Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Οι Επιστήμονες ανακάλυψαν τι σκοτώνει τις Μέλισσες ????


 Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, ο μυστηριώδης μαζικός θάνατος μελισσών που γονιμοποιούν καλλιέργειες αξίας 30.000.000.000 δολαρίων  στις ΗΠΑ έχει αποδεκατίσει τον πληθυσμό των  Apis mellifera της Αμερικής  που ένας κακός. χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει τα χωράφια σε αγρανάπαυση Τώρα, μια νέα μελέτη έχει επισημάνει μερικές από τις πιθανές αιτίες των θανάτων των μελισσών και τα μάλλον τρομακτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η αποφυγή του beemageddon θα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.
Οι επιστήμονες παλεύουν για να βρουν το έναυσμα για τη λεγόμενη διαταραχή κατάρρευσης αποικίας (CCD), που έχει εξαφανίσει περίπου 10 εκατομμύρια μελίσσια, αξίας 2 δισ. δολαρίων, κατά τα τελευταία έξι χρόνια.
Στους ύποπτους έχουν συμπεριληφθεί τα φυτοφάρμακα, τα νοσογόνα παράσιτα και η κακή διατροφή.
Αλλά σε μια πρώτη αυτού του είδους μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό PLoS ONE , οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ έχουν εντοπίσει μία ποικιλία φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων που μολύνουν τη γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες για να τροφοδοτήσουν τις κυψέλες τους.
Τα ευρήματα ανοίγουν νέους δρόμους για τους οποίους μεγάλος αριθμός μελισσών πεθαίνουν αν και  δεν προσδιορίζουν τη συγκεκριμένη αιτία της CCD, όπου μια ολόκληρη κυψέλη πεθαίνει ταυτόχρονα.

Όταν οι ερευνητές συνέλεξαν γύρη από τις κυψέλες στην ανατολική ακτή, επικονίασης cranberry,  καρπουζιού και άλλων καλλιεργειών και  την τροφοδότησαν  σε υγιείς μέλισσες, αυτές έδειξαν μια σημαντική μείωση στην ικανότητά τους να αντισταθούν σε μόλυνση από ένα παράσιτο που ονομάζεται Nosema ceranae. Το παράσιτο έχει εμπλακεί σε διαταραχή κατάρρευσης αποικίας αν και οι επιστήμονες φρόντισαν να επισημάνουν ότι τα ευρήματά τους δεν συνδέουν άμεσα τα φυτοφάρμακα με διαταραχή κατάρρευσης αποικίας (CCD).
Η γύρη μολύνθηκε κατά μέσο όρο με εννέα διαφορετικά παρασιτοκτόνα και μυκητοκτόνα αν και οι επιστήμονες ανακάλυψαν 21 γεωργικές χημικές ουσίες σε ένα δείγμα.
Οι επιστήμονες εντόπισαν οκτώ AG χημικές ουσίες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από το παράσιτο.
Πιο ανησυχητικό, οι μέλισσες που έφαγαν γύρη που ήταν μολυσμένη με μυκητοκτόνα ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν μολυνθεί από το παράσιτο.
Η ευρέως χρησιμοποίηση  μυκητοκτόνων πιστευόταν ότι είναι αβλαβή για τις μέλισσες, καθώς είναι σχεδιασμένα να σκοτώνουν μύκητες και όχι έντομα, σε καλλιέργειες όπως τα μήλα.
"Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα μυκητοκτόνα μπορούν να επηρεάζουν τις μέλισσες  και νομίζω ότι αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι η ανάγκη να επανεκτιμηθεί πώς θα γίνεται η επισήμανση αυτών των γεωργικών χημικών ουσιών," δήλωσε στο Quartz ο Dennis vanEngelsdorp, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Οι ετικέτες στα φυτοφάρμακα προειδοποιούν τους αγρότες να μην ψεκάζουν όταν οι μέλισσες γονιμοποιούν  στην περιοχή, αλλά τέτοιες προφυλάξεις δεν έχουν εφαρμοστεί στα μυκητοκτόνα.
Οι πληθυσμοί των μελισσών είναι τόσο χαμηλοί στις ΗΠΑ που χρειάζεται επί πλέον ένα 60% των αποικιών που επιβιώνουν της χώρας μόνο για να γονιμοποιήσουν μία καλλιέργεια με αμύγδαλα στην Καλιφόρνια. 
Και αυτό δεν είναι απλώς ένα  πρόβλημα της δυτικής ακτής - η California προμηθεύει το 80% των αμυγδάλων στον κόσμο, μια αγορά αξίας 4 δισ. δολαρίων.
Τα τελευταία χρόνια, μια κατηγορία χημικών που ονομάζονται νεονικοτινοειδή έχει συνδεθεί με τους θανάτους των μελισσών και τον Απρίλιο οι ρυθμιστές  απαγόρευσαν τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων για δύο χρόνια στην Ευρώπη, όπου οι πληθυσμοί μελισσών έχουν επίσης πέσει κατακόρυφα.
Αλλά ο vanEngelsdorp, ένας βοηθός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Maryland, λέει ότι η νέα μελέτη δείχνει ότι η αλληλεπίδραση πολλών φυτοφαρμάκων επηρεάζει την υγεία των μελισσών.
"Το θέμα των φυτοφαρμάκων από μόνο του είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό, τι μας έχουν οδηγήσει να πιστεύουμε», λέει. «Είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό, τι ένα μόνο προϊόν, το οποίο σημαίνει βέβαια ότι η λύση δεν έγκειται στην απαγόρευση μόνο μίας κατηγορίας προϊόντος."
Η μελέτη διαπίστωσε και μια άλλη επιπλοκή στις προσπάθειες σωτηρίας των μελισσών:
Οι Αμερικάνικες μέλισσες, που είναι απόγονοι των ευρωπαϊκών μελισσών, δεν φέρνουν στην κυψέλη γύρη  από τις καλλιέργειες της Βόρειας Αμερικής , αλλά συλλέγουν τροφή  από τα κοντινά ζιζάνια και τα αγριολούλουδα.
Αυτή η γύρη, ωστόσο, ήταν επίσης μολυσμένη με παρασιτοκτόνα, ακόμη και όταν τα φυτά αυτά δεν ήταν ο στόχος του ψεκασμού.
«Δεν είναι σαφές κατά πόσον τα φυτοφάρμακα παρασύρονται πάνω σε αυτά τα φυτά, αλλά πρέπει να ληφθεί μια νέα ματιά στις γεωργικές πρακτικές ψεκασμού», λέει ο vanEngelsdorp.


Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Επιδοτήσεις

ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 11/11/2014

ΘΑ ΠΙΣΤΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ το 50 % από τα δικαιώματα και μετά πετρέλαιο και βιολογικά.
Όλα έτοιμα, λένε αρμοδίως, είναι να πιστωθούν την Τρίτη 11 Νοεμβρίου οι λογαριασμοί των δικαιούχων με την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 8 Νοεμβρίου αποκλειστικά μαζί με το ειδικό ένθετο για τη φορολογία.
Αν και δεν έχει κλείσει ακόμα το θέµα των συµψηφισµών, βάσει νοµοθεσίας δεν γίνεται να «πειραχθεί» η πρώτη δόση.Αν και δεν έχει κλείσει ακόμα το θέµα των συµψηφισµών, βάσει νοµοθεσίας δεν γίνεται να «πειραχθεί» η πρώτη δόση.
Το δρόµο για την πληρωµή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης που έχει προγραµµατιστεί για την Τρίτη 11 Νοεµβρίου, άνοιξε η υπογραφή της σύµβασης µεταξύ ∆ηµοσίου και Τράπεζας Πειραιώς για τη διαχείριση του λογαριασµού ΕΛΕΓΕΠ. Να σηµειωθεί εδώ ότι αν και ακόµα δεν φαίνεται να έχει κλείσει το θέµα των συµψηφισµών των χρεών των αγροτών µε τις κοινοτικές επιδοτήσεις, βάσει νοµοθεσίας δεν γίνεται να «πειραχθεί» η πρώτη δόση, ωστόσο συζητείται ακόµα πιθανή παρακράτηση από την εξόφληση του τσεκ.
Οι πληροφορίες θέλουν το θέµα του συµψηφισµού απαιτήσεων αγροτών µε ληξιπρόθεσµες υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταµεία και εν προκειµένω προς τον ΟΓΑ, να διευθετείται µε µια «πολιτική δέσµευση» των εµπλεκοµένων πλευρών, µε τη συµφωνία να προβλέπει ότι ο συµψηφισµός µέσω του Η∆ΙΚΑ θα περιορίζεται σε απαιτήσεις αγροτών που προέρχονται από υποχρεώσεις του κράτους, δηλαδή ΦΠΑ, Ειδικό Φόρο Πετρελαίου, φόρο εισοδήµατος κ.α. και δεν θα επεκτείνεται σε παρακράτηση κοινοτικών ενισχύσεων, έτσι ώστε να αποφευχθούν και τυχόν τριβές µε τις αρµόδιες κοινοτικές αρχές.

Αυτή είναι και η βασική αιτία για την καθυστέρηση στην πληρωµή της β’ δόσης του αγροτικού πετρελαίου, η οποία είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει τις «επόµενες ηµέρες» και παρά το ότι οι φάκελοι των δικαιούχων βρίσκονται στο υπουργείο Οικονοµικών. Ως πιθανότερη ηµεροµηνία θεωρείται το χρονικό διάστηµα µετά την πίστωση της ενιαίας ενίσχυσης και πριν την πληρωµή των βιολογικών, την οποία ο αναπληρωτής υπουργός τοποθετεί τώρα στο δεύτερο δεκαπενθήµερο του Νοεµβρίου. 
Info : newspaper Agrenda (Eφημεριδα Agrenda) της 9/11/2014

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΣΤΕΛΙ με Μέλι Καρακωστίδη !!!!!!!!


Άκουγα ειδήσεις στο  Μega Channel   και όλο φόρους , ΕΝΦΙΑ , δόσεις , κτλπ κτλπ.                                                                                                     Λέω δεν κάνω κανένα Παστέλι να γλυκαθούμε , και άστους να κουρεύονται !!!!!!!!!!


\

  Καλή  μας  όρεξη !!!!!!!!
 



ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ


Με αφορμή  ερώτηση  συναδέλφου  Μελισσοκόμου , που έχει  πρόβλημα με αλλεργία στα τσιμπήματα  της μέλισσας , γράφω  αυτό.



Δεν είναι διαφήμιση , αλλά  απλά ενημέρωση , για τους  φίλους που έχουν πρόβλημα  αλλεργίας.
Δεν  γνωρίζω  προσωπικά  τον  παρακάτω  γιατρό   αλλά  επειδή  έχει  κάνει θεραπεία φίλος  μου και όλα  είναι  καλά, σας το αναφέρω.
Ο Γιατρός  αυτός  βρίσκετε  στην Θεσσαλονίκη , λέγετε  Σιδηρόπουλος , το μικρο του δεν το γνωριζω ,  και έχει ιατρείο απέναντι  από  το  Ιπποκράτειο .
Τα τηλεφωνά  του  είναι  2310.911088 και κιν 69.74.78.22.49.

Καλή  επιτυχία !!!

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙOY ME TIΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Η  Ελληνική  Κυβέρνηση  αντί  να  προστατεύει  τους  έλληνες  μελισσοκόμους  τους βάζει ΄΄τρικλοποδιές΄΄  με  την ελευθερία  εισαγωγής   μελιών .


Επιεικώς απαράδεκτη είναι η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κουκουλόπουλου
σχετικά με τη δυνατότητα που παρέχεται πλέον στους εισαγωγείς να εισάγουν στην Ε.Ε μέλι από τρίτες χώρες, χωρίς την επισήμανση ότι θα περιέχει γύρη από μεταλλαγμένα φυτά τονίζει ο  ανεξάρτητος βουλευτής  Κοζάνης κ. Γιώργος  Κασαπίδης  μετά την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης  σε επίκαιρη ερώτηση στη βουλή σχετικά με την κυκλοφορία μελιού του εξωτερικού με γύρη μεταλλαγμένων φυτών στην ελληνική αγορά.
΄΄Είναι αστεία η απάντηση του Υπουργού ότι τόσο στο ελληνικό μέλι όσο και στη φέτα η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί για την κάλυψη της ζήτησης διεθνώς. 
Δε μπορεί αυτή η παραδοχή να δικαιολογήσει ανθελληνικές καθαρά αποφάσεις του ΥπΑΑΤ, του Υπ. Ανάπτυξης και του Υπ. Εξωτερικών που συνηγορούν στο ξεπούλημα του ονόματος της φέτας στον Καναδά αλλά και στην αποδοχή κυκλοφορίας και στην ελληνική αγορά μελιού από τρίτες χώρες, χωρίς την προειδοποιητική σήμανση ότι θα περιέχει γύρη από μεταλλαγμένα φυτά.
Ακόμα πιο αποκαλυπτικός, δίχως ίχνος ευαισθησίας για την ελληνική παραγωγή, είναι ο ισχυρισμός του κ. Κουκουλόπουλου ότι ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός όπως κατέληξε "είναι μια ισορροπία στην οποία συμμετέχουν και συμφέροντα"
Δυστυχώς για τους Έλληνες μελισσοκόμους αλλά και για τους Έλληνες γεωργοκτηνοτρόφους τόσο ο προηγούμενος Υπουργός κ. Τσαυτάρης όσο και ο κ. Κουκουλόπουλος δεν αντιδρούν και δεν αντιστέκονται στις εθνικά επιζήμιες αυτές εξελίξεις στον αγροτικό τομέα.
 Όχι μόνο για το μέλι, αλλά και για τη φέτα και το γάλα.
Βέβαια, ως Νέα Δημοκρατία στο προεκλογικό μας πρόγραμμα δεσμευόμασταν για δέσμη μέτρων που θα στήριζαν τα ελληνικά προϊόντα, την ελληνική παραγωγή και τους Έλληνες αγρότες. Δεσμεύονταν ο ίδιος ο κ. Σαμαράς.
Τώρα, πώς μπορεί δύο υπουργοί της κυβέρνησής του να αποδέχονται χωρίς καμία αντίδραση την έλευση μεταλλαγμένων προϊόντων και συγκεκριμένα μελιού χωρίς τη σχετική προειδοποιητική σήμανση για τον καταναλωτή, είναι θέμα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός οφείλει να ξεκαθαρίσει.
  Σε κάθε  περίπτωση και από την επίσημη παραδοχή του κ. Κουκουλόπουλου φαίνεται ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί (ΥπΑΑΤ, ΥΠΑΝ, ΥΠΕΞ, ΥΠΕΚΑ) ενδίδουν στις πιέσεις της πανίσχυρης βιομηχανίας των μεταλλαγμένων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
  Η ενδοτική αυτή και άκρως ανθελληνική πολιτική συμπεριφορά θα έχει ως αποτέλεσμα:
  α) την απαξίωση της φυσικότητας των προϊόντων της μέλισσας,
  β) την παραπλάνηση και απόκρυψη από τους καταναλωτές, λόγω έλλειψης σήμανσης, του αληθινού περιεχομένου μεταλλαγμένου ή φυσικού μελιού στην ελληνική αγορά,
  γ) τις αθρόες εισαγωγές φθηνότερων μεταλλαγμένων μελιών από τρίτες χώρες στην αγορά της Ε.Ε. και της Ελλάδας,
  δ) τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την πίεση των τιμών παραγωγού γνήσιου μελιού κάτω από το κόστος παραγωγής, όπως ήδη γίνεται.
  Όλα αυτά θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση του ελληνικού μελιού που θεωρείται ως το ποιοτικότερο παγκοσμίως και στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος από τους Έλληνες μελισσοκόμους, διότι δε θα τους συμφέρει η τελική τιμή.
 Άρα, ακόμα λιγότερο παραγόμενο πλούτο στη χώρα και ακόμα περισσότεροι επαγγελματίες στην ανεργία.
Και όλα αυτά στην υπηρεσία των πολυεθνικών κολοσσών των μεταλλαγμένων και των εισαγωγέων που με τις "ευλογίες" των Ελλήνων υπουργών βλέπουν τα συμφέροντά τους να εξυπηρετούνται και τα κέρδη τους να αυξάνουν" καταλήγει:
 Η ευαισθησία και η δική σας και πολλών συναδέλφων για θέματα που έχουν σχέση με την προστασία της βιοποικιλότητας, της ιδιαιτερότητας σε μία σειρά από προϊόντα, όπως ή φέτα ή το μέλι εν προκειμένω, είναι προς έπαινο.
Δεν είναι για ψόγο.
Την τιμώ, τη συμμερίζομαι και συμμετέχω, αν θέλετε, σε όλη αυτή τη διαδικασία ευαισθητοποίησης και της κοινής γνώμης στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη και παντού τόνισε απο την πλευρά του ο κ. Κουκουλόπουλος.
 Και συνέχισε ...
 ΄΄Η ποιότητα είναι παγκόσμια ζητούμενο στο διατροφικό τομέα και η ενημέρωση θεωρείται πλέον σήμερα ιερό δικαίωμα όλων των πολιτών.
Παρ’ όλα αυτά, διάφορες εμπορικές πρακτικές υπερβαίνουν όλη αυτή την απαίτηση και με διάφορους τρόπους αλλοιώνουν συνθήκες, με τις οποίες λειτουργεί η αγορά.
Θέλω όμως, με αφορμή την ερώτηση, να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους -και πιστεύω ότι πρέπει να συμφωνήσουμε- όσον αφορά στην ελληνική μελισσοκομία.
Πρώτον, αναφέρεστε στη βιοποικιλότητα στην ερώτηση σας και επαναλαμβάνω ότι η βιοποικιλότητα μαζί με την πολυετή, μακροχρόνια –θα έλεγα ότι χάνεται στο βάθος των αιώνων- εμπειρία των Ελλήνων μελισσοκόμων, οδηγεί στην παραγωγή του καλύτερου μελιού που υπάρχει παγκοσμίως.
Είναι αποδεκτό από όλους τους ειδικούς αυτό το γεγονός.
 Έχουμε το καλύτερο μέλι στον κόσμο.
Δεύτερον, η κατανάλωση του μελιού στη χώρα μας, ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο -κι όχι μόνο βέβαια- αλλά και για τις γευστικές του ιδιότητες είναι επίσης από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Κι αυτό το γνωρίζετε.
Το τρίτο  - κι έρχομαι σε κάτι που αφορά και τη φέτα - είναι ότι η χώρα μας πέρυσι δυστυχώς δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην πολύ αυξημένη ζήτηση που υπήρχε διεθνώς. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη φέτα.
Για να οδηγηθούμε σε έναν παραγωγικό διάλογο, θέλω να καταλήξουμε σε κάποιες σταθερές.
Με το μέλι δηλαδή, όπως και με τη φέτα, η χώρας μας έχει ένα δικό της πρόβλημα που καλό είναι να μην το υποβαθμίζουμε με την ευαισθησία.
 Δηλαδή, πρέπει να υπάρξει πιο συστηματική προώθηση και οργάνωση των παραγωγών, έτσι ώστε να μεγαλώσει η παραγωγή του μελιού, κρατώντας ως αδιαπραγμάτευτο όρο σε αυτή τη διαδικασία παραγωγής πρώτα απ’ όλα την ποιότητα.
Ξέρετε βέβαια, νομίζω, ότι γενετικά τροποποιημένο μέλι ως προς τη γύρη είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει στην Ελλάδα.
Διότι αυτό είναι το πρώτο ερώτημα, αν προστατεύουμε πρώτα απ’ όλα το γνήσιο ελληνικό μέλι ως πολιτεία.
Είναι τόσο αυστηρές οι διατάξεις που υπάρχουν στην Ελλάδα και τόσο αυστηροί, αλλά και πολλοί οι έλεγχοι, ώστε να μην επιτρέπεται γενετικά τροποποιημένη καλλιέργεια στη χώρα μας, άρα κατά συνέπεια και η ύπαρξη γύρης που θα μπει στο μέλι.
Αυτό νομίζω ότι είναι το πρώτο ζητούμενο: Προστατεύουμε ή δεν προστατεύουμε την ποιότητα του ελληνικού μελιού;
Αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο, μαζί με τη συστηματική προσπάθεια να αναπτύξουμε την παραγωγή και την προώθηση του ελληνικού μελιού, που  έχει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση από αυτή στην οποία μπορούμε εμείς να ανταποκριθούμε σήμερα, όπως είμαστε οργανωμένοι εμείς και οι μελισσοκόμοι.


Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΘΑΣΟΣ 3 /11 / 2014

Επιστρέφοντας  από  την  συννεφιασμένο  και  μελαγχολικό   σήμερα  , όμορφο  νησί  της  Θάσου !!!








Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ


Αγγελικούλα ζάχαρη - Αγγελικούλα μέλι.

Έγινε η αγουρίδα μέλι.

Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι.

Να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω  μέλι.

Μια χαρά περνάμε μέλι - γάλα.

Μέλι και γάλα τα περνά  με την νοικοκυρά !

Και όλα μέλι γάλα. ...

Η γλώσσα του στάζει μέλι .

Ο άνθρωπος είναι γλυκός σαν μέλι και βαρύς σαν αλάτι.

Ποιος έβαλε το δάχτυλο στο μέλι και δεν το έγλυψε;

Όποιος κρατάει το κουτί με το μέλι, γλείφει το δάχτυλό του.

Λάδι από την κορυφή, κρασί απ` τη μέση και μέλι απ` τον πάτο.

Αν έκαναν όλες οι μέλισσες μέλι θα το 'τρωγαν και οι γύφτοι.

Τι είναι καφέ τρώει μέλι και έχει κουπια;….η βαρκουδα!

Το κάστανο θέλει κρασί και το καρύδι μέλι.

Η ζωή είναι ένα λουλούδι και ο ερωτάς το μέλι του.

Έπεσε η ζάχαρη στο μέλι και κάτι τρέχει. ...

Γλυκάθηκε η γριά στο μέλι, θα φάει και το κουβέλι.

Όποιος αγαπά το μέλι, δε φοβάται τα μελίσσια.

Τσάμπα ξύδι, γλυκό σα μέλι.

Τέλος οι μυλωνάδες .... Μέλι θα γιομίσει τώρα !

Αν ο φίλος σου είναι μέλι... μην το γλείψεις όλο!

Εκεί που εμφανίστηκε το μέλι, εκεί θα εμφανιστούν και οι μύγες.

Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι.

Το ‘να χέρι στο μέλι, τ’ άλλο στο λάδι.

Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι.

Το μέλι δεν το τρώει όποιος έχει μεγάλα δάχτυλα αλλά όποιος έχει μεγάλη τύχη.

Το μέλι είναι γλυκό, μα η μέλισσα κεντά.

Το μέλι τρώνε οι άρχοντες το γάλα οι αφεντάδες.

Όλοι κοιτάζουν τον καβγά, και η γριά το μέλι.

Και: αρπάζουσα χείλη σου νύμφη, μέλι και γάλα υπό την γλώσσαν σου.

Μία χελιδών έαρ ου ποιεί, και μία μέλισσα μέλι ου ποιεί. …

Ή μέλι επί γλώττης ή αργύριον εν χερί.

Πάρε λάδι από την κορυφή και μέλι από τον πάτο .

Οι μύγες πάντα  τρέχουν  εκεί που βρίσκουν μέλι.

Αν δεν στύψεις  το κερί το μέλι δεν βγαίνει.

Μη σε μέλει , τρώγε μέλι.

Να κάναν οι μύγες μέλι , τρεις οκάδες στον παρά.

Ξύδι χάρισμα , γλυκό σαν μέλι.

Ξύδι χάρισμα , γλυκό σαν μέλι.

Αν δεν σε κεντρίσει η μέλισσα , μέλι δεν τρώς.

Αυτός είναι μεγάλος κηφήνας .

Κάθε κηρήθρα έχει και τον κηφήνα του.

Χωρίς  κηφήνες , μελίσσια δεν υπάρχουν .

Η γλώσσα του  στάζει μέλι και η καρδιά του δηλητήριο.

Στόμα από μέλι και καρδιά από χολή .

Μια σταγόνα μέλι, μαζεύει πιο πολλές μύγες, παρά ένα βαρέλι ξύδι.

Μέλι στάζει η γλώσσα του.

Αν δεν έχεις μέλι στο πιάτο, ας έχεις στο στόμα.Βρήκες το λουλούδι για να πάρεις μέλι .

Η μάνα, που σε γέννησε, μοίραζε και μέλι;Η μητέρα είναι μέλι και η μητριά φαρμάκι .

Μήτε μέλι φάγαμε κι η κοιλιά μας κόφτει .

Έχει το μέλι στα χείλη, το φαρμάκι στην καρδιά .

Πιο πολύ ψωμί τρώγεται με μέλι παρά με ξίδι.

Ο κερατάς, τα κέρατα, σαν μπούνε στα αυτιά του, μέλι και γάλα γίνεται με τη νοικοκυρά του.

Ο κατσίβελος άμα έχει μέλι δεν κοιμάται.