Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Πατώματα σε εξέλιξη !!!!!!

Παρά τις πολλές βροχές , και τον δύσκολο χειμώνα , φαίνετε πως η άνοιξη των

μελισσιών  ήρθε πολύ  φυσιολογικά , και τα μελίσσια εξελίσσονται  αρκετά 

καλά.
                                                           
Άρχισαν να αυξάνουν οι πληθυσμοί τους , οι γόνοι συνεχώς σε εξέλιξη.

Τα πατώματα μπαίνουν σιγά σιγά  στα πιο δυνατά  μελίσσια.




Αν μας κάνει την χάρη ο καιρός από δω και πέρα όλα θα πάνε καλά!!!

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΓΥΡΗ η θεραπευτική !!!!!!


Θα ήθελα  να αναφέρω κάτι αξιόλογο κατά την άποψη μου.




Όπως έχει  αναφερθεί  κατά καιρούς από την επιστημονική κοινότητα  μια από τις  ιδιότητες της γύρης είναι η βοήθεια στις γυναίκες κατά την φάση της εμμηνόπαυσης που  έχουν ( αϋπνίες , φουντώματα και εφιδρώσεις ).

Μετά  από  αρκετούς  μήνες  λήψης  σε καθημερινή βάση  1-2 κουταλάκια γύρης από κυρίες  που βρισκόταν στην αρχή , αλλά και στην διάρκεια  της εμμηνόπαυσης  , παρατηρήθηκε ότι τις βοήθησε πάρα πολύ  και μειώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα παραπάνω συμπτώματα .

Δηλαδή  βελτίωσαν την ποιότητα ζωής τους.

Η παραπάνω διαπιστώσεις μου έγιναν γνωστές , και ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση.

Καρακωστίδης Νικόλαος

Μελισσοκόμος

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΚΛΕΨΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ( ΚΟΜΟΤΗΝΗ)

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΚΛΟΠΗΣ ΜΕ ΛΕΙΑ 14 ΜΕΛΙΣΣΙΑ.
Έκλεψαν μελίσσια που κατέχει τα τελευταία 26 χρόνια 17.03.2015 «Όπως βλέπω τα παιδιά μου έτσι τα έβλεπα, πήγαινα τρεις φορές την ημέρα στα μελίσσια», θα πει ο 56χρονος Νικόλαος Γκαζγκάνης. 




Ασχολείται με τη μελισσοκομία τα τελευταία 26 χρόνια, για πρώτη φορά έπεσε θύμα κλοπής κάποιου ασυνείδητου, που εισήλθε στην περιφραγμένη ιδιοκτησία του και αφαίρεσε περισσότερα από τα μισά μελίσσια που είχε εκεί. Το πρωί του Σαββάτου 14 Μαρτίου αντιλήφθηκε την κλοπή ο 56χρονος Νικόλαος Γκαζγκάνης, όταν επισκέφτηκε το κτήμα κοντά στη γέφυρα της Καρυδιάς, όπου διατηρεί μαζί με την σύζυγό του 32 μελίσσια. Τα μελίσσια δεν είναι ορατά από το δρόμο και αυτός που διέπραξε την κλοπή, προφανώς και γνώριζε την ύπαρξή τους. Το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας ο κ. Γκαζγκάνης ήταν στο κτήμα, αφού όπως έκανε γνωστό στο «Χ» καταγγέλλοντας την κλοπή, από την ημέρα που έμεινε άνεργος πήγαινε τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα στα μελίσσια.  «Την Παρασκευή έφυγα από το κτήμα στις 6 το απόγευμα και πήγα το πρωί του Σαββάτου γύρω στις 10 και τότε είδα ότι είχαν κλέψει τα μελίσσια».  ΖΗΜΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 5.000 ΕΥΡΩ Οι κλέφτες μπήκαν στο κτήμα με κάποιο όχημα, αφού θα ήταν αδύνατον να μεταφέρουν 14 μελίσσια με τα χέρια.  Έκοψαν και πέταξαν στο χώμα τα φελιζόλ με τα οποία οι ιδιοκτήτες τους προστάτευαν τις μέλισσες και πήραν τα κάσες, μικρές με οκτώ πλαίσια και μεγαλύτερες με δέκα πλαίσια.  Για ζημιά μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ, μίλησε το θύμα της κλοπής, επισημαίνοντας «ασχολούμαι 26 χρόνια με τη μελισσοκομία, καμία φορά δεν μου έκλεψαν μελίσσια. Έντεκα χρόνια τα είχα μέσα στην πόλη σε ένα κτήμα και τα τελευταία 15 χρόνια τα έχω στο κτήμα στη γέφυρα της Καρυδιάς». Ουδέποτε, τα τελευταία 15 χρόνια, μετακίνησε τα μελίσσια γιατί η περιοχή θεωρείται πολύ καλή, έχει ανθοφορία όλο τον χρόνο, ενώ και το μέρος είναι ιδιόκτητο.  ΕΚΛΛΗΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΛΙΣΣΙΑ Δεν υποπτεύεται κάποιον για την κλοπή ο κ. Γκαζγκάνης, αλλά συμπεραίνει ότι όποιος διέπραξε την κλοπή, προφανώς φοβήθηκε από κάτι, γιατί φεύγοντας στη διασταύρωση του χωματόδρομου με τον κεντρικό δρόμο της Καρυδιάς έριξε ένα μελίσσι, το οποίο βρήκε το πρωί του Σαββάτου ο κ. Γκαζγκάνης και το περιμάζεψε.  Η αστυνομία ειδοποιήθηκε και αστυνομικοί εξέτασαν για στοιχεία το κτήμα του κ. Γκαζγκάνη, αλλά η βροχή που έπεφτε από το βράδυ της Παρασκευής, ημέρα της κλοπής, και την επόμενη μέρα, δυσκόλεψε το έργο τους. Πάντως άλλο περιστατικό κλοπής μελισσιών δεν καταγράφηκε στο αστυνομικό δελτίο. Ο Νικόλαος Γκαζγκάνης έκανε έκκληση σε όσους ασχολούνται με την μελισσοκομία αν παρατηρήσουν ότι κάποιος αύξησε σημαντικά τα μελίσσια του ή κάποιος απέκτησε μελίσσια απότομα, τότε να ειδοποιήσει την αστυνομία. «Όπως βλέπω τα παιδιά μου έτσι τα έβλεπα, πήγαινα τρεις φορές την ημέρα στα μελίσσια», λέει με πόνο ψυχής ο 56χρονος για την απώλειά του.

Πηγή: http://xronos.gr

Μάλλον ήρθε η Άνοιξη και για τα Μελίσσια στην Κομοτηνή !!!!!!

Σήμερα  ήταν  η   1η  καλή  μέρα,  και τα μελίσσια  έκαναν   πάρτι .Όλα  ήταν  έξω !!!






Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Γενική Συνέλευση και Εκλογές στον Μελισσ.Σύλλογο Ν.Ροδόπης το ΄΄Κεντρί΄΄

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν . Ροδόπης από σήμερα το απόγευμα είναι πραγματικότητα.
Απόψε η Δικηγόρος Κα Καλύβα Παναγιώτα μου παρέδωσε τον φάκελο με όλα τα εγκεκριμένα από τον νόμο δικαιολογητικά και παραστατικά που αφορούν την αναγνώριση .
Επόμενη μας κίνηση είναι να προχωρήσουμε σε Γενική Συνέλευση και διενέργεια εκλογών.
Για αυτό παρακαλώ όλα τα μέλη που είναι μέχρι στιγμής εγγεγραμμένα , αλλά και τα νέα που επιθυμούν να εγγράφουν και να παραστούν , να προσέλθουν στον χώρο του
Κέντρου Δήμητρα ( παλιό ΚΕΓΕ ) την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 και ώρα 5 μμ.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Πρέπει να έχουμε τον νού μας !!!!!


Εκατομμύρια μέλισσες βρέθηκαν νεκρές στο Οντάριο του Καναδά, σε περιοχή όπου φυτεύτηκε γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι.
Ο τοπικός μελισσοκόμος Dave Schuit, ο οποίος παράγει μέλι στο Elmwood έχασε 37 εκατομμύρια μέλισσες, περίπου 600 κυψέλες.

"Από τη στιγμή που άρχισε να φυτεύεται το καλαμπόκι, οι μέλισσές μας πέθαιναν κατά χιλιάδες", λέει ο Schuit.

Πολλοί μελισσοκόμοι κατηγορούν τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα γι' αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή. Ενώ πολλές χώρες της ΕΕ τα έχουν απαγορεύσει, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ακόμα δεν έχει απαγορεύσει τα εντομοκτόνα, που κατασκευάζονται από την εταιρεία Bayer CropScience Inc.

Δύο από τα καλύτερα σε πωλήσεις φυτοφάρμακα της Bayer, το Imidacloprid και το Clothianidin, είναι γνωστό ότι εισχωρούν στη γύρη και το νέκταρ και μπορεί να βλάψουν ωφέλιμα έντομα, όπως οι μέλισσες. Η εμπορία αυτών τωνφυτοφαρμάκων συνέπεσε επίσης και με την εμφάνιση των θανάτων μελισσών σε μεγάλη κλίμακα σε πολλές ευρωπαϊκέςχώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες.



REUTERS/ILYA NAYMUSHIN

Ζημιές όχι μόνο στις μέλισσες

Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, τα οποία είναι νευροτοξικά, προξενούν σημαντικές ζημιές όχι μόνο στις μέλισσες, αλλά σε πολλά άλλα είδη απαραίτητα για την υγεία των οικοσυστημάτων, όπως σε πουλιά, έντομα, σκουλήκια και ψάρια, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που ζητά τον περιορισμό της χρήσης αυτών των χημικών ουσιών.
Οι 29 συνεργαζόμενοι επιστήμονες, που ανέλυσαν όλες τις σχετικές μελέτες των τελευταίων δύο δεκαετιών (πάνω από 800), κατέληξαν στο «οριστικό» πλέον συμπέρασμα για τις βλάβες που τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα προκαλούν στη φύση.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η απειλή είναι παρόμοια με εκείνη που κάποτε αποτελούσε το σήμερα απαγορευμένο DDT.
Από την πλευρά τους όμως, οι παραγωγοί αυτών των φυτοφαρμάκων αρνούνται ότι τα προϊόντα τους βλάπτουν τις μέλισσες ή άλλα είδη.
Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, τα οποία περιέχουν χημικές ουσίες σαν τη νικοτίνη που στοχεύουν στο νευρικό σύστημα, εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, για να αντικαταστήσουν άλλα πιο βλαβερά εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα.
Σχεδόν εξ αρχής, εκφράστηκαν επιστημονικοί ενδοιασμοί για τις δυνητικές επιπτώσεις αυτών των ουσιών, που μειώνουν τη γονιμότητα μερικών ειδών, τις αισθήσεις τους όπως η οσμή, τη μνήμη τους, τις άμυνες του ανοσοποιητικού τους συστήματος, την ικανότητά τους να πετάνε κ.α.
Το 2011 η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) δημιούργησε μια διεθνή επιστημονική επιτροπή (Task Force on Systemic Pesticides) για να μελετήσει τα εν λόγω φυτοφάρμακα.
Η έκθεση (Worldwide Integrated Assessment), η οποία επίσημα θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών «Environment Science and Pollution Research,» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα νεονικοτινοειδή και το χημικό fipronil δηλητηριάζουν τη γη, τον αέρα και το νερό.
Τα φυτοφάρμακα αυτά συσσωρεύονται στο χώμα και διαρρέουν στα ύδατα, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα σε μια ευρεία γκάμα οργανισμών πέρα από τις μέλισσες.
Τα νεονικοτινοειδή και η ουσία fipronil εκτιμάται ότι αποτελούν σχεδόν το 40% της παγκόσμιας αγοράς εντομοκτόνων - παρασιτοκτόνων και οι αγρότες εξαρτιούνται όλο και περισσότερο από αυτά, όπως παλαιότερα συνέβαινε με το DDT.
Αν και τα νεονικοτινοειδή δεν συσσωρεύονται στους ιστούς των ανθρώπων και των ζώων όπως έκανε το DDT, παρόλα αυτά είναι έως 6.000 φορές πιο τοξικά, ενώ διαρκούν στο έδαφος από ένα έως τρία χρόνια.
Παραμένει ερωτηματικό σε ποιο βαθμό δημιουργούν προβλήματα στους ανθρώπους και σε άλλα θηλαστικά, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, αλλά η νέα μελέτη δεν το αποκλείει.
Όμως εκπρόσωποι εταιρειών που παράγουν αυτά τα φυτοφάρμακα, αντιτείνουν ότι «υπάρχουν πολύ λίγα αξιόπιστα στοιχεία πως αυτά τα πράγματα όντως προκαλούν ανεπιθύμητη βλάβη, γιατί θα το είχαμε δει μετά από τη χρήση τους επί πάνω από 20 χρόνια».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Προστασίας των Καλλιεργειών δήλωσε ότι η νέα μελέτη κάνει επιλεκτική χρήση των διαθέσιμων στοιχείων και υπερβάλλει για τις επιπτώσεις στις μέλισσες.
Η Ευρώπη έχει ήδη σε ισχύ ένα διετές μορατόριουμ, που απαγορεύει τη χρήση νεονικοτινοειδών σε ανθοφόρες καλλιέργειες.
Τα εν λόγω χημικά επιτρέπονται μόνο σε φυτά χωρίς λουλούδια, τα οποία δεν προσελκύουν μέλισσες και άλλα έντομα που κάνουν επικονίαση.




πηγή:
 organichealth - 
ΑΜΠΕ

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Προετοιμασία σε Εξέλιξη !!!!!

Σήμερα  τελειώσαμε  και  τις  αυτοσχέδιες  μας  κυψέλες  απο  Φελιζόλ  έτοιμες  να υποδεχτούν  τις  ΝΕΕΣ   ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ 


Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

΄Εγκριση Μελισσοκομικού Συλλόγου !!!

































Δεν είναι Fotoshop !!!!

Ναι είναι πραγματικότητα .

Επιτέλους  εδώ  και  2  μέρες  ο  Νομός  Ροδόπης  έχει  την θεσμική  του  εκπροσώπηση.

Τον Μελισσοκομικό  Σύλλογο  Ν.Ροδόπης ΄΄Το Κεντρί.

Εγκρίθηκε , από  την  πολιτεία. 


Όσοι  φίλοι  μελισσοκόμοι  δεν  το  γνώριζαν  και  επιθυμούν  να εγγραφούν  είναι  ευπρόσδεκτοι  !!!!!

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΥΨΕΛΩΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΡΟΔΟΠΗΣ


Στα πλαίσια υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας,   ανακοινώνετε  ότι ξεκίνησε η παραλαβή των αιτήσεων για τη συμμετοχή στις δράσεις «αντικατάσταση κυψελών» στην οποία ενισχύεται η δαπάνη για την προμήθεια νέων κυψελών αξίας μέχρι 30,00 € ανά κυψέλη και «οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» έτους 2015.

 Η περίοδος παραλαβής των σχετικών αιτήσεων μαζί με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά θα διαρκέσει μέχρι τις  30/4/15 και πέραν τις ημερομηνίας αυτής καμία αίτηση δεν θα γίνεται δεκτή.

Οι αιτήσεις, για να γίνουν δεκτές, πρέπει να συνοδεύονται από τα κάτωθι δικαιολογητικά:

1.      Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του μελισσοκομικού βιβλιάριου ή απλό φωτοαντίγραφο με επίδειξη του πρωτοτύπου.
2.      Φωτοαντίγραφο του Ε1 της πιο πρόσφατης φορολογικής δήλωσης
3.      Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου Τράπεζας όπου είναι δικαιούχοι
4.      Υπεύθυνη δήλωση
5.      Πρωτότυπα παραστατικά αγοράς κυψελών νομίμως εκδοθέντα και εξοφλημένα.

Προσοχή: Η καταληκτική ημερομηνία έκδοσης για τα τιμολόγια των κυψελών είναι η 30η  Απριλίου.


Στην περίπτωση που η αίτηση αφορά στη δράση 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας», υποβάλλονται επιπλέον:

α) φωτοαντίγραφο του βιβλιαρίου ΟΓΑ.

β) φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του ΦΙΧ, εφόσον αυτό χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά των μετακινούμενων κυψελών.

Προσοχή: Η καταληκτική ημερομηνία έκδοσης για τα δελτία αποστολής και τις φορτωτικές η 30η Ιουνίου 2015.

Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης δια αντιπροσώπου, η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από εξουσιοδότηση.

Για πληροφορίες να απευθύνεστε στην :

Διεύθυνση  Γεωργίας  Ν.Ροδόπης 

Τμήμα  Ζωικής  Παραγωγής

Γραφείο 427 ( 4ος  Όροφος)  .


Tηλέφωνο : 25313.50404

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Πρωινή Επιθεώρηση !!!!!

Χαρά Θεού σήμερα !!!!
Επιτέλους  σταμάτησαν  οι  βροχές , βγήκε ο ήλιος και βγήκαν και τα μελισσάκια  έξω.
Κυριολεκτικά  πανηγύρι , μια και οι αμυγδαλιές είναι  ανθισμένες. 
Γύρες  Γκριζο- άσπρες . έντονα  κίτρινες .
Άντε  να  δούμε  πόσο  θα  μας  κάνει  το χατίρι  ο  καιρός !!!!!!