Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Αεροφωτογραφίες  και  Μελίσσια   !!!!!
Ο  Αγαπητός  συνάδελφός  μου ( Αξιωματικός )  Λαζάκης Τάσος που διαθέτει  Αεροσκάφος  σήμερα  μου φωτογράφισε  το 1  απο τα 3  μελισσοκομεία μου. 
Τον ευχαριστώ  δημόσια , γιατί  μου δίνει την δυνατότητα να τα δω από ψηλά , όπως τα βλέπουν και οι Μελισσούλες μου  !!!!




Καρακωστίδης   Νίκος
Μελισσοκόμος - Παραγωγός
Προσκυνητές  Ν.Ροδόπης
Tηλ     :  6 9 4 4 7 2 7 2 6 1

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Βαμβακόμελο και ΄Ανθος Βαμβακιού.

'Επικαιρο , αφού  εδώ  και λίγες μέρες  έχουμε  ανθοφορία στα Βαμβάκια !!!!








Αφού  αναφερθήκαμε  στο  ΄΄Βαμβακόμελο΄΄  ας πούμε  και  από πού παίρνουν  οι  μέλισσες  την πρώτη  ύλη τους !!!!!

Αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό το βαμβάκι ανήκει στην τάξη των Μαλαχωδών και στην οικογένεια των Μαλαχοειδών

Αδρότριχο βαμβάκι  ή Χνουδωτό βαμβάκι  ( Gossypium hirsutum ).
 Το πιο κοινά καλλιεργούμενο δίνει πάνω από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής.

Στην  Ελλάδα  πρωτοήρθε από την Ασία κατά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου γύρω στο 325 π.Χ.

 Είναι και το μοναδικό είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα.

 Το είδος αυτό είναι πολυετές αλλά στην Ελλάδα καλλιεργείται ως μονοετές γιατί δεν επιβιώνει σε κρύο χειμώνα.

Τα άνθη του είναι λευκά όταν ανοίξουν αλλά στην πορεία αλλάζουν χρώμα και γίνονται κόκκινα ή μοβ.

ΜΕΛΑΝΟ  ΣΗΜΕΙΟ   η χρήση του  Νικοτεινοειδούς  GAUCHO  στους σπόρους του βαμβακιού που είναι κυριολεκτικά η μάστιγα των τελευταίων χρόνων  για τα Μελίσσια μας στην Ελλάδα.

Πήραμε  παράταση  ζωής για  τα ΄΄Μελισσάκια μας ΄΄ στην Ελλάδα  για 2 χρόνια  αφού  προσωρινά  οι Υπουργοί Γεωργίας  της Ευρωπαϊκής  Ένωσης έκαναν  εκεχειρία  με τους κολοσσούς  που λέγονται  :  Monsanto  , Dupont, Syngenta,  Bayer- Aventi,  Νovartis  και  AstroZeneca.

Βέβαια  στην περιοχή μου  εδώ  στην  Κομοτηνή  κάποιοι ασυνείδητοι  παρά την απαγόρευση  για  αυτά τα 2 χρόνια  ΄΄ΞΑΝΑΕΣΠΕΙΡΑΝ ΄΄ τέτοιους σπόρους  γιατί είχαν  απόθεμα από πέρυσι  και καμαρώνουν  γεμάτοι  περηφάνια  !!!!


Καρακωστίδης   Νίκος
Μελισσοκόμος - Παραγωγός
Προσκυνητές  Ν.Ροδόπης
Tηλ     :  6 9 4 4 7 2 7 2 6 1

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΒΑΜΒΑΚΟΜΕΛΟ

Θέλω να το αναφέρω , για να αποκαταστήσουμε την  αξία του Βαμβακόμελου.
Συχνά σε διάφορες  συζητήσεις  με μελισσοκόμους  αλλά  και  απλούς  φίλους του μελιού , υπάρχει  μια καχυποψία  και  υποτίμηση   από  πολλούς  για  την ποιότητα  του  μελιού  που προέρχεται  από το βαμβάκι , δηλαδή  το Βαμβακόμελο.
Στο σεμινάριο  που  πραγματοποιήθηκε  στους  Προσκυνητές  Ροδόπης   στις 8/6/2014  έμαθα  από  την  συγχωριανιά  μου Λέκτορα  του  Εργαστηρίου Μελισσοκομίας  του  Α.Π.Θ.  κυρία  Τανανάκη  Χρύσα  ότι   το βαμβακόμελο, που είναι  παρεξηγημένο  από  πολλούς σύμφωνα  με  τις  μελέτες  τους εκτός  από την θρεπτική του αξία  είναι  το  Νο 1  μέλι  σε  αντιμικροβιακές  και αντισηπτικές ιδιότητες . 

Προτιμάτε  λοιπόν  το Βαμβακόμελο !!!!!


Καρακωστίδης   Νίκος
Μελισσοκόμος - Παραγωγός
Προσκυνητές  Ν.Ροδόπης
Tηλ     :  6 9 4 4 7 2 7 2 6 1

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Η κρυστάλλωση ( zαχάρωμα ) του μελιού.



Είναι μία από τις γνωστότερες φυσικές του ιδιότητες.
Πρόκειται για μία απόλυτα φυσική ιδιότητα που, θεωρητικά, χαρακτηρίζει όλα τα μέλια, εκτός από αυτά του πεύκου και της ελάτης.
Η ιδιότητα αυτή του μελιού συχνά αποκαλείται ζαχάρωμα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να συνδέουν αυτή την ιδιότητα του μελιού με τη νοθεία.
Αυτό, βέβαια, δεν είναι αληθές, όπως θα δούμε στη συνέχεια.
 Γιατί λοιπόν κρυσταλλώνει το μέλι;
Το μέλι θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως υπέρκορο διάλυμα ζαχάρων σε νερό. 
Ως υπέρκορο διάλυμα, λοιπόν, είναι ασταθές, έχοντας την τάση να σταθεροποιηθεί με την καταβύθιση της περίσσειας ποσότητας ζαχάρων που βρίσκεται σε αυτό. 
Οι πρώτοι κρύσταλλοι που καταβυθίζονται, λειτουργούν ως πόλοι έλξης και άλλων, με συνέπεια την δημιουργία μεγαλύτερων συσσωματωμάτων, το σύνολο των οποίων δημιουργεί την εικόνα του κρυσταλλωμένου νερού.
Αναλυτικότερα,κατά τη διαδικασία της κρυστάλλωσης ,  η γλυκόζη αφυδατώνεται και παίρνει τη μορφή κρυστάλλου.
Οι κρύσταλλοι σχηματίζουν ένα πλέγμα (lattice), που ακινητοποιεί άλλα συστατικά του μελιού σε ένα εναιώρημα, το οποίο παρουσιάζεται ημι-στερεό.
Το μέλι δεν κρυσταλλώνει με τον ίδιο τρόπο.
Σε γενικές γραμμές το μέλι που έχουμε στο σπίτι μας μπορεί να υποστεί κρυστάλλωση με δύο τρόπους.
1. Ανομοιόμορφη κρυστάλλωση μελιού.
Η ανομοιόμορφη κρυστάλλωση  κατά την οποία σχηματίζονται στο μέλι χοντροί κρύσταλλοι, οι οποίοι καθιζάνουν, δημιουργώντας στο σώμα του μελιού δύο στρώματα, το κρυσταλλωμένο μέλι στον πυθμένα και την υδαρή φάση του μελιού στην επιφάνεια.
Η άνω επιφάνεια περιέχει περισσότερο νερό σε σχέση με το αρχικό μέλι, με συνέπεια να υπάρχει πιθανότητα το μέλι αυτό να ζυμωθεί και να ξινίσει.


2. Ομοιόμορφα κρυσταλλωμένο  μέλι .
Η ομοιόμορφη κρυστάλλωση κατά την οποία σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι, οι οποίοι κατανέμονται σε όλη την μάζα του μελιού.
Στην περίπτωση αυτή το μέλι δίνει την εμφάνιση του «πηγμένου», αλλά δεν κινδυνεύει να ξινίσει.
 Τα ελληνικά μέλια συνήθως κρυσταλλώνουν με αυτόν τον τρόπο.


Παράγοντες που επηρεάζουν την κρυστάλλωση του μελιού
Το μέλι, ανάλογα με την φυσική του προέλευση και την χημική του σύνθεση, κρυσταλλώνει γρήγορα, αργά ή και καθόλου.
Από τους παράγοντες που επηρεάζουν την κρυστάλλωσή του, οι κυριότεροι είναι:
1.Η συγκέντρωση γλυκόζης: Η μεγάλη συγκέντρωση γλυκόζης στο μέλι, ευνοεί τη γρήγορη κρυστάλλωση, ιδιαίτερα όταν αυτή ξεπεράσει το 30%.
2.Το νερό: Το μέλι περιέχει γενικά μια ποσότητα νερού, συνήθως κάτω από 20%. Όσο χαμηλότερη αυτή, τόσο πιο γρήγορα κρυσταλλώνει το μέλι, ιδιαίτερα δε όταν η υγρασία πέφτει κάτω από το 14%.
3.Οι πυρήνες συμπύκνωσηςΔιάφορες ξένες ύλες, όπως γύρη, κερί, κρύσταλλοι γλυκόζης, λειτουργούν ως πυρήνες, πάνω στους οποίους κολλούν και άλλοι κρύσταλλοι γλυκόζης, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η κρυστάλλωση.
4.Η θερμοκρασία διατήρησης: Η θερμοκρασία που ευνοεί την κρυστάλλωση του μελιού είναι αυτή των 14 oC.
Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες το ιξώδες του μελιού αυξάνει, με αποτέλεσμα την μείωση του συντελεστή διάχυσης και την καθυστέρηση της δημιουργίας κρυστάλλων.
Στους - 45 oC το μέλι μπορεί να διατηρηθεί σε ρευστή φάση για απεριόριστο χρόνο.
Αντίστοιχα και σε υψηλότερες θερμοκρασίες καθυστερεί η κρυστάλλωση, καθώς αυξάνεται η κινητικότητα των διαφόρων μορίων.
Όπως φαίνεται παρακάτω, η ταχύτητα κρυστάλλωσης των κυριότερων αμιγών κατηγοριών μελιού διαφέρει σημαντικά.
 Το μέλι μελιτώματος (πεύκου και ελάτης) δεν κρυσταλλώνει ή κρυσταλλώνει με πολύ αργό ρυθμό, ενώ τα ανθόμελα κρυσταλλώνουν με σχετικά γρήγορο ρυθμό.

Ταχύτητα κρυστάλλωσης των ελληνικών αμιγών κατηγοριών μελιού.
Κατηγορία Μελιού        Χρόνος κρυστάλλωσης σε μήνες*
·        Πευκόμελο        Μετά από 24 μήνες
·        Ελάτης-              Δεν κρυσταλλώνει
·        Καστανιάς         12 –18
·        Θυμαριού            8 – 18
·        Πορτοκαλιάς       1 – 3
·        Βαμβακιού           1 – 2
·        Ερείκης                 2 –3
·        Ηλίανθου              1 – 2

*Ο χρόνος κρυστάλλωσης ισχύει για αμιγή μέλια που δεν υπέστησαν κάποια θερμική ή άλλη επεξεργασία και διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου.
Πώς θα επαναφέρουμε το μέλι στην αρχική του κατάσταση ;

Το κρυσταλλωμένο μέλι μπορούμε να το ρευστοποιήσουμε, ώστε να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.
Επειδή η θέρμανση μπορεί να επηρεάσει κάποια από τα χαρακτηριστικά του μελιού, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια.
Ο καλύτερο τρόπος είναι με τη χρήση μπεν-μαρί, βάζοντας μια κατσαρόλα με νερό, όπου έχει τοποθετηθεί το βάζο με το μέλι, μέσα σε μια μεγαλύτερη επίσης με νερό.
Το νερό στη μεγάλη κατσαρόλα βράζει, το νερό στη μικρή θερμαίνεται και ρευστοποιεί το μέλι.
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μια κατσαρόλα θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ ώστε να μη θερμανθεί πολύ το νερό, αλλά ούτε ο πυθμένας της κατσαρόλας.
Σε γενικές γραμμές, το νερό μέσα στο οποίο βρίσκεται το μέλι θα πρέπει να έχει θερμοκρασία γύρω στους 55 οC, να αποφεύγεται δε θερμοκρασία πάνω από 60 οC.
Εδώ οι απόψεις των ειδικών  και κυρίως  των καθηγητών  και των ερευνητών  μιλούν για   max θερμοκρασια  38  η  40oC.
Το μέλι μπορούμε να το ρευστοποιήσουμε και στον φούρνο μικροκυμάτων, προσέχοντας πάρα πολύ και αναδεύοντας τακτικά το μέλι.
Επειδή τα μικροκύματα θερμαίνουν πολύ το μέλι, θα πρέπει να το βάζουμε για μικρά διαστήματα (20-30 δευτερόλεπτα) και να το αναδεύουμε, ώστε να ρευστοποιηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα και με τη μικρότερη αρνητική επίδραση. 
Προσωπική μου άποψη είναι να αποφεύγετε αυτή η ενεργεία.
Τέλος απαγορεύετε η  απευθείας έκθεση στον ήλιο επειδή το φως καταστρέφει διάφορα συστατικά του μελιού.
Όπως ήδη αναφέρθηκε, η κρυστάλλωση είναι μια απόλυτα φυσική κατάσταση του μελιού, η οποία επηρεάζεται από διάφορους φυσικούς παράγοντες, είναι δε αναστρέψιμη.
Ακόμα, πρέπει να τονίσουμε ότι η κρυστάλλωση δεν έχει καμία σχέση με την νοθεία του μελιού, αν και ορισμένοι καταναλωτές θεωρούν το μέλι που κρυσταλλώνει, νοθευμένο.
Για το λόγο αυτό, με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούμε να επαναφέρουμε το μέλι στην αρχική του κατάσταση, χωρίς να χάσει τις φυσικές του ιδιότητες και την θρεπτική του αξία.

Tελειώνοντας  θα  ήθελα να σας  προβληματίσω  :  
Συναντούμε  συχνά   μέλια    ΖΑΧΑΡΩΜΕΝΑ  η ΚΡΥΣΤΑΛΩΜΕΝΑ στα  super markets
Η  δική  μου απάντηση  είναι  :   ΟΧΙ
O Λόγος  που δεν συναντούμε  είναι  γιατί  οι μεγάλες  εταιρείες παραγωγής  και  διακίνησης   προσθέτουν  ουσίες  που απαγορεύουν  το φαινόμενο της κρυστάλλωσης και  προωθούν την καλαισθησία  και την ομορφιά  στον βωμό του κέρδους !
Ο   Ε.Φ.Ε.Τ.  ( Ενιαίος Φορέας  Έλεγχου Τροφίμων ) συνεχώς  ανακοινώνει  πρόστιμα  για αυτό το φαινόμενο , αλλά  δυστυχώς αντί  να εξαλεφθεί  , μεγαλώνει .
Αγοράστε  μέλι από παραγωγούς  της  περιοχής  σας  και μην προβληματιστείτε  αν κρυσταλλώσει .
Είναι φαινόμενο της φύσης !
Είναι  άλλο ένα χαρακτηριστικό  της  γνησιότητας  ενός  μελιού !

Καρακωστίδης   Νίκος
Μελισσοκόμος - Παραγωγός
Προσκυνητές  Ν.Ροδόπης
Tηλ     :  6 9 4 4 7 2 7 2 6 1

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Ξεκίνησε ο Τρύγος , έστω και λίγο καθυστερημένα !!!!!

ΑΝΘΟΜΕΛΟ     Καρακωστίδη .

Προσκυνητές  Ν . Ροδόπης .

Αυτή είναι   η '' Νέα Παραγωγή μας'' .

Λίγο ανοιχτόχρωμο μας βγήκε , άλλα  μάλλον θα  φταίνε η ακακία, τα  ηλιόσπορα  και  η  Λυγαριά  !!!



Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΙΔΡΥΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

                                                                                                                                     
                                                                                              Κομοτηνή  17  Ιουλίου 2014                               
Πρός  τους  φίλους  Μελισσοκόμους  του  Ν. Ροδόπης
Θα καταχραστώ  λίγο  τον χρόνο σας και θα ήθελα να μοιραστώ  μερικές σκέψεις μου που πιστεύω  ότι  ταυτίζονται με πολλούς και πολλές από εσάς. 
΄Ετσι λοιπόν παίρνω την πρωτοβουλία  να  προτείνω  μερικά πράγματα.
1.   Είμαστε  αν  όχι ο μοναδικός  νομός , η έστω από τους λίγους  νομούς στην Ελλάδα που δεν έχουμε  θεσμική παρουσία.  Δηλαδή  η  καταγραφή  μας ως μελισσοκόμοι  αρχίζει  και τελειώνει  στα βιβλία της Διεύθυνσης Γεωργίας /Τμήμα Ζωικής Παραγωγής.
2.   Παρατηρώντας τον κατάλογο που έχει  αναρτημένο στο διαδίκτυο (ιντερνετ ) η ΟΜΣΕ( Ομοσπονδία Μελισσοκομικών  Συλλόγων  Ελλάδος  ) αριθμεί  περίπου  65  Μελισσοκόμους Συλλόγους.
Πρόταση μου είναι :
Πρέπει  να  σκεφτούμε  σοβαρά  ως 1ο  βήμα   την δημιουργία  ενός  ‘’ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ   ΣΥΛΛΟΓΟΥ’’  στον Νομό  Ροδόπης . 
Απαντώντας  στην ερώτηση που πιθανόν θα κάνει κάποιος από εμάς  σε τι  θα μας ωφελήσει  κάτι  τέτοιο ?   
 Αναφέρω  τα  εξής:
·        Να καταγράφουμε  πόσοι  είμαστε.
·        Ποιοί   είμαστε  και από που(ακριβής  περιοχή).
·        Τι   Μελισσοκομική  δυναμικότητα  αντιπροσωπεύουμε ( σε κυψέλες  και  μέλι).
·        Τι στόχους  έχουμε  βάλει αφού  έχουμε  ασχοληθεί με την μελισσοκομία.
·        Να  είμαστε  ένας σύλλογος ώστε να μπορούμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα μας  και τα συμφέροντα μας  απέναντι σε οποιονδήποτε.
·        Η καλλιέργεια  κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας  μεταξύ των μελλών σε διάφορα  θέματα.
·        Η  συνεχής  πρόοδος της μελισσοκομίας και κατ΄  επέκταση και η δική μας.
·        Η  συμπόρευση  μας σε θεσμικό  επίπεδο με τους αγρότες , αφού η σχέση μας είναι  αμφίδρομη.
·        Θέματα  προώθησης  των  προϊόντων μέλισσας  που  είναι  από  τα πιο σημαντικά.
·        Θέματα που αφορούν την ποιότητα και  πιστοποίηση των προϊόντων μας.
·        Θέματα που αφορούν την διαδικασία ενός  εξαγωγικού  εγχειρήματος.
·        Την δημιουργία  μελισσοκομικών ζωνών  σε χέρσα εδάφη  του νομού μας, με την φύτευση  μελισσοκομικών φυτών ( Δεντρολίβανα κτλπ) η  δεντροφύτευση  ακακιών , φλαμουριών κτλπ  σε  προγραμματισμό  και συνεννόηση  με την πολιτεία.
·        Την δημιουργία ενός  brand name  (ένα εμπορικό σήμα , μια ταυτότητα )  για τα μέλια  της περιοχής μας που είναι εξαιρετικά.
·        Θέματα που αφορούν την χρήση απαγορευμένων ουσιών  προληπτικά αλλά και κατασταλτικά  στα  μελισσοσμήνη μας.
·         Να ενημερωνόμαστε  για  θέματα που μαστίζουν την μελισσοκομία τον τελευταίο  καιρό , όπως είναι  :
·        Η ασύδοτη  χρήση  των  φυτοφαρμάκων.
·        Η κλοπή των μελισσιών που τείνει να γίνει  μια κακή συνήθεια .
·        Η Αντιμετώπιση ασθενειών και η προληπτική η κατασταλτική  χρήση των φαρμάκων στα μελίσσια.
·        Η αντιμετώπιση  του  λειτουργικού  κόστους   των μελισσοκόμων ( Κυψέλες, Τροφές, εργαλεία κτλπ) με προσφορές  αγοράς  σε τιμές  χονδρικής   , κτλπ
·        Διαρκής ενημέρωση για τις νομοθετικές παρεμβάσεις της ευρωπαϊκής ένωσης αλλά  και της κυβέρνησης  που αφορούν  παρεμβάσεις στην φύση ( όπως τα μεταλλαγμένα ) και πλήθος άλλων που πλήττουν τα μελίσσια .
·        Την  ενημέρωση και καθοδήγηση  προς υποψήφιους  ΄΄Νέους  Μελισσοκόμους΄΄.
·        Θέματα  επιχορηγήσεων  και  επιδοτήσεων  της  Μελισσοκομίας.
·        Να  αναζητούμε και να προκαλούμε συνεχώς  την ενημέρωση μας από καταξιωμένους  επιστήμονες , που  έχουν πολύ μεγάλη διάθεση για να μας βοηθήσουν , όπως   έκανε   η   συντοπίτισα μου , Λέκτορας  τους Εργαστηριού Μελισσοκομίας  Α.Π.Θ.   κα  Τανανάκη Χρύσα  εντελώς  ΔΩΡΕΑΝ στους Προσκυνητές Ν.Ροδόπης .
·        Και για να αλλάξουμε  λίγο και το κλίμα , να πιούμε και κανένα  τσίπουρο ως μελισσοκόμοι  βρε  αδελφέ , τον χειμώνα  και να μιλήσουμε για τα μελίσσια μας.
·        Σε βάθος  χρόνου και με αισιόδοξο  το σενάριο  αν  πάνε  όλα καλά , μέσα από αυτήν την θεσμική  μας παρουσία                  (   ως  ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ) θα μπορούσαμε  να  σκεφτούμε  η να προτρέψουμε η να παροτρύνουμε στην δημιουργία ενός δεύτερου  βήματος  , την δημιουργία μιας συνεταιριστικής  ομάδας , η μιας  εξαγωγικής  ομάδας  για τους  πιο δυναμικούς  και τολμηρούς  κτλπ.
Αυτό που έχει σημασία είναι να  ξεκινήσουμε μια προσπάθεια  που θα :
·        Bασίζετε  στο  ΄΄εμείς΄΄ και όχι στο ΄΄εγώ΄΄.
·        Και η λέξη ΄΄καχυποψία  και  εγωισμός ΄΄  να διαγραφεί  από το μυαλό μας.
·        Η συμμετοχή  των μελλών να βασίζετε  στην ισότητα τους , δηλαδη :
·        Είτε  κατέχουν  πολλά  είτε  λίγα  μελισσοσμήνη.
·        Eίτε  είναι Χριστιανοί  είτε  Μουσουλμάνοι.

Η  Πρόταση μου αυτή είναι συνδυασμός  απλών   σκέψεων   για προβληματισμό    για  το καλό  μας αλλά  και το καλό  του τόπου μας, και δεν έρχεται σε αντίθεση  η ανταγωνισμό  με  τον  ήδη  υπάρχοντα ΄΄Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό  ΄΄, αλλά και τον προσφάτως  δημιουργηθέντα ΄΄Περιβαλλοντικό  Όμιλο Μελισσοκόμων  Θράκης΄΄ οι οποίοι  δεν έχουν  καμιά  σχέση  με αυτό που σας  προτείνω  γιατί  αυτοί  πρεσβεύουν   άλλα  πράγματα.

Τα διαδικαστικά  θέματα , όπως  τα πρόσωπα  που θα κληθούν να συμμετάσχουν  σε μια τέτοια  διοίκηση  ενός  Μελισσοκομικού  Συλλόγου, αλλά  και το οικονομικό βάρος για την δημιουργία του, αλλά  και  μια ετήσια  συνδρομή   π.χ     10 η 20 η 30 ευρώ  είναι υπό  συζήτηση )  και πιστεύω ότι  είναι δευτερεύοντα και με καλή διάθεση  θα  μπορέσουμε  να τα βρούμε  και να συνεννοηθούμε .

Αν υπάρχουν  συνάδελφοι  μελισσοκόμοι από τον νομό μας ( Ν.Ροδόπης)  , και συμφωνούν με τις απόψεις μου θα παρακαλούσα να έρθουμε σε επαφή , ώστε να δημιουργήσουμε  έναν ΄΄Πυρήνα΄΄ μερικών , ώστε να ξεκινήσουμε .Τα στοιχεία μου είναι παρακάτω :

Καρακωστίδης  Νίκος  ( Μελισσοκόμος )

Τηλ : 6  9  4  4  7  2  7  2  6  1



Site : http://thrakomelo.blogspot.gr/