Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν.Ροδόπης "Το Κεντρί" πρόσφερε σήμερα Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στους Κομοτηναίους ζεστό ΡΑΚΟΜΕΛΟ .

Σήμερα για πρώτη φορά ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν.Ροδόπης "Το Κεντρί " πρόσφερε στους Κομοτηναίους  ΖΕΣΤΟ  ΡΑΚΟΜΕΛΟ και τους ΕΥΧΗΘΗΚΕ  Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά . Παρασκευάστηκε επί τόπου  και προσφέρθηκε ζεστό. Περιείχε Τσίπουρο Ροδόπης , Μέλι Ροδόπης , Κανέλα και Γαρίφαλο .Ήταν μια καινούργια εμπειρία για όλους μας. Φαίνεται πως όσοι το δοκίμασαν έμειναν ενθουσιασμένοι  με την γεύση του και  το απόλαυσαν.  Ελπίζουμε να είμαστε γεροί και να το επαναλάβουμε !!!!











Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Ερμηνευτική Εγκύκλιος που παρέχει το δικαίωμα από 1-1-2017 στους ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ (Δημοσίους Υπαλλήλους -Στρατιωτικούς-Αστυνομικούς -Γιατρούς κτλπ) να ασκούν ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ χωρίς να έχουν επιπτώσεις , παρά μόνον να αποδίδουν τον Φ.Π.Α. !!!!!

Αφορά ένα πολύ μεγάλο εύρος συνάδελφων Μελισσοκόμων , οι οποίοι   είχαν ενταχθεί στο  "ΑΓΡΟΤΗΣ  ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ". Με την ερμηνευτική  αυτή εγκύκλιο  που εκδόθηκε  την 28/12/2016   θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως έχουν , με μόνη δέσμευση να αποδίδουν τον ΦΠΑ  επί των δηλωθέντων εισοδημάτων και επιδοτήσεων . Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα για αρκετά επαγγέλματα . Ο νόμος έρχεται να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κου Αποστόλου , που πριν 4-5 μέρες δήλωσε πως αν γινόταν διαφορετικά θα υπήρχε μεγάλο θέμα πρωτογενούς  παραγωγής της ευρύτερης Αγροτικής-Ζωικής -Αλιευτικής -Μελισσοκομικής παραγωγής , πράγμα που  δεν το επιθυμούν !!!!  Για όσους επιθυμούν να τον μελετήσουν είναι ο : Aρθρο  47  του ν 4410/2016   η στην διεύθυνση  http://www.aftodioikisi.gr/oikonomia/ip-oikonomikon-oi-allages-sto-eidiko-kathestos-fpa-ton-agroton-egkiklios/                                                              Καλή χρονιά σε όλους τους  Μελισσοκόμους !!!!!!!!! 






Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Μελισσοκομικός Απολογισμός 2016 για την περιοχή της Ροδόπης

Όπως λένε και οι παλαιότεροι με τον καιρό και τον θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Έτσι λοιπόν κάνοντας τον Μελισσοκομικό απολογισμό μας  για το 2016 βλέπουμε πως τα πράγματα στην χρονιά που πέρασε ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Κουβεντιάζοντας με πάρα πολλούς μελισσοκόμους παλαιούς και νέους , διαπιστώνεται μια απογοήτευση. Η χρονιά  δεν πήγε καθόλου καλά. Όπως μου λέει  και ο γηραιότερος και ίσως εμπειρότερος μελισσοκόμος της περιοχής μας και μέλος του συλλόγου μας ο Μπάρμπα Νίκος ο  Γκεβρέκης , είχαμε και άλλες δύσκολες χρονιές , αλλά  σαν αυτήν δεν ξαναείδαμε. Ξεκινήσαμε   με έναν  καλό σε θερμοκρασίες χειμώνα , και τα μελίσσια ξεκίνησαν πρόωρα , η δε άνοιξη μας ήρθε κατά 1,5 μήνα νωρίτερα . Είχαμε πρόωρα πολλούς γόνους και δυνατά μελίσσια , όταν είχαν τελειώσει πρόωρα  όλες οι ανθοφορίες. Έτσι τα μελίσσια μας δεν έβρισκαν να φάνε, η Γύρη  ήταν  μειωμένη  έως ανύπαρκτη , και η αναπαραγωγή φρέναρε από τότε. Ξεγελαστήκαμε από την παραγωγή των βαμβακιών , λυγαριάς   και οι γόνοι συνεχίστηκαν να είναι μειωμένοι. Η ξηρασία άρχισε τον Μάιο που ήταν οι τελευταίες βροχές. Στον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο είχαμε 35  μέρες με  πολύ δυνατούς βοριάδες μέχρι και 8-9 μποφόρ και έτσι είχαμε  για πολλές μέρες  κλεισμένα τα  μελίσσια μέσα. Όταν κόπασαν οι άνεμοι από την πολύ ζέστη  όλα τα μελίσσια έβγαιναν την ημέρα στον ίσκιο (στην πίσω πλευρά της κυψέλης) και  γύρω - γύρω από την κυψέλη μέχρι  αργά το βράδυ .
Η θερμοκρασία ήταν από 35- 38 βαθμούς. Φθάσαμε στον Σεπτέμβριο , και βροχή πουθενά. Οι γόνοι πάρα πολλοί λίγοι και οι πληθυσμοί έπεσαν απότομα.  Γύρη πουθενά ελλείψει βροχών . Σ όλο αυτό το διάστημα παρατηρήσαμε το οξύμωρο , να ανεβαίνει η βασίλισσα στο πάνω πάτωμα και να γεννά μισό η 1 τελλάρο γόνο και να σταμάτα. Η ξηρασία  συνεχιζόταν , γύρες πουθενά και γόνοι μειωμένοι. Στο διάστημα αυτό οι περισσότεροι για να βοηθήσουν τα μελίσσια έβαλαν γυρεόπιτες  δικιές τους (μέλι + γύρη δική τους ) , άλλοι αγόρασαν γυρεόπιτες από εταιρείες , αλλά το πρόβλημα δεν βελτιώθηκε , αλλά αντίθετα επιδεινώθηκε. Συνέχισαν οι βασίλισσες να μην γεννούν  η να γεννούν  λίγο . Από την συζήτηση με αρκετούς Μελισσοκόμους του νομού μας το πρόβλημα είναι καθολικό , πλην εξαιρέσεων ή κάποιοι που πιθανόν για τους δικούς τους λόγους δεν αποκαλύπτουν ενδεχομένως την αλήθεια. Μέλια υπήρξαν αρκετά στους παραγωγούς , αλλά ήταν   μειωμένα  μέχρι και 30-40 %  , οι δε απώλειες των μελισσιών σε πάρα πολλούς με την επιδείνωση του  καιρού (παρατεταμένο  κρύο είναι γεγονός). Το τελευταίο διάστημα έχουμε παρατεταμένο κρύο για περίπου 2 εβδομάδες και τα δύσκολα έπονται. Ανάλογο πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετώπισαν οι συνάδελφοι μας από τον ΄Εβρο  ( π.χ ο φίλος μου ο Μόσχος  είπε πως και εκεί υπήρχε και υπάρχει πρόβλημα) , αλλά και με φίλους που μιλήσαμε από την Ξάνθη τι ίδιο. Σημαντικές παρατηρήσεις που μας προβλημάτισαν   : Οι μικροί σε μέγεθος γόνοι σ όλο το διάστημα  / Τα λίγα τελλάρα με γόνους / Η έλλειψη γύρης / Η μη αντίδραση στην χορηγούμενη γύρη / Η επιμονή της Βασίλισσας να γεννά στον επάνω  όροφο , παρά τα διάφορα τεχνάσματα να την κρατήσουμε κάτω /Δυνατές και επιλεγμένες βασίλισσες της  χρονιάς , δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά , ενώ κάποιες που δεν τις είχαμε σε υπόληψη ή ήταν αμφισβητούμενες του Αυγούστου σήμερα έχουν 8αρια και 9αρια μελίσσια / Η μη αναστροφή της κατάστασης σε μελίσσια που  οδηγήθηκαν στα Πιρένια (Σουσούρα). Θεωρώ πως αυτή η συμπεριφορά των μελισσιών σε μια προνομιούχο περιοχή από πλευράς φυτικού βασιλείου που λέγεται Θράκη , θα πρέπει να μελετηθεί και να ερευνηθεί από την επιστημονική κοινότητα , ώστε μελλοντικά να μας φανούν χρήσιμα τα συμπεράσματα τους .Εμείς οι απλοί παραγωγοί , στην καθομιλουμένη "Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά" και ελπίζουμε ο θεός να μας βοηθήσει την άνοιξη γιατί σήμερα που μιλάμε η ξηρασία συνεχίζεται και περιμένουμε τις πολυπόθητες βροχές.
Καλά Χριστούγεννα και και Καλή Μελισσοκομική  Χρονιά σε όλους τους 'Ελληνες συναδέλφους Μελισσοκόμους . Καρακωστίδης  Νικόλαος                       Μελισσοκόμος  Πρόεδρος  Μελισσοκομικού   Συλλόγου Ν. Ροδόπης "Το Κεντρί " Προσκυνητές Ροδόπης                                                                                                   

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Εκδρομή στην Μελισσοκομική Έκθεση του Πλέβεν Βουλγαρίιας !

Ο Μελισσοκομικός  Σύλλογος  Ν. Καβάλας διοργανώνει εκδρομή στην Μελισσοκομική Έκθεση του ΠΛΕΒΕΝ  της  ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ  από 10-12  Φεβρ  2017 και καλεί τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ν. Ροδόπης ¨Το Κεντρί" και τα μέλη του να συμμετάσχουν σ αυτήν. Όσοι επιθυμούν ,να επικοινωνήσουν στο τηλ: 6944727261 Καρακωστίδης Νίκος 

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ Για καταγραφή των έτοιμων για διαχείμαση κυψελών του έτους 2016 (Καν. (ΕΕ) 1308/2013)

Ο  Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης  "Το  Κεντρί " , ενημερώνει τα μέλη του πως την 31 Δεκ 2016 είναι  η καταληκτική ημερομηνία για την Δήλωση - Καταγραφή των Κυψελών , που διαβιώνουν. Η μια αίτηση  επιβάλλεται να συμπληρωθεί από όλους τους Μελισσοκόμους που είναι κάτοχοι Μελισσοκομικού  Βιβλιαρίου , ώστε και επικαιροποίηση των στοιχείων τους γίνεται και  να διατηρήσουν μελλοντικά το δικαίωμα να μπουν σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα. Η  δεύτερη αίτηση αφορά ΜΟΝΟΝ  Μελισσοκόμους που είναι κάτοχοι άνω των 110 και είναι για   την οικονομική στήριξη  νομαδικής μελισσοκομίας.


1η 
ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ  

Για καταγραφή των έτοιμων για διαχείμαση κυψελών του έτους 2016
(Καν. (ΕΕ) 1308/2013)

ΠΡΟΣ: ΔΑΟΚ Π.Ε  ΡΟΔΟΠΗΣ
              Ημερομηνία:15/12/2016
             Αριθμ. Πρωτ.:
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ
Επώνυμο : Καρακωστίδης                         Όνομα:  Νικόλαος                     Πατρώνυμο: Χρήστος
Ημερ. Γέννησης:  23/8/1962                      Τόπος Γέννησης: Κομοτηνή
Α.Δ.Τ.:  ΑΗ 369484                                  Εκδ. Αρχή:  Τ.Α Κομοτηνής
Α.Φ.Μ./ΔΟΥ                                              Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944727261
Ταχ. Δ/νση Μόνιμης Κατοικίας : ΦΙΛΗΜΩΝΟΣ 38
Δήμος : Κομοτηνή                                                                         Π.Ε :  ΡΟΔΟΠΗΣ

Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις, που προβλέπονται από της διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνω ότι:

Ο Κωδικός Αριθμός του Μελισσοκομικού Βιβλιαρίου μου είναι ΕL-73 - 462
Ο αριθμός των έτοιμων για διαχείμαση κυψελών είναι :
Τα παραπάνω στοιχεία είναι αληθή και οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να τα ελέγξουν.


Ημερομηνία:    15 - 12- 2016
Ο Δηλών









2η 
ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ  
Για συμμετοχή στη δράση 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας»
κατά την περίοδο από 1-9-2016 έως 20-5-2017     (Καν. (ΕΕ) 1308/2013)
ΠΡΟΣ:  ΔΑΟΚ Π.Ε ΡΟΔΟΠΗΣ
               Ημερομηνία:
               Αριθμ. Πρωτ.:
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ
Επώνυμο:                                            Όνομα:                                         Πατρώνυμο:
Ημερ. Γέννησης:                                                                Τόπος Γέννησης:
Α.Δ.Τ.:                                                                               Εκδ. Αρχή:
Α.Φ.Μ./ΔΥΟ                                                                     Τηλέφωνο επικοινωνίας: 
Ταχ. Δ/νση Μόνιμης Κατοικίας:
Δήμος :                                                                               Π.Ε ΡΟΔΟΠΗΣ
Παρακαλώ να με εντάξετε στη Δράση 3.2: «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας»
Κωδ. Αρ. Μελισσοκομικού Βιβλιαρίου: EL-73-
Κατεχόμενος αριθμός κυψελών:                                Κυψέλες (αριθμός όχι λιγότερος των 110):

Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις, που προβλέπονται από της διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνω ότι:

1.   Τα στοιχεία που δηλώνονται στην παρούσα ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ είναι αληθή
2.   Είμαι υπόχρεος υποβολής εντύπου Ε1/Ε3:        ΝΑΙ       ΟΧΙ   
3.   Είμαι εγγεγραμμένος στο ΜΑΕΕ ως επαγγελματίας αγρότης:      ΝΑΙ        ΟΧΙ 
4.   Η συνήθης περιοχή μόνιμης εγκατάστασης των μελισσιών μου είναι στη θέση
του Δήμου                                               της  Π.Ε Ροδόπης
5.   Τα μελίσσια μου συνήθως παραμένουν στην παραπάνω περιοχή από                       έως 
     Είμαι κάτοχος του υπ’ αριθμ.                                  ΦΙΧ αυτοκινήτου.
6.   Θα μετακινήσω τις παρακάτω κυψέλες με μελισσοσμήνη (αριθμός όχι λιγότερος των 80) στις περιοχές:
Νομός
Δήμος
Περιοχή
Κυψέλες
Από (μήνας/ε)
Έως (μήνας/ε)




































Τα παραπάνω στοιχεία είναι αληθή και οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν ανά πάσα  στιγμή να τα ελέγξουν.
Ημερομηνία:     -     - 2016
Ο/Η Δηλ…

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Είναι η εποχή για Καθαρισμό και Απολύμανση Κυψελών - Πατωμάτων και Τελάρων . !!!!!!!

Τώρα που τα Μελίσσια μπήκαν σε "Μελισσόσφαιρα " , αλλά και οι δραστηριότητες σχετικά με αυτά , είναι περιορισμένες , είναι μια καλή ευκαιρία για τους Μελισσοκόμους να ασχοληθούν , με άλλα πράγματα , όπως ο καθαρισμός και η απολύμανση κυψελών , πατωμάτων και τελάρων. Φυσικά ο κάθε ένας έχει και την δική του μέθοδο. Η δική μας μέθοδος , για την περίοδο του χειμώνα , είναι αποστείρωση των τελάρων και κυρηθρών  σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-20 μέχρι - 25  για ένα τουλάχιστον 24ωρο μέσα σε καταψύκτη , η δε απολύμανση των πατωμάτων και κυψελών με κάψιμο σε όλο το εσωτερικό , με φλόγιστρο.





Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Αξίζει σήμερα κανείς να συνεχίσει να ασκεί Μελισσοκομία ?

Έχουμε καταπληκτικό Μέλι στην Ελλάδα , και πωλείται κυριολεκτικα Πάμφθηνο !!Τα μέλια στην  χώρα μας (Ελλάδα) είναι καταπληκτικά , με πάρα πολύ μεγάλη γκάμα γεύσεων  με υπέροχα αρώματα, χρώματα , υφή, αλλά και εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Και όμως παρ όλα αυτά εδώ και 8-9 χρόνια συνεχίζουν να πωλούνται στην ίδια τιμή 7- 8 ευρώ . Τα τελευταία δε 3-4  χρόνια οι παραγωγοί έριξαν την τιμή στα 7 ευρώ ίσως και χαμηλότερα  . Το κόστος  παραγωγής μελιού της 10 ετίας αδιαμφισβήτητα έχει ανέλθει σε τουλάχιστον  50 %. Αρκεί να θυμηθούμε την αγορά μιας Κυψέλης , αύξηση κατά 10 ευρώ 30% , αύξηση των φύλλων  κεριού  κατά 50 λεπτά και άνω ,δηλαδή  50% , αύξηση των καυσίμων κατά 250% , Αύξηση  τροφών και της ζάχαρης κατά 40% αύξηση των εργαλείων υποστήριξης κτλπ. Το κόστος  εργασίας , εννοείτε πως δεν το βάζουμε .Συμπέρασμα το κόστος των μελισσοκόμων έχει αυξηθεί υπέρογκα και το εισόδημα τους αντιστρόφως ανάλογα έχει μειωθεί. Αν λάβουμε υπόψιν μας και τους αστάθμητους παράγοντες όπως ο καιρός , αλλά και η κρίση  στην οποία  έχει  περιέλθει η χώρα μας αναλογίζεται κανείς , αξίζει κάποιος να συνεχίζει  με την μελισσοκομία  , η να γίνει τώρα μελισσοκόμος  ? Προοπτική βελτίωσης δεν φαίνεται στον ορίζοντα.  Οι εταιρείες (1 ) στην πραγματικοτητα συνεχίζει να αγοράζει με 3.40 / κιλό  , η οποία και διαμορφώνει - καθορίζει και την εγχώρια αγορά .Το κράτος είναι από απών έως ανύπαρκτο . Βέβαια θα μου πει κάποιος , εδώ δεν έχουμε να φάμε με την κρίση που έχει χτυπήσει τους 'Ελληνες   και εσύ μας λες ότι είναι φτηνό το μέλι ?  Κατανοούμε την δύσκολη κατάσταση που διέρχονται όλοι οι Έλληνες , και έτσι υπομένουμε την ροή των γεγονότων. Ενδεικτικά θα αναφέρω πως πριν 10 μέρες βρέθηκα στην Γαλλία (Παρίσι ) , και επισκέφθηκα πολλά super markets . Η  παρουσία ελληνικών μελιών ανύπαρκτη . Κυριαρχούσαν τα Ισπανικά , Ιταλικά , Βουλγαρικά και Εκουαδόρ. Τιμές ????   min 16  ευρώ   και  max  23 ευρώ . Όμως  πρέπει  και αυτά τα θέματα να τα συζητούμε , να τα αναλύουμε και όχι να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί.  Μάλλον πρέπει να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας για την μελισσοκομία , στον Θεό , και στον ΄Αγιο  Φιλάρετο τον Ελεήμων  που γιόρταζε χτες , μήπως αλλάξει κάτι  !!!!!! 

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Ορθόδοξους Μελισσοκόμους !!!!!

Σήμερα εορτάζει ο Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων , ο Προστάτης της Μελισσοκομίας !!!!  
Περισσότερες πληροφορίες για τον 'Αγιο Φιλάρετο στην σελίδα μας   με διεύθυνση

Καιρός να μαζεύουμε τα μελίσσια μας σιγά σιγά !!!!!

Μια που τα Μελίσσια , πλέον άρχισαν να  κάνουν " Μελισσόσφαιρα " , δεν έχει νόημα να τα αφήσουμε στο βουνό , αλλά σιγά - σιγά να τα μαζεύουμε  στο Μελισσοκομείο. Σήμερα τα είδαμε όλα . Κρύο με χιόνι το πρωί , ήλιο με δόντια το μεσημέρι , και παγωνιά το βράδυ !!