδα που περνάμε. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να υποστηρίξουμε το ανθρώπινο δυναμικό. Αν αθροίσουμε αυτές τις προσπάθειες δηλαδή: Ήδη τρέχει το πρόγραμμα των 200 εκατομμυρίων ευρώ για τους νέους αγρότες, δίνουμε άλλα 100 εκατομμύρια για άλλους 6.000, σύνολο 18.000. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια βελτίωσης για περίπου 8.000 αγρότες, που έτσι επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους χάρη στο πρόγραμμα αυτό. Άρα συνολικά, πάνω από 25.000 αγρότες είτε μπαίνουν στην αγροτική παραγωγή είτε ανεβάζουν την παραγωγική τους διαδικασία στη γεωργία, ενισχύονται ποικιλότροπα γι αυτή την προσπάθεια τους και αυτό πιστεύω ότι είναι μια σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της υπαίθρου».
Μάξιμος Χαρακόπουλος: Απλοποιούνται οι διαδικασίες για το πριμ

Την απλοποίηση διαδικασιών για το πριμ πρώτης εγκατάστασης των νέων αγροτών ζήτησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Ιατρίδη. Επίσης, ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να προκηρύσσεται κάθε χρόνο πρόγραμμα νέων αγροτών, προκειμένου να ανανεωθεί ηλικιακά το αγροτικό δυναμικό της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο επεσήμανε την ανάγκη δέσμευσης σημαντικών πόρων στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 ώστε να είναι δυνατή η ετήσια προκήρυξη του συγκεκριμένου προγράμματος. Κατεύθυνση στην οποία δεσμεύτηκε να εργαστεί και ο Ειδικός Γραμματέας.

Όπως ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό, ο κ. Ιατρίδης, η προκήρυξη του καινούριου προγράμματος νέων αγροτών, μετά και την αναθεώρηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, θα γίνει το αργότερο εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου και θα ωφεληθούν τουλάχιστον 6.000 αγρότες. Το πριμ πρώτης εγκατάστασης διαφοροποιείται αναλόγως της περιοχής (ορεινή, μειονεκτική, πεδινή) και του είδους της εκμετάλλευσης (ζωική, φυτική, μικτή παραγωγή). Με βάση αυτά τα κριτήρια το πριμ μπορεί να ανέρχεται έως και 20.000 ευρώ.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Το πρόγραμμα για την χρηματοδότηση νέων αγροτών συνιστά το ορόσημο μιας εξαιρετικά ελπιδοφόρας αφετηρίας για την ελληνική πρωτογενή παραγωγή.

Μέσω αυτού του προγράμματος δίνεται σημαντική ώθηση σε δύο καίριες συνισταμένες του νέου παραγωγικού μοντέλου που οραματιζόμαστε:

Η πρώτη είναι η ευκαιρία για παραγωγική εργασία σε νέους ανθρώπους, όπου η ανεργία δυστυχώς καλπάζει,  και η δεύτερη η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής αλλά και της περιφέρειας με νέο αίμα.

Για το σκοπό αυτό ζήτησα διαδικασίες fast track, την άρση δηλαδή γραφειοκρατικών εμποδίων για την ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών με βάση την εμπειρία της προηγούμενης προκήρυξης.

Με την ευκαιρία αυτή, κι επειδή πρέπει πάντοτε να αποδίδουμε τα εύσημα σε όσους συμβάλλουν στην επιτυχή έκβαση μιας συλλογικής προσπάθειας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ειδικό Γραμματέα κ. Δημήτρη Ιατρίδη, ο οποίος με επιμονή και προσήλωση ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για την έγκριση του προγράμματος. Αλλά και τον προκάτοχό του, κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος άμεσα είχε ανταποκριθεί στην πρότασή μου, από τον Ιούνιο του 2013, να διεκδικήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη μεταφορά αδιάθετων πόρων του ΠΑΑ 2007-13 για τη χρηματοδότηση καινούριου προγράμματος, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, για την πρώτη εγκατάσταση νέων αγροτών.

Τέλος, όπως έχουμε δεσμευθεί, θα συνεχίσουμε αταλάντευτα, στην ίδια κατεύθυνση, η οποία αποτελεί και τη μόνη ασφαλή διέξοδο από την κρίση, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα που μας δίδει η συμμετοχή μας στην ΕΕ».