Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες μας βοήθησε ο Θεός και βγάλαμε και φέτος αρκετό Πευκόμελο !!

Το 2ήμερο  που μας πέρασε ( 20-21 Οκτ 2016 ) ήταν πέρα από τις προσδοκίες μας , αφού τα Μελισσάκια , μας αντάμειψαν στα Πεύκα , πάρα τις κακές καιρικές συνθήκες που είχαμε ( ανομβρία περίπου 4 μήνες ). Πλέον έχουμε επάρκεια για τους  φίλους μας που προτιμούν  σταθερά  " Μέλι  Καρακωστίδη ".



















Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Το Ελληνικό Σήμα στα προιόντα και τι πρέπει να γνωρίζουμε . Αξίζει να το διαβάστε !!

Τον τελευταίο καιρό  ακούγονται πολλά και διάφορα ,  σχετικά με τα ελληνικά προϊόντα και το σήμα αυτών  και έχουμε διάφορα παρατράγουδα στα μεγάλα καταστήματα αλλά και στα   super markets κτλπ.
Το
thrakomelo. blogspot.gr  σας παρουσιάζει μια  ενημέρωση που απορρέει από το επίσημο κράτος και καλά θα είναι να είμαστε γνώστες ως καταναλωτές πρωτίστως , και εν συνεχεία ως παραγωγοί μελιού για τα ελληνικά προϊόντα , άλλα και για  το προβλεπόμενο  σήμα που αποδεικνύει την ελληνικότητα του προϊόντος   .





Μια φωτογραφία με τους εκλεκτούς μας καλεσμένους !!!!

Να έχω μια φωτογραφία με τους εκλεκτούς μας καλεσμένους !  Από αριστερά  ο Κος Βεζυργιανίδης Μιχάλης , ο Κος  Θρασυβούλου Ανδρέας , Καρακωστίδης Νικόλαος ( ο υπογράφων ) και η Κα Γκιουζελίδου Σταυρούλα. 


Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Ποιο μέλι είναι καλύτερο , σύμφωνα με τον κύριο Θρασυβούλου !!!!

Ευχαριστούμε τον Κύριο Θρασυβούλου που στην ΗΜΕΡΙΔΑ μας στην Κομοτηνή έβαλε τα πράγματα στην θέση τους και σχολίασε πως το ΒΑΜΒΑΚΟΜΕΛΟ που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες στην περιοχή μας είναι ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΟ ακόμη και από το " διάσημο μέλι " Manuka" που χρυσό - πληρώνεται αδρά !.H διατροφική αξία του μελιού ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Μελισσοκομικός σύλλογος Ν. Ροδόπης “Το κεντρί”.Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο ομότιμος καθηγητής μελισσοκομίας του ΑΠΘ Ανδρέας Θρασυβούλου 
 ο οποίος ερωτηθείς ποιο είναι το καλύτερο μέλι, απάντησε ότι “το καλύτερο μέλι το παράγει η μέλισσα.”“Το μέλι είναι ένα καταπληκτικό προϊόν το οποίο ο καταναλωτής πρέπει να βάλει στο πιάτο του.” Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι αυτή που επηρεάζει την άριστη ποιότητα του μελιού, και η ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να προκύψει από τον μελισσοκόμο όταν σε ακραίες περιπτώσεις όπως π.χ. στα νησιά όταν δεν υπάρχει νέκταρ, να ταΐζει τις μέλισσες με σιρόπι κι αυτό να ενσωματωθεί στο μέλι. Επίσης το μέλι μπορεί επηρεαστεί, η ποιότητα του, κι από τον έμπορο, τυποποιητή ή διακινητή μελιού.
Ο μελισσοκόμος ποτέ δεν θα νοθεύσει το μέλι του. Με την έννοια να ρίξει γλυκαντική ουσία στο μέλι.
Ο καταναλωτής από την πλευρά του μπορεί να πετάξει το μέλι γιατί μερικοί νομίζουν πως όταν κρυσταλλώσει, έχει παλιώσει ή το πετάνε όταν περνάει η ημερομηνία λήξης του γιατί δεν ξέρουν ότι το μέλη δεν λήγει ποτέ οι ημερομηνίες λήξης μπαίνουν γιατί ο μελισσοκόμος είναι υποχρεωμένος να βάλει ημερομηνία λήξης.
Από την άλλη πλευρά μπορεί ο καταναλωτής να βάλει το μέλι σε ένα βάζο που πριν είχε καφέ η ρίγανη και το μέλι να πάρει την μυρωδιά του καφέ η της ρίγανης.
Από την πλευρά τους οι έμποροι τυποποιητές δεν νοθεύουν το μέλι με γλυκαντική ουσία ή ουσία επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία αλλά εισάγουν από την Κίνα, το Μεξικό, την Αργεντινή παρα πολύ φθηνό μέλι και να το διαθέσουν στην αγορά ως ελληνικό.
Για τον λόγο αυτό ο καταναλωτής θα πρέπει να προτιμάει μέλι από μελισσοκόμο που τον εμπιστεύεται. Τότε υπάρχει μια άριστη ποιότητα μελιού γιατί ο μελισσοκόμος δεν παρεμβαίνει στο μέλι του.
Στην ερώτηση ποιο μέλι είναι το καλύτερο: το ανθόμελο, το πευκόμελο, το μέλι από θυμάρ, ο . Θρασυβούλου απάντησε ότι “το καλύτερο μέλι είναι αυτό που παράγει η μέλισσα κι αυτό που αρέσει στον καταναλωτή, σε άλλον αρέσει το πευκόμελο, σε άλλον το μέλι από ελάτη γιατί έχει χαμηλά ζάχαρα, σε άλλον αρέσει το βαμβακόμελο γιατί έχει υψηλή αντιοξειδωτική και αντιβακτηριδιακή δράση.
Αν ο καταναλωτής δεν έχει δικό του μελισσοκόμο θα πρέπει να προτιμήσει το τυποποιημένο ελληνικό μέλι γιατί το ελληνικό μέλι έχει δεχτεί την μικρότερη παρέμβαση: δεν αλλάζουμε το άρωμα, το χρώμα, δε θα το αναμείξουμε με άλλες ουσίες.
Θα πρέπει να αποφεύγουμε το εισαγόμενο γιατί το εισαγόμενο μέλι είναι πιο υποβαθμισμένο επίσης θα πρέπει να αποφεύγουμε να αγοράσουμε μέλι από κάποιες κυρίες που το πουλάνε από πόρτα σε πόρτα, αυτο το μέλι μπορεί να είναι νοθευμένο μέλι.
Ωστόσο το ελληνικό μέλι δεν επαρκεί γιατί έχουμε την μεγαλύτερη κατανάλωση από όλη την Ευρώπη. Καταναλώνουμε 1.600 γραμμάρια ανά άτομο το χρόνο όταν η Ουγγαρία, που έρχεται δεύτερη, καταναλώνει μόλις 900 γραμάρια κατά άτομο.
Πηγή: Αμαλία Γαρυφαλλίδου ert.gr

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Πλημύρισε από τα Μέλια η Κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής !!!!!!

  1. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν.Ροδόπης  "Το Κεντρί " διοργάνωσε μια πολύ επιτυχημένη   " ΓΙΟΡΤΗ  ΜΕΛΙΟΥ στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ". Για  3 ημέρες (30 Σεπτ -2Οκτ 2016 ) η Κομοτηνή έγινε μια  "Γλυκιά Πόλη" στην κυριολεξία.  Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης , διοργανώθηκε μια ιδιαίτερη ημερίδα , με θέμα την διατροφική αξία του μελιού. Οι ακροατές είχαν την ευκαιρεία να παρακολουθήσουν ιδιαίτερους ομιλητές , όπως ο Καθηγητής Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ.  Κος Θρασυβούλου Ανδρέας (που διευκρίνισε πως από τους εργαστηριακούς έλεγχους που κάνει το εργαστήριο τους  αποδεικνύεται πως το Βαμβακόμελο που παράγει η περιοχή μας κατέχει εξέχουσα θέση , αφού είναι πιο πάνω ακόμη και από το διάσημο μέλι "Μανούκα" από την Ν.Ζηλανδία και πληρώνεται αδρά  , αλλά και ότι η φήμη που κυκλοφορεί πως τα ραντίσματα στα βαμβάκια δεν  ευσταθεί γιατί δεν μεταφέρονται στο μέλι , άλλα πλήττουν αμεσα τις μελισσες οι οποιες και πεθαίνουν αμέσως .Η Διαιτολόγος -Διατροφολόγος Κα Γκιουζελίδου Σταυρούλα  παρουσίασε με την δική της επιστημονική  άποψη την αξία του μελιού στην διατροφή των ανθρώπων , άκρως ρεαλιστική , αλλά και πειστική . Ο Κος Βεζυργιανίδης Μιχάλης γνωστός Ζαχαροπλάστης , με εταιρεία Catering   μας παρουσίασε μια γλυκιά άποψη , αφού το μέλι είναι  ένα από τα βασικά υλικά στην Ζαχαροπλαστική , αλλά και τον ρόλο του  στην παραδοσιακή θρακιώτικη  και ανατολίτικη ζαχαροπλαστική. Οι ακροατές έκαναν διάλογο με τους ομιλητές και απεκόμισαν πολλές χρήσιμες πληροφορίες.Το  ΣΑΒΒΑΤΟ   η Γιορτή μας συνεχίστηκε  στην Κεντρική  Πλατεία της πόλης μας που για 2 μέρες  έγινε  "ΟΔΟΣ   ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ".  Οι  Παραγωγοί - Μέλη του συλλόγου μας εξέθεσαν όλα τα εκλεκτά προϊόντα τους. Ο επισκέπτης  έβρισκε μέλια που παράγονται στην περιοχή μας και χαρακτρηρίζονται  από τις ιδιαίτερες γεύσεις και τα αρώματα τους. Προσφέρθηκαν  Ανθόμελα διάφορα της Ροδόπης -Πευκόμελα -Πιρένια Φθινοπωρινά  (Ρείκι)- Βαμβακόμελα -Λυγαριά-Ακακία- Κουμαριά -Τσαλί (Παλιούρι) -Πολύκομπος- Βελανιδιά -Ρίγανη -Δασόμελα από την Οροσειρά της Ροδόπης. Συζήτησαν με τους επισκέπτες για την αξία του μελιού , για την φυσική ιδιότητα του  φυσικού μελιού να κρυσταλλώνει (Παγώνει) για τα νοθευμένα μέλια , για τα φτηνά γλυκίσματα των super markets   αλλά και για τα υπόλοιπα προϊόντα της μελισσοκομίας ( Γύρη -Βασιλικό Πολτό - Πρόπολη - Κερί -Δηλητήριο Μέλισσας , αλλά και τα παράγωγα τους). Πέρασαν χιλιάδες κόσμου , Κομοτηναίοι , Ροδοπίτες , αλλά και πάρα πολλοί Τουρίστες. Εντυπωσιάστηκαν πάρα πολλοί Αθηναίοι (που βρίσκονται  εδώ αυτές τις μέρες λόγω σπουδών των παιδιών τους στο Πανεπιστήμιό μας )  από τις εκπληκτικές μας γεύσεις , και από τις πολύ φτηνές τιμές μας, αφού στην Αθήνα μας είπαν πως 1 κιλό μέλι πωλείται  12-15 ευρώ . Στο περίπτερο του συλλόγου μας   δόθηκε η ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τα εργαλεία του Μελισσοκόμου , (Στολή -Καπνιστήρι - Ξέστρο - Κυψέλη κτλπ). Επίσης προσφέρθηκε άφθονο ΜΕΛΙ με ΓΙΑΟΥΡΤΙ  . Οι μικροί μας φίλοι φωτογραφήθηκαν με τα Cartoon  Mέλισσες ( Μάγια Μέλισσα -Βilly) , έλυσαν πολλά σταυρόλεξα με επίκεντρο την Μέλισσα , αλλά και ζωγράφισαν τις Μέλισσες.Το βράδυ έγινε προβολή Videos με την Μάγια Μέλισσα . Η βραδιά μας έκλεισε με το σύνθημα  ΜΕΛΙ και ΧΟΡΟΣ ! Ο Χορευτικός Σύλλογος Θρακών με ένα πάρα πολύ δυναμικό του τμήμα φορώντας παραδοσιακές φορεσιές  χόρεψε  θρακιώτικους χορούς με την Ορχήστρα του Βαγγέλη Δωρόπουλου . Στην χορευτική μας βραδιά συμμετείχε και μια πολυπληθής παρέα  εφήβων από τον  Χορευτικό Σύλλογο Εβριτών Ν.Ροδόπης . Την ΚΥΡΙΑΚΗ   το μεσημέρι  προσφέρθηκε άφθονο ΜΕΛΙ  με ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ  , ΚΑΡΥΔΙΑ και ΚΑΝΕΛΑ . Επίσης  έγινε μια πρότυπη εξαγωγή μελιού με έναν χειροκίνητο Μέλιτο - Εξαγωγέα  , με την συμμετοχή  και πολλών μικρών παιδιών , που ήθελαν να γυρίσουν τον εξαγωγέα και να βγάλουν και αυτοί το μέλι .                     Θέλουμε να ευχαριστήσουμε :  1. Όλους τους συμπολίτες  μας που μας επισκέφτηκαν  και τίμησαν τα ντόπια προϊόντα μας . 2. Τους φορείς της περιοχής μας:  Tην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , Τον Δήμο Κομοτηνής και ιδιαίτερα την Αντιδήμαρχο Κα Λιβεριάδου Νατάσα  Την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ροδόπης και ιδιαιτέρως τον Κο  Κεφαλίδη Ευστάθιο      Τον Χορευτικό Σύλλογο Θρακών Κομοτηνής  και ιδιαιτέρως τον Κο Τζερνικούδη Γιάννη , που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας για να παρουσιάσουμε  μια εξαιρετική  ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ στην πόλη μας την ΚΟΜΟΤΗΝΗ.3.Τους πολλούς χορηγούς μας : Τον Κο Δημητριάδη Ανέστη  με την επιχείρηση  Οικιακών  Προϊόντων στην πόλη μας. Tην Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΡΟΦΑΡΜΑΤην Εταιρεία  Μελισσοκομικών Προιόντων ΑΝΕL  από την Αθήνα. Το Κατάστημα Σιδηρικών -ΚΤΕΟ Ψεκαστικών Σαββίδη Ν. από την Ξυλαγανή. Το Super Market  ARISTA της Κας Αθανάσαρου Χάιδως . 4. Τους Χορηγούς Επικονωνίας :  Tην  ΕΡΤ - 3  ,Το http://thrakomelo.blogspot.gr/ Την Τηλεόραση του R-Channel  Θράκης  Την Τηλεόραση  ΔΕΛΤΑ  TV ,   Το  Ραδιο -Εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ ,  Την ΕΡΑ  Κομοτηνής ,  Το  site   http://inkomotini.gr/ Tον Παρατηρητή της Θράκης