Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ερείκη ή Ρείκη ή Σουσούρα ή Πιρένι


Εικόνες  ευχάριστες  για  τους  φίλους  μελισσοκόμους , αυτόν  τον καιρό. 

Οι συνεχείς  βροχοπτώσεις   έχουν  ανθίσει  την  Ερείκη  ή  Ρείκη  ή  Σουσούρα ή  Πιρένι. 
Αλλά  και οι κουμαριές  δεν  πάνε  πίσω !!!!!!

Τα μελίσσια  έχουν  κυριολεκτικό  πανηγύρι !!!!!! 
Ελπίζουμε  να  κρατήσει  αρκετές  μέρες  ώστε  να  δυναμώσουν τα  μελίσσια !!!!!

Οι  φωτογραφίες  είναι  από  την  περιοχή  της  Μαρώνειας.






Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα Ανακάλυψη ??????


Εντοπίστηκαν 13 ζωντανά βακτήρια στο ανεπεξέργαστο μέλι που σκοτώνουν μικρόβια 




Το ανεπεξέργαστο μέλι είναι φάρμακο , και όχι αυτό από το σούπερ μάρκετ!!!

Για αιώνες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ακατέργαστο μέλι για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλάβει τι του δίνει αυτές τις απίστευτες αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Μια νέα ανακάλυψη όμως ερχεται να αλλάξει ριζικά τα μεχρι τώρα δεδομένα...

Τώρα μια ομάδα ερευνητών από το
Πανεπιστήμιο του Lund στη Σουηδία, έχει εντοπίσει μια μοναδική ομάδα από 13 βακτήρια του γαλακτικού οξέος (LAB) που προέρχονται από το στομάχι των μελισσών, και βρίσκονται στο φρέσκο μέλι, το οποίο έχει μια εντυπωσιακή ικανότητα για την καταπολέμηση παθογόνων. 

Τα ζωντανά αυτά βακτήρια παράγουν ένα αριθμό ενεργών μικροβιακών ενώσεων, όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου, τα λιπαρά οξέα και κάποια αναισθητικά, που μπορούν να σκοτώσουν άλλα επιβλαβή βακτήρια.

Δυστυχώς, μα το μέλι που αγοράζουμε στα καταστήματα έχει υποστεί επεξεργασία και μαζί με αυτό και τα LAB που περιέχει υποβάλλονται σε επεξεργασία.
 Όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι τώρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη αντιβιοτική αντίσταση του οργανισμού μας. 

Η ομάδα δοκίμασε τα βακτήρια αυτά της μέλισσας στο εργαστήριο, κατά των στελεχών των παθογόνων που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών στη
μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις θανατηφόρα Staph.

Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο International Wound Journal.

Οι επιστήμονες ανάμειξαν το
LAB με μέλι και το εφάρμοσαν άμεσα σε άλογα που είχαν πληγές που δεν μπορούσαν να επουλωθούν και που ήταν ανθεκτικές σε άλλες θεραπείες.

Μετά τη χρήση του μείγματος μελιού - βακτήρια, όλα τα τραύματα επουλώθηκαν πλήρως.

Μέχρι στιγμής, τα βακτήρια της μέλισσας έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους μόνο στο εργαστήριο, έτσι δεν ξέρουμε αν θα είναι εξίσου αποτελεσματικό για τις ανθρώπινες πληγές, αλλά τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα.

Η ομάδα εξήγησε σε δελτίο Τύπου ότι πιστεύει πως τα
LAB είναι τόσο ισχυρά, επειδή παράγουν ένα ευρύ φάσμα ουσιών, οι οποίες αλλάζουν ανάλογα με αυτά του παθογόνου που καλούνται να καταπολεμήσουν.

"Τα αντιβιοτικά είναι συνήθως μία δραστική ουσία, αποτελεσματική ενάντια μόνο σε ένα στενό φάσμα βακτηρίων», δήλωσε ο
Tobias Olofsson - ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης - σε ένα δελτίο τύπου.

"Όταν χρησιμοποιούνται ζωντανά, αυτά τα 13 βακτήρια του γαλακτικού οξέος, παράγουν το σωστό είδος των αντιμικροβιακών ενώσεων, όπως απαιτείται, ανάλογα με την απειλή.

Φαίνεται ότι αυτά έχουν εργαστεί αποτελεσματικά για εκατομμύρια χρόνια για την προστασία της υγείας των μελισσών ενάντια από άλλους επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Ωστόσο, τα τυποποιημένα-επεξεργασμένα μέλια της αγοράς δεν περιέχουν ΄΄ζωντανά βακτήρια γαλακτικού οξέος΄΄, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές θα προχωρήσουν τώρα σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να δούνε αν το
LAB μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.

Ιnfo sciencealert.com


Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Η Μέλισσες κάτι ξέρουν !!!!!!!


Χτες   26/9/2014   στην επιθεώρηση - τρύγος  διαπίστωσα  για  μια  ακόμη  φορά  την δημιουργικότητα της Μέλισσας.


Όλα  αυτά  τα χρόνια  στα σεμινάρια που παρακολουθούμε εμείς οι μελισσοκόμοι ,έχουμε μάθει ότι τον Αύγουστο η Βασίλισσα  σταματά   να γεννάει  και ξεκουράζετε 

Φέτος οι Βασίλισσες διέψευσαν όλους του καθηγητές .


Αύγουστος  - Σεπτέμβριος  και οι γόνοι  καλά  κρατούν .


Από  4  μέχρι και 8  γόνους  βρίσκω.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 


Η  Βασίλισσα και οι μέλισσες   κάτι  ξέρουν  περισσότερο  από  εμάς !!!!!!!!!






Η  Εικόνα  είναι  χτεσινή  !!!!!

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Σεβασμός στα Μελίσσια των Συναδέλφων !!!!!!!!



Χτές  βράδυ   παρατήρησα   έναν  τύπο  να κοιτάζει  στις 9 το βράδυ  ξένα μελίσσια στο βουνό  στην περιοχή της Μαρώνειας , ενώ  εγώ  κουβαλούσα μελίσσια  στην  σουσούρα  ή  ρείκι  ή   ( πιρένι ).

Όταν  του έκλεισα  τον  δρόμο  και τον ρώτησα  ποιός  είναι  και  τι κάνει  , μου είπε προσπαθεί  να στρίψει με το αυτοκίνητο. 

Αν ακουσθεί  έστω  και  μια κλοπή  στην περιοχή  θα τον ξεφτιλίσω , και δεν θα μπορεί  να σταθεί .

Και είναι  επώνυμος στην περιοχή μας Ο  ΑΦΙΛΟΤΙΜΟΣ  !!!!!!!


Αγαπημένες Φωτογραφίες !!!!!


Το αγαπημένο  μου   (http://thrakomelo.blogspot.gr/ )  και  η αγαπημενη μου ομαδα  ο Π Α Ο Κ   αποτυπωθήκαν  πάνω  στα  τελλάρα  την ημέρα  του  τρύγου !!!!





Μέλι και Κανέλα



Αλλά  με  ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!!!!!!!



Πολλά  λοιπόν  έχουν  ειπωθεί  για  την αδιαμφισβήτητη  χρησιμότητα  αυτής  της καταπληκτικής   ένωσης  Μελιού  και  Κανέλας.

Πέρα από την   χρησιμότητα του συνδυασμού μελιού-κανέλας  στον ανθρώπινο οργανισμό, θα  πρεπει να  λαμβάνεται υπόψη  οι επιπτώσεις της χρήσης της υπερβολικής δόσης κανέλας σε σκόνη λόγω ενός ιδιαίτερου συστατικού που περιέχει  (ιδίως η φθηνή και κατώτερης ποιότητας κανέλα που κυκλοφορεί στα σούπερ-μαρκετ),την κουμαρίνη.
Κανέλα  και   Κουμαρόνη  :



Ας μάθουμε τώρα για την κανέλα και την κουμαρίνη.

Κανέλα : ονομάζεται ο αρωματικός φλοιός του τροπικού φυτού cinnamomum (κινάμωμο).
Παλιά την λέγανε σιναμική ή σιναμό.
Η γνήσια και ποιοτικά καλύτερη κανέλα ανήκει στην Κεϋλάνη (cinnamomum zeylanicum, cannela Ceylon, cannele ecores).
Το δέντρο αυτό ευδοκιμεί στην Κεϋλάνη, στις Ανατολικές Ινδίες, στις Αντίλες, την Ιάβα και τη Μαδαγασκάρη.
Αυτή είναι η κανέλα που χρησιμοποιείται από τη φαρμακευτική.
Γνωστή επίσης είναι και η κανέλα της Κίνας (cinnamon Sinese, cinammomum Cassia, Cannele de China), η οποία προέρχεται από την κασσία, αλλά είναι ποιοτικά κατώτερη.
Υπάρχουν βέβαια και άλλα δέντρα των οποίων οι φλοιοί είναι γνωστοί ως κανέλα και οι οποίοι έχουν παρόμοιο άρωμα με την αυθεντική κανέλα, όπως η λευκή κανέλα ή ψευτοκανέλα (canella alba), η οποία προέρχεται από το δέντρο canella alba των Αντιλών αλλά και η κανέλα του Μαλαμπάρ.



Κουμαρίνη :  είναι ένα φυτοχημικό με γεύση ανάλογη της βανίλιας και γλυκιά μυρωδιά κάπως σαν φρεσκοκομμένο γρασίδι.
Η κουμαρίνη βρίσκεται σε διάφορα φυτά όπως τα φασόλια tonka, τον μελίλωτο, την ασπερούλα (Gallium ή Asperula odorata),την συνηθισμένη και πολύ φθηνή ποικιλία της κανέλας Cinnamomum Cassia ,τη τριγωνέλλα (Trigonella foenum-graecum),τη λεβάντα, τη γλυκόριζα, τις φράουλες,στο μαϊντανό, το σέλινο, το χαμομήλι, τα κόκκινα τριφύλλια, τα βερίκοκα, τα κεράσια και το γλυκό γαρίφαλο.. με μεγαλύτερη συγκέντρωση στα 4 πρώτα.
Επίσης ως συστατικό αντιθρομβωικών φαρμάκων (Coumadin, Jantoven, Marevan κτλ.)
Η κουμαρίνη μπορεί να εμφανιστεί είτε ελεύθερη είτε συνδυασμένη με γλυκόζη (γλυκοζιτική κουμαρίνη).
Με το όνομα κουμαρίνη  συναντάμε πολλές ενώσεις που έχουν μεταξύ τους διαφορετικό τύπο αλλά και διαφορετικές αποκλίνουσες δράσεις.
Είναι αρωματικές ενώσεις και η δράση τους είναι περιορισμένη στον οργανισμό.
Υπάρχουν όμως προϊόντα του μεταβολισμού τους που έχουν αξιόλογη δράση όπως για παράδειγμα η δικουμαρόλη που είναι μια ισχυρή αντιθρομβωτική ένωση.
Δυστυχώς η κουμαρίνη είναι τοξική σε υψηλές δόσεις στον άνθρωπο και προξενεί βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά.
Η κουμαρίνη ως επί το πλείστον βρίσκεται στην κασσία, ενώ η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει αρκετά χαμηλότερες ποσότητες.
Το πρόβλημα με την τριμμένη κανέλα που κυκλοφορεί, είναι ότι στην πλειοψηφία της είναι αναμεμιγμένη με κασσία και δεν είναι καθαρή γνήσια κανέλα.
Αυτό αυξάνει τα επίπεδα κουμαρίνης στα διάφορα προϊόντα που χρησιμοποιείται κανέλα.
Πριν λίγο καιρό, σε έρευνα που έγινε σε δείγματα κανέλας στην  Ιταλία βρέθηκε ότι το 51% των δειγμάτων αποτελούταν από κασσία, ένα 10% πρέπει να ήταν μείγμα κασσίας με κανέλα Κεϋλάνης, και μόνο ένα 39% ήταν κανέλα Κεϋλάνης (Lungarini, 2008).


Πως ξεχωρίζουμε την γνήσια κανέλα Κεϋλάνης από την cassia;


Η cassia είναι πιο σκούρα, κοκκινοκαφέ και  τα ρολλάκια της  είναι παχιά και σκληρά ενώ η γνήσια κανέλα Κεϋλάνης έχει ένα ανοιχτό  ηλιοκαμμένο χρώμα, και  τα ρολλάκια είναι λεπτά και εύθραυστα με διακριτικά μεθυστικό άρωμα και έντονη γλυκιά γεύση.



ΠΡΟΣΟΧΗ  !!!!!!!!!

Οι έγκυες γυναίκες  να αποφεύγουν τα υπερβολικά ποσά κανέλας δεδομένου ότι οι υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν αποβολή.
Η κανέλα cassia δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που τους έχουν συνταγογραφηθεί αντιπηκτικά φάρμακα ή τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές.
Αν είστε διαβητικός και παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν τη γλυκόζη στο αίμα ή τα επίπεδα ινσουλίνης, στη συνέχεια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε κανέλα.
Η λήψη τους μαζί της μπορούν να έχουν αθροιστική δράση.


Εμείς  θα  παρουσιάσουμε  στην  σελίδα  μας  την άποψη  που  έχει δημοσιευτεί σε  ένα Καναδικό  Περιοδικό  το World News που  έχει  κάνει  σχετική  ερεύνα .

Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μίγμα μελιού και κανέλας θεραπεύει τις περισσότερες ασθένειες.
Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται επίσης, το μέλι ως «RamBan» (πολύ αποτελεσματικό) φάρμακο για όλα τα είδη ασθενειών).
Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς παρενέργειες σε κάθε είδους ασθένεια.
Αν και το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτό δεν βλάπτει ακόμα και τους διαβητικούς ασθενείς.
Το World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995 είχε δώσει τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορεί να θεραπευτούν με τον συνδυασμό μελιού και κανέλας, όπως έχει ερευνηθεί από δυτικούς επιστήμονες:

Καρδιοπάθεια
Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη, απλώστε την πάνω στο ψωμί, αντί για μαρμελάδα και καταναλώστε την τακτικά σαν πρόγευμα.
Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και «σώζει» από καρδιακή προσβολή. 
Επίσης όσοι είχαν ήδη μια καρδιακή προσβολή, αν κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά, θα τους βοηθήσει να μην ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο.
Η τακτική χρήση της πιο πάνω διαδικασίας, βοηθά στη σωστή λειτουργία της αναπνοής και δυναμώνει τους παλμούς της καρδιάς.
Όσο μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν.
Το μέλι και η κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες.

Αρθρίτιδα
Ασθενείς με αρθρίτιδα, μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας.
Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και οι χρόνιες αρθρίτιδες μπορεί να θεραπευτούν.
Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί φρόντιζαν τους ασθενείς τους με ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί την φροντίδα 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο (και μέσα σε ένα μήνα) και οι περισσότεροι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν, εξαιτίας της αρθρίτιδας, άρχισαν να περπατάνε σιγά-σιγά χωρίς πόνο.

Κυστίτιδα
Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το.
 Καταστρέφει τα μικρόβια στην ουροδόχο κύστη.

Πονόδοντος
Κάντε μια πάστα από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη και πέντε κουταλάκια του γλυκού μέλι και απλώστε την στο δόντι που σας πονάει. 
Μπορείτε να το απλώνετε τρεις φορές την ημέρα μέχρι το δόντι σταματήσει να σας εχοχλεί.

Χοληστερόλη
Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη, αναμιγμένα σε 456 γραμμάρια νερού τσαγιού, που χορηγείται σε έναν ασθενή που πάσχει από χοληστερίνη, έδειξε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες.

Κρυολόγημα
Αυτοί που πάσχουν από κοινά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μια κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουτάλι κανέλα σε σκόνη καθημερινά, για τρεις ημέρες.
Η διαδικασία αυτή θα θεραπεύσει περισσότερο τον χρόνιο βήχα, το κρυολόγημα και θα καθαρίσει τα ιγμόρεια.

Διαταραχές στομάχου
Όταν το μέλι λαμβάνεται με σκόνη κανέλας θεραπεύει τον πόνο στο στομάχι και επίσης καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα.

Αέρια στομάχου (φουσκώματα)
Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, αν το μέλι λαμβάνεται με κανέλα σε σκόνη, το στομάχι απαλλάσσεται σε μεγάλο βαθμό από τα αέρια.

Ανοσοποιητικό σύστημα
Καθημερινή χρήση του μελιού και σκόνης κανέλας δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες.
Η συνεχής χρήση του μελιού δυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος για την καταπολέμηση των βακτηριδίων και των ιών.

Δυσπεψία
Κανέλα σε σκόνη αναμιγμένη με δύο κουταλιές της σούπας μέλι, όταν ληφθεί πριν το φαγητό ανακουφίζει και βοηθάει στη διαδικασία της χώνευσης από ένα «βαρύ» γεύμα.

Ακμή
Κάντε μια πάστα από τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη. 
Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και ξεπλύνετε το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό.
Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.

Παθήσεις του δέρματος
Εφαρμόστε μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη στις περιοχές που χρήζουν θεραπείας (έκζεμα, λειχήνες και σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων του δέρματος).

Καρκίνος
Πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία έδειξε ότι προχωρημένες μορφές καρκίνου του στομάχου και των οστών έχουν βοηθηθεί αρκετά.
Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα είδη καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μια κουταλιά της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη για ένα μήνα, τρεις φορές την ημέρα.

Άσχημη αναπνοή
Οι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί, είναι γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό.
Έτσι διατηρούν την αναπνοή τους φρέσκια όλη την ημέρα.

Αδυνάτισμα
Καθημερινά το πρωί, μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι και το βράδυ πριν τον ύπνο πιείτε μέλι και κανέλα σε σκόνη βρασμένα σε ένα φλιτζάνι νερό.
Εάν λαμβάνεται τακτικά, μειώνει το βάρος ακόμη και στο πιο παχύσαρκο άτομο.
Επίσης, πίνοντας αυτό το μείγμα τακτικά, δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρευτεί στο σώμα, ακόμη και αν κάποιος ακολουθεί διατροφή πλούσια σε θερμίδες.

Κούραση
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα του μελιού είναι πιο χρήσιμα παρά επιβλαβή στην αντοχή του σώματος.
Ηλικιωμένοι που παίρνουν μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη, έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση και ευελιξία.

Απώλεια  Ακοής  
Καθημερινά πρωί και βράδυ μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται σε ίσα μέρη, αποκαθιστά τα προβλήματα της ακοής.


Ο Δρ. Milton, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα, λέει ότι η μισή κουταλιά της σούπας μέλι σε ένα ποτήρι νερό και πασπαλισμένα με λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται καθημερινά μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το απόγευμα, περίπου στις 15:00 μμ, όταν η ζωτικότητα του σώματος αρχίζει να μειώνεται, αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος μέσα σε μια εβδομάδα.
Η κανέλα επίσης περιέχει μια ουσία την cinnamaldehyde η οποία φαίνεται ότι έχει αντιπηκτικές ιδιότητες και παρεμποδίζει την θρόμβωση (Huang et al, 2006).

Επίσης σε έρευνα βρέθηκε ότι πρέπει να έχει και αντιφλεγμονώδη δράση (Otsuka et al, 1982).
Πέρα  από αυτό, η καλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, φυτικές ίνες, ασβέστιο και αντιοξειδωτικές ουσίες σε συνδυασμό με την προηγούμενη έρευνα που έδειξε ότι λιγότερο από 1 κγ κανέλα πιθανότατα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των λιπιδίων και του σακχάρου, όλα αυτά μαζί μάλλον δείχνουν ότι μια πολύ μικρή κατανάλωση κανέλας μπορεί να είναι ευεργετική και για τη λειτουργία της καρδιά και των αγγείων.
Φυσικά δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα και όλα είναι υποθέσεις.
Χρειάζεται αρκετή έρευνα ακόμα για να εδραιωθούν κάποιες απόψεις.


Προετοιμασια για το ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι για απώλεια βάρους!

Απολαύστε μια κούπα τσάι με κανέλα, μέλι και λεμόνι και βοηθήστε τον οργανισμό σας να χάσει τα περιττά κιλά. 
Πίνετε μια κούπα το πρωί με άδειο στομάχι και μια κούπα πριν τον ύπνο με άδειο
στομάχι. 
Το ρόφημα μπορείτε να το πίνετε συνοδευτικά σε κάθε δίαιτα που ακολουθείτε.
Υλικά
1/4 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη ή μισό ξύλο κανέλα
1 κουταλάκι μέλι (προτιμήστε οργανικό μέλι)
χυμό από φρέσκο λεμόνι
1 κούπα βραστό νερό
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε την κανέλα στο βραστό νερό και αφήνουμε να κρυώσει.
Προτιμούμε γνήσια κανέλα Κεϊλάνης.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι, χυμό από φρέσκο λεμόνι και ανακατεύουμε. 
Δεν προσθέτουμε το μέλι σε ζεστό νερό γιατί θα
εξαφανίσει τα οφέλη του μελιού.
Παραλλαγές:
Χρησιμοποιούμε lime αντί για λεμόνι


Εμείς  θεωρούμε πως πρέπει να γίνετε  ορθή  χρήση και οχι κατάχρηση και υπερβολές. 
Στο θεμα  ΜΕΛΙ + ΚΑΝΕΛΑ    ταιριάζει απόλυτα το ρητό  των αρχαίων  ελλήνων                   '' Παν  μέτρον  άριστον ''  

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ανθόμελα Τέλος !!!!!!!!

 Πάμε για το Πεύκο και ο θεός  βοηθός.  Ίσως  καταφέρουμε να αναπληρώσουμε το χαμένο  έδαφος της κακής χρονιάς !!!!!     

      
                                                     Τρύγος   Ανθόμελου









Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Γ’ Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η    Ε. Ε. Ε .Μ .Σ.  ενημερώνει τους μελισσοκόμους, τους επιστήμονες του κλάδου, τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, τους δημόσιους συνεταιριστικούς, συνδικαλιστικούς και ιδιωτικούς φορείς του κλάδου της Μελισσοκομίας ότι το Γ’ Παν. Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας θα διεξαχθεί τελικά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2014
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της χώρας, τα Ινστιτούτα, την Γεν. Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΑΑ&Τ, τη Γεν. Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής του ΥΑΑ&Τ, το Πανελλήνιου Συνδέσμου  Παραγωγών Βασιλικού Πολτού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης, αρκετούς μελισσοκομικούς Συνεταιρισμούς και Συλλόγους και το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση. 
Στο Συνέδριο οι έλληνες επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, και θα δώσουν έμφαση σε αποτελέσματα άμεσα εφαρμόσιμα στη  πράξη. Ομιλητές μπορούν να είναι επίσης και μελισσοκόμοι, οι οποίοι θα καταθέσουν τις δικές τους εμπειρίες σε νέες τεχνικές και εφευρέσεις που δοκίμασαν. 
Το Πανελλήνιο αυτό συνέδριο δίνει μοναδική ευκαιρία στους επιστήμονες και τους μελισσοκόμους να συζητήσουν και να αναζητήσουν λύσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Επίσης θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες σχετικά με τη βιολογική αξία και δράση των προϊόντων του μελισσιού, με κύριο στόχο την γνωριμία, έγκυρη ενημέρωση και προβολή τους στο καταναλωτικό κοινό.
Η απόφαση για την αλλαγή του τόπου διεξαγωγής, αλλά και της φυσιογνωμίας του συνεδρίου κρίθηκε αναγκαία, λόγω του ιδιαίτερα υψηλού οικονομικού κόστους διοργάνωσης του Συνεδρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, και της μικρής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ιδιώτες, παραγωγούς, κατασκευαστές και εμπόρους, να συνδράμουν στη διεξαγωγή του.
Δυστυχώς φαίνεται ότι οι άσχημες οικονομικές συνθήκες, η διάσπαση του κλάδου και η διάχυση της λανθασμένης άποψης ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση απευθύνεται σε επιστήμονες και όχι στους μελισσοκόμους, επέφεραν "αμηχανία" στους ιδιώτες του κλάδου, οπότε η εκδήλωση ενδιαφέροντός τους ήταν μικρή
Σε όλα τα συνέδρια και τις ημερίδες που έχουν διοργανωθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα η συνεργασία των μελισσοκομικών φορέων με τα πανεπιστήμια και τα ινστιτούτα της χώρας ήταν άψογη
Γνωρίζει ο μελισσοκόμος ότι οι επιστήμονες - ερευνητές του κλάδου τα τελευταία 30 χρόνια, έχουν ως προτεραιότητα στην έρευνά τους τα φλέγοντα και καθημερινά προβλήματα του παραγωγού, αλλά επίσης και αυτά τα οποία θα βοηθήσουν τον μελισσοκόμο να πάρει τη θέση που του αρμόζει στην νέα οικονομική συγκυρία που διαμορφώνεται παγκόσμια, σχετικά με την προώθηση των προϊόντων που παράγει. Η επικοινωνία μεταξύ ερευνητών και μελισσοκόμου είναι καθημερινή και η διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας άμεση και αναλυτική.
Είναι λοιπόν άποψη και θέση της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, αλλά και όλων των ερευνητών του κλάδου, η ενημέρωση και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών και ξέρουμε ότι οι μελισσοκόμοι το αναγνωρίζουν αυτό. 
Έτσι σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναπαράγουμε διασπαστικές πρακτικές, καθώς δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα και με κανένα. 
Διάθεσή μας ήταν ο κλάδος της Μελισσοκομίας να οργανώσει ένα Πανελλήνιο Συνέδριο ενημέρωσης και προβληματισμού του μελισσοκόμου αλλά και «εξόδου» προς τους καταναλωτές χωρίς μεσάζοντες…
Παρ’ όλα αυτά προχωρούμε στην διοργάνωση του Συνεδρίου, καθώς θεωρούμε την συγκεκριμένη εποχή «ορόσημο» για την πορεία της Μελισσοκομίας στη χώρας:
Ø      Η Βαρροϊκή Ακαρίαση έχει κλείσει ήδη 35 χρόνια στην Ελλάδα. 
Παρά την μεγάλη εμπειρία, και τις ιδιαίτερα αυξημένες χρηματοδοτήσεις,  που δόθηκαν για την αντιμετώπισή της, φαίνεται να κερδίζει τη μάχη.
Ø      Οι μελισσοκόμοι ψάχνουν τρόπους αντιμετώπισής των σηψηγονιών, της νοσεμίασης, της ασκοσφαίρωσης. 
Ø      Ο αριθμός των μελισσιών αυξήθηκε κατακόρυφα, ενώ παράλληλα οι ανθοφορίες του μπορούν να εκμεταλλευτούν οι μέλισσες μειώθηκαν από τις πυρκαγιές, την επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, τα φυτοφάρμακα, τις κλιματολογικές συνθήκες.
Ø      Η εντατική άσκηση της μελισσοκομίας, οι τροφοδοτήσεις και οι άκαιρες και «πειραματικές» χρήσεις εντομοκτόνων ουσιών στα μελίσσια, έχουν επηρεάσει την ικανότητά τους να αντιδρούν στις δύσκολες συνθήκες
Ø      Οι κλοπές μελισσών εξελίχθηκαν σε μάστιγα. 
Ø      Το εισαγόμενο μέλι και τα άλλα προϊόντα κυψέλης συνεχίζουν να διακινούνται σαν ελληνικά και η ευρωπαϊκή νομοθεσία αδυνατεί να προστατεύσει την αγνότητα, την αυθεντικότητα και τη προέλευσή τους.
Ø      Οι (πολλοί) νέοι μελισσοκόμοι φαίνονται έρμαια ιδιωτών που έχουν αναγάγει τον εαυτό τους σε παντογνώστες ειδήμονες.
Ø      Η υψηλή χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής ένωσης (7,5 εκατ. ευρώ/χρόνο) «χάνεται» χωρίς να δημιουργεί υποδομές που θα στηρίξουν την ελληνική μελισσοκομία του αύριο και ο κλάδος εμφανίζεται νωθρός, κατακερματισμένος, χωρίς στόχους και στρατηγική ανάπτυξης.
Ø      Οι ξένες φυλές μελισσών έχουν κατακλύσει τη χώρα μας έχουν υβριδίσει και σε μερικές περιπτώσεις έχουν εξαφανίσει την εγχώρια φυλή μελισσών
Και σε αντίθεση με όλα αυτά η ζήτηση για προϊόντα επώνυμα, «καθαρά», υψηλής βιολογικής αξίας αυξάνει, από ένα κοινό ενημερωμένο και ευαισθητοποιημένο και ως εκ τούτου απαιτητικό.
Ραντεβού λοιπόν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών  στις  15 και 16 Νοεμβρίου 2014.

Προβλεπόμενο Πρόγραμμα

Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014
·      Προσέλευση συνέδρων, Χαιρετισμοί      
·      Μελισσοκομική πρακτική (μελισσοκομικοί χειρισμοί, εκμετάλλευση  ανθοφοριών, διατροφή, εντατικά συστήματα εκμετάλλευσης, εξοπλισμός)
·      Ασθένειες και εχθροί του μελισσιού (υφιστάμενη κατάσταση – λύσεις)
·      Μελισσοκομική χλωρίδα και μελιτογόνα έντομα
·      Τα προϊόντα της κυψελης ποιότητα- υγιεινή- ασφάλεια – τυποποίηση –ταυτοποίηση – προώθηση
Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014
·   Μέλισσα και Περιβάλλον
·   Τα προϊόντα της κυψέλης στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου. Βιολογικές και θεραπευτικές ιδιότητες των προϊόντων της κυψέλης στον άνθρωπο και τα ζώα
·  Το παρόν και το μέλλον της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα
Θέματα συζήτησης σε Στρογγυλή Τράπεζα:
1.   Τα προϊόντα της κυψέλης, ποιότητα – υγιεινή – ασφάλεια-τυποποίηση – ταυτοποίηση – προώθηση
2.   Έρευνα στην Μελισσοκομία, προτεραιότητες – χρηματοδοτικά μέσα – συνεργασίες μεταξύ ερευνητικών κέντρων και παραγωγών.
3.   Οι μέλισσες κινδυνεύουν. Η τοξικότητα των φυτοπροστατευτικών ουσιών, οι επιδράσεις της αλλαγής του περιβάλλοντος, οι εξάρσεις των ασθενειών και η απουσία θεραπευτικών ουσιών στη Μελισσοκομία.
4.    Διάσωση και βελτίωση των εγχώριων φυλών μελισσών

Η οργανωτική επιτροπή

Σοφία Γούναρη, Eρευνήτρια,  ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Πρόεδρος)
Πασχάλη Χαριζάνη, Καθηγητής Μελ/μίας, Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών (Γραμματέας)
Αλέκος Γκουσιάρης, Επαγγελματίας μελισσοκόμος  (Ταμίας)
Δημήτριος Βουρβίδης, Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ΥΑΑΤ (Μέλος)
Δημήτριος Καλογρίδης, Γενική Διεύθυνση Ζωϊκής Παραγωγής (Μέλος)
Ανδρέας Θρασυβούλου, Καθηγητής Μελ/μίας, Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νίκης (Μέλος)
Ανθιμος Συκούδης, Γεωπόνος  (Μέλος)
Νίκος Μπιρλιράκης, Μελισσοκόμος , Πρόεδρος Μελ/κού Συνετ. Ρεθύμνης(Μέλος) Παύλος Μπαγιάτης, Μελισσοκόμος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Βασιλοτρόφων, Παραγωγών  βασιλικού πολτού και λοιπών προϊόντων (Μέλος)
Χρυσούλα Tανανάκη, Λέκτορας Μελ/μίας, Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νίκης μέλος (Μέλος)
Mάρκος Αλιμπράτης  Μελισσοκόμος Πάρος (Μέλος )
Η παρούσα ανακοίνωση στάλθηκε στα περιοδικά Μελισσοκομική Επιθεώρηση και Μελισσοκομικό Βήμα και είναι αναρτημένη στις ιστοσελίδες των φορέων που συνδιοργανώνουν το Συνέδριο.
Επιστήμονες και μελισσοκόμοι που θέλουν να συμμετάσχουν στο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με εισήγηση παρακαλούνται να αποστείλουν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου  την παρακάτω δήλωση συμμετοχής.
 Όσοι θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου ως ακροατές (χωρίς εισήγηση) δεν χρειάζεται να υποβάλλουν δήλωση συμμετοχής. Θα δοθεί η δυνατότητα ολιγόλεπτης παρέμβασης στους συνέδρους


Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Υγεία και Ομορφιά !!!!!!!


Μάσκα  Αντιγήρανσης  με  Βασιλικό  Πολτό !!!!!!

Αν ψάχνατε να βρείτε τον πιο αποτελεσματικό και φυσικό τρόπο αντιγήρανσης της επιδερμίδα σας, τότε η μάσκα που ακολουθεί, με βασιλικό πολτό, είναι για εσάς!..

Φυσική μάσκα αντιγήρανσης με  αβοκάντο,  βασιλικό πολτό &  σιτέλαιο.
Το αβοκάντο και το σιτέλαιο θα θρέψουν και θα ενυδατώσουν τα κύτταρα του προσώπου καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και ωφέλημα λιπαρά οξέα.
Επιπλέον, η βιταμίνη Ε λειτουργεί και ως αντιοξειδωτικό σώμα επιβραδύνοντας έτσι τη διαδικασία της γήρανσης.
Ο βασιλικός πολτός, πέρα από τα δεκάδες θρεπτικά συστατικά που περιέχει, έχει διαπιστωθεί ότι έχει θετική δράση και στο κολλαγόνο.
Η δράση του αυτή ίσως να οφείλεται στην παρουσία της προλίνης, ενός αμινοξέος που συνδέεται με τη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, τα οποία αποτελούν σημαντικά συστατικά του συνδετικού ιστού του δέρματος.

Τι θα χρειαστείτε
¼ αβοκάντο
Βασιλικό πολτό (ποσότητα περίπου σαν 1 φακή)
1 κουταλάκι  του γλυκού  σιτέλαιο( Λάδι από φύτρο σιταριού)

Τρόπος εφαρμογής
Αναμιγνύετε (πολτοποιείτε καλά) το αβοκάντο με το σιτέλαιο στο μπλέντερ και στο τέλος προσθέτετε τον βασιλικό πολτό.
Απλώνετε τη μάσκα σε καθαρό πρόσωπο για 25-30 λεπτά. Αφαιρείτε με χλιαρό νερό.
Σκουπίζετε το πρόσωπο σας με μια καθαρή πετσέτα και απλώνετε λίγες σταγόνες σιτέλαιο για extra ενυδάτωση & θρέψη.

Μπορείτε να εφαρμόζετε τη μάσκα δύο φορές την εβδομάδα


Καρακωστίδης   Νίκος
Μελισσοκόμος - Παραγωγός
Προσκυνητές  Ν.Ροδόπης
Tηλ     :  6 9 4 4 7 2 7 2 6 1