Πρόπολη


 ΕΝΑ  ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Η Πρόπολη στην διάρκεια του χρόνου



EΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΟΙ
Ο Ιπποκράτης συνιστά την επάλειψη της πρόπολης για την επούλωση των πληγών.
Ο Δημόκριτος ισχυρίζεται ότι η μακροζωία και η υγεία οφείλονται στην κατανάλωση των προϊόντων της μέλισσας και δη της πρόπολης,
Στην ανάβαση (4ο βιβλίο του Ξενοφώντα) υπάρχουν περιγραφές για την κυψέλη, τη βασίλισσα την πρόπολη και τη μέλισσα.
Ο Αριστοτέλης ο πρώτος μελισσολόγος ερευνητής περιγράφει τον 3Ο αιώνα π.Χ. στο σύγγραμμα του «περί ζώων μορίων» τη μελισσοκομική επιστήμη και υμνεί τη ποιότητα των προϊόντων της μέλισσας. Τα κείμενα του αποτέλεσαν τη βασική πηγή γνώσεως για μεταγενέστερους συγγραφείς (Έλληνες Ρωμαίους και Άραβες). 
Η μέλισσα ήταν σύμβολο της Εφέσου, αποτυπωμένη στα νομίσματα της εποχής της ακμής της.
Ο Πλίνιος (Ρωμαίος ιστορικός και συγγραφέας της επιστημονικής εγκυκλοπαίδειας) στο βιβλίο του « φυσική ιστορία» αναφέρει την πρόπολη ως ακριβότερη από το μέλι. Στη Ρώμη όπου υπήρχε μια ολόκληρη κουλτούρα ήταν αφιερωμένη στη μέλισσα και τα προϊόντα της. Κάθε Ρωμαίος λεγεωνάριος την είχε μαζί του κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών του εκστρατειών.
Ο διάσημος ιατροφιλόσοφος Αβικέννας (11ος αιώνας) είχε παρατηρήσει ότι η πρόπολη δρα αποτελεσματικά στα τραυματισμούς από βέλη τόξων .
ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ 
Για τους Αιγυπτίους, η μέλισσα είχε μεγάλη θρησκευτική σημασία και συμβόλιζε τη γενναιότητα, ενώ την πρόπολη τη χρησιμοποιούσαν για θεραπείες οι ιερείς, για μεγάλη ποικιλία ασθενειών, καθώς επίσης και στην ταρίχευση πτωμάτων. Οι περιβόητες μούμιες που υπάρχουν και θαυμάζουμε μέχρι σήμερα στα διάφορα μουσεία, οφείλουν το μεγάλο βαθμό διατηρησιμότητας τους σε διάφορα παρασκευάσματα με βάση την πρόπολη. Έχει απεικονιστεί σε βάζα, υπάρχει μοτίβο σε κοσμήματα. (5η δυναστεία 2400πΧ απεικονίζεται η συλλογή, το φιλτράρισμα και η αποθήκευση του μελιού). – Τοιχογραφία από τον τάφο του ΠΑΒΕΣΑ στις Αιγυπτιακές Θήβες.
Oι γυναίκες της βασιλικής ακολουθίας χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ανακατεύοντας την με γάλα, για την παρασκευή διαλυμάτων ομορφιάς. 

ΠΕΡΣΕΣ - ΑΡΑΒΕΣ
Ανάλογες χρήσεις της πρόπολης συναντώνται στην ιατρική ιστορία πολλών λαών.
 Οι πέρσες τη χρησιμοποιούσαν ως μία ρητίνη με την ιδιότητα να βοηθά στην εξαγωγή (aspulsione) αγκαθιών και επούλωσης πληγών από βέλη. Ονομάζονταν muryay, μια ουσία μαύρη με γεύση πικρή παρόμοια του κεριού.
Στο Κοράνιο η πρόπολη της οποίας το όνομα είναι Kitharpiske αναφέρεται ως «ουσία με διάφορα χρώματα και πολύ χρήσιμη στην ιατρική».

ΙΝΚΑΣ 
Οι Ίνκας τη χρησιμοποιούσαν στη θεραπεία του πυρετού. 

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ

Στο μεσαίωνα την πρόπολη την χρησιμοποιούσαν  για απολύμανση του ομφαλού των νεογέννητων και ως φάρμακο κατά των στοματικών προσβολών. 
Στη Γεωργιανή και Καυκάσια ιατρική του 12ου αιώνα χρησιμοποιείτο για τη θεραπεία των χαλασμένων δοντιών αναμειγμένη με άλλες ουσίες όπως λάδι ελιάς, μέλι κλπ.
Στη Γαλλία συναντούμε τη χρήση της πρόπολης για τη θεραπεία των πληγών μέχρι τον17ο- 18ο αιώνα.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ρώσοι και Πολωνοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόπολη είναι αποτελεσματική εναντίον του βακίλλου της φυματίωσης, και εξίσου αποτελεσματική εναντίον ορισμένων ειδών μυκήτων ανθεκτικών στις συνήθεις θεραπείες, όπως η Candida.
Έχει αποδειχθεί ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της πρόπολης μέλισσας είναι η ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού, ή του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που την καθιστά διπλά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση λοιμώξεων κάθε είδους.
 Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, άρχισε να αναπτύσσεται μεγάλο ενδιαφέρον για τη μελέτη αυτού του προϊόντος στη Γιουγκοσλαβία, τη Ρωσία και την Πολωνία, καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου.
 Ένας Γάλλος επιστήμονας με το όνομα Lavie, καθώς και ένα πολωνικό φαρμακευτικό εργαστήριο, κατέδειξαν τις εξαιρετικές ιδιότητες της πρόπολης στην καταπολέμηση Μυκήτων και Βακτηριδίων.
Ο Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Biotica Mιtja, έχει συστήσει την πρόπολη ως τον πρώτο μη τοξικό αντιβακτηριακό παράγοντα, έχοντας καταδείξει την αποτελεσματικότητα της στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος.
Η πρόπολη χρησιμοποιούνταν στην θεραπευτική από τους ιερείς, για μεγάλη ποικιλία ασθενειών καθώς επίσης στην ταρίχευση πτωμάτων.
Στο τέλος του 19ου αιώνα, στη Ρωσία και στη Γερμανία, η αγορά ήταν γεμάτη από πρόπολη.
 Ήταν γνωστή για τη χρήση της ως θεραπεία των μολύνσεων και για την επούλωση των πληγών, όπως επίσης και ως αντιφλεγμονώδες υπό μορφή αλοιφής και εμπλάστρου.
Τις τελευταίες δεκαετίες στην Ανατολική Ευρώπη, Ασία και κυρίως στην Ιαπωνία, η σύγχρονη ιατρική κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόπολη πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει, όπως αποδείχτηκε μετά από πολυετή έρευνα σε αναγνωρισμένα και φημισμένα επιστημονικά και πανεπιστημιακά εργαστήρια.
Στις αρχές του 19ου αιώνα χρησιμοποιείται η πρόπολη ευρέως στα στρατιωτικά νοσοκομεία, κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Ν. Αφρική ως απολυμαντικό και θεραπευτικό των πληγών.
Στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τα ρωσικά στρατεύματα τη χρησιμοποιούσαν σε αλκοολούχο διάλυμα για την απολύμανση των πληγών.
Από τότε σιγά σιγά η χρησιμοποίηση της πρόπολης μειώνεται καθώς αντικαθίσταται από χημικά φάρμακα, εκτός από την ανατολική Ευρώπη.
Από το 1969 υπάρχει μονογραφία της πρόπολης στη Σοβιετική δερματολογία για θεραπείες παθήσεων.
Στις τελευταίες δεκαετίες στην Ανατολική Ευρώπη, Ασία, Ιαπωνία η σύγχρονη ιατρική κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόπολη πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει, όπως αποδείχθηκε μετά από πολυετή έρευνα σε αναγνωρισμένα και φημισμένα εργαστήρια.
Με ορθολογικά πειράματα έχει ήδη τεκμηριωθεί η ωφέλεια των προϊόντων της μέλισσας. Αναφορές από όλον τον κόσμο, σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά, τεκμηριώνουν τη μία μετά την άλλη τη θεραπευτική της δράση.
Οι μελέτες είναι τόσο πολλές που δημιουργείτε ειδικός κλάδος στην ιατρική επιστήμη γνωστός σαν μελισσοθεραπεία (apitherapy)

Γνωρίστε το εξαιρετικό  αυτό αγαθό αναλυτικότερα
Είναι ένα υλικό που αποτελείται από γόμμες και ρετσίνια και τη μαζεύουν οι μέλισσες από τα μάτια ορισμένων δασικών δέντρων, όπως οι λεύκες, οι ιτιές, οι καστανιές, καθώς και από τον φλοιό των κωνοφόρων: πεύκα, κυπαρίσσια, έλατα, τούγιες κ.α. τη χρησιμοποιούν για να σκεπάζουν κάθε χαραμάδα, τρύπα ή κοιλότητα μέσα στη κυψέλη, να κάνουν αδιάβροχα τα τοιχώματα της και να βαλσαμώνουν τα πτώματα σχετικά μεγάλων ζώων(σαύρες, ποντικοί, γυμνοσάλιαγκες), που σκότωσαν τυχόν με τα κεντριά τους αλλά δεν μπόρεσαν να πετάξουν έξω από την κυψέλη εξαιτίας του βάρους τους. Οι μέλισσες φράζουν την είσοδο της κυψέλης πέρα ως πέρα με προπόλη, για να τις εμποδίσουν όλους τους απρόσκλητους  επισκέπτες  να μπουν μέσα και να ρουφήξουν μέλι. Αφήνουν μόνο μία ή δύο μικρές τρύπες, όσο να χωρούν να μπαινοβγαίνουν οι ίδιες. Με τον ίδιο τρόπο φράζουν τις εισόδους των κυψελών δυνατά μελίσσια για το χειμώνα, αν ο μελισσοκόμος παραλείψει να τοποθετήσει το κλείστρο που περιορίζει την είσοδο.
Με  αυτήν  ουσιαστικά  απολυμαίνουν και στεγανοποιούν  το εσωτερικό της κυψέλης..
Προέρχεται από ρητινώδεις ουσίες και γύρη, εμπλουτισμένες με κερί, ένζυμα και αιθέρια έλαια. Το χρώμα της πρόπολης είναι καφέ και το άρωμά της ευχάριστο, σαν βανίλια.
Σε θερμοκρασία πάνω 25ο C είναι μαλακή, εύκαμπτη και κολλά στα χέρια, ενώ σε θερμοκρασία κάτω από 25o C γίνεται σκληρή και εύθραυστη. Είναι αδιάλυτη στο νερό και διαλυτή στην αλκοόλη, (όπως και συνηθίζεται να χρησιμοποιείται από
τον άνθρωπο).
Η πρόπολη είναι ένα μίγμα με περισσότερες από 30 διαφορετικές ενώσεις, από τις οποίες όχι η μία ή οι δύο, αλλά η συνύπαρξη όλων αυτών των ουσιών συντελεί στη δράση της. Γι' αυτό πρέπει η πρόπολη ως μελισσοκομικό προϊόν να είναι στη φυσική της μορφή και όχι επεξεργασμένη και μ' αλλοιωμένη σύνθεση.
Η πρόπολη είναι ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες .
Η ονομασία οφείλεται στο ότι οι μέλισσες την τοποθετούν μπροστά στην είσοδο της κυψέλης (προ της πόλης) ώστε να την στενέψουν και να εμποδίσουν την είσοδο στη φωλιά διαφόρων εχθρών όπως είναι τα ποντίκια, μεγάλες πεταλούδες, φίδια και άλλα.

Χημική Σύσταση της Πρόπολης
Η πρόπολη περιέχει κύρια ρητίνη (55%), κερί (30%), αιθέρια έλαια (10%), γύρη (5%).
Τα υπόλοιπα συστατικά της είναι αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, βάλσαμα, τερπένεια, αλειφατικά οξέα και οι εστέρες τους,
 φλαβόνες, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα γνωστά και άγνωστα συστατικά.

Φυσικές Ιδιότητες
Το χρώμα της πρόπολης εξαρτάται από την φυτική της σύσταση. Συνήθως είναι καφέ-πράσινη, καστανή, σκούρο καφέ.
Είναι αδιάλυτη στο νερό και διαλυτή στην αλκοόλη, στη βενζίνη και σε διάλυμα καυστικού νατρίου.
Σε θερμοκρασίες πάνω από 25 βαθμούς κελσίου είναι μαλακή, εύκαμπτη και κολλά στα χέρια,
ενώ σε θερμοκρασίες κάτω από 15 βαθμούς κελσίου γίνεται σκληρή και εύθραυστη.

Δράση της πρόπολης  στον Ανθρώπινο Οργανισμό
Η πρόπολη έχει
·        Βακτηριοστατικές
·        Βακτηριοκτόνες
·        Αντιικές 
·        Αντιμυκητισιακές
·        Επουλωτικές 
·        Αντιπαρασιτικές
·        Αντιφλεγμονώδες    ιδιότητες.

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τραυμάτων των αναπνευστικών οργάνων,
 της στοματικής κοιλότητας, και άλλων περιοχών του ανθρώπινου σώματος.
 Περιέχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις φλαβόνες, φλαβονόλες και φλαβονόνες οι οποίες επιδρούν στον οργανισμό με διαφόρους τρόπους.
 Έχουν αντιφλεγμονική δράση στις αρθρώσεις, στο δέρμα και στους βλεννώδεις ιστούς, προστατεύουν τη βιταμίνη C από οξειδώσεις.
 Έχουν ευεργετική επίδραση στα τριχοειδή αγγεία και παρατείνουν τη δράση της αδρεναλίνης αναστέλλοντας την ο-μεθυλο τρανσφεράση.
 Αναστέλλουν τη συνάθροιση ερυθροκυττάρων, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στα τριχοειδή αγγεία, έχουν αντιβακτηριακή δράση
στα gram θετικά και gram αρνητικά βακτήρια και έχουν αντισηπτική δράση.
Αλκοολικό εκχύλισμα πρόπολης 50% χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας ωτίτιδας.
Επίσης η πρόπολη χρησιμοποιείται κατά
του χρόνιου κνησμού, για τη θεραπεία της τοπικής κοκκινίλας, της φαρυγγίτιδας, των μυκητιάσεων και για γενικά προβλήματα ωτορινολαρυγγολογίας.
 Βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων ρευματικής αρθρίτιδας και σπονδυλικής αγκύλωσης.
 Η πρόπολη έχει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία
 των αγγειοκινητικών νεύρων που προκαλούν την καταρροή των αναπνευστικών κυττάρων.
Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του έλκους  και του πεπτικού σωλήνα και της στοματικής κοιλότητας
Η ιδιότητα της πρόπολης να επουλώνει τραύματα και πληγές είναι από παλιά γνωστή.
 Επίσης θεραπεύει τις πυώδεις πληγές, αλλά και τις ουλές των εσωτερικών οργάνων, όπως παθήσεις των νεφρών, έλκη, κολίτιδες και διόρθωση του προστάτη
Από απλά τσιμπήματα εντόμων μέχρι φαρυγγίτιδα, χρόνια πνευμονία, βρογχικό άσμα, εξωτερικές και εσωτερικές λοιμώξεις. Επίσης δρα αποτελεσματικά και στην πρόληψη της γρίπης.
Για όλων των ειδών τις δερματοπάθειες και ασθένειες των βλεννογόνων.
Ειδικότερα θετική κατά του χρόνιου κνησμού, την θεραπεία της κοκκινίλας και των μυκητιάσεων.
Επίσης κατά της τριχόπτωσης, της ακμής και γενικά της αισθητικής του δέρματος του προσώπου.
Τοπικό αναισθητικό και παυσίπονο για ωτίτιδες, πονόδοντους, προβλήματα νυχιών - κάλων και για όπου παραστεί ανάγκη.
Παράλληλα την πρόπολη
 την συναντούμε σε καλλυντικά, λοσιόν κρέμες προσώπου, σαπούνια, σαμπουάν αλλά και οδοντόπαστες.


ΠΡΟΣΟΧΗ
Η πρόπολη μέχρι να στεγνώσει στο δέρμα να μην έρθει σε επαφή με ρούχα, διότι  βάφει  ισχυρά τα πάντα.
Η Συλλογή της πρόπολης απο  τα μελίσσια μας γίνετε με παγίδες  για αυτό τον λόγο  ειναι καθαρή και αυτούσια , χωρίς ξένες  ύλες.

        Παγίδα πρόπολης αμέσως μετά την αφαίρεσή της απο την κυψέλη !!




  Μετά την συλλογή της αποθηκεύετε  στην κατάψυξη , ώστε  να διατηρείτε  σε φυσική  κατάσταση μέχρι  την χρήση της .






Δ Ι Α Λ Υ Μ Α    Π Ρ Ο Π Ο Λ Η  Σ - Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ     Χ Ρ Η Σ Η Σ                       KΑΡΑΚΩΣΤΙΔΗ.  Ν.  Περιεκτικότητας  30 % ( με καθαρό οινόπνευμα) 

Περιέχει : Ρητίνες (45-55%) Φλαβονοειδή / Κεριά και Λιπαρά Οξέα (25-35%) /Βασικά Έλαια (5-10%) /Γύρη (5%) και Άλλα Οργανικά και Μεταλλικά Στοιχεία (5%) (Κετόνες –Λοκτόνες – Κινόνες – Στερεοειδή –Βενζοικό Οξύ – Εστέρες - Βιταμίνη Β3). Η ΠΡΟΠΟΛΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Περιέχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ουσίες οι όποιες δρουν επιλεκτικά. Επιτίθενται στα παθογόνα βακτήρια και τους τοξικούς μύκητες χωρίς να είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν επηρεάζει τη φυσική μικροχλωρίδα του πεπτικού συστήματος του ανθρώπου. Επίσης δεν παρουσιάζει παρενέργειες (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας) και η χρήση της ενισχύει την επίδραση των συνηθισμένων φαρμάκων. Δρα κατά των ιών και είναι ισχυρό αντιβιοτικό και αντιπαρασιτικό. Προσφέρει προστασία για παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος , για τον Προστάτη,για ανωμαλίες του ενδοκρινικού συστήματος , για τον πονόδοντο. Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα η πρόπολη σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσε συρρίκνωση του όγκου. Επίσης έχει την ικανότητα να καταστρέφει ή να σταματά τον πολλαπλασιασμό ενός μεγάλου αριθμού βακτηρίων όπως σταφυλόκοκκων ,στρεπτόκοκκων και σαλμονέλας Είναι αποτελεσματική κατά των μολύνσεων από ιούς όπως της γρίπης και του έρπη. Για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία φλεγμονών ,βοηθά στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, και στις φλεγμονές της τραχείας και του λάρυγγα. Διεγείρει το σχηματισμό των κυττάρων και των ιστών. Όταν χρησιμοποιείται εσωτερικά η πρόπολη έχει αντιρρευματικές ιδιότητες. Έχει επουλωτική δράση . ΑΛΛΕΡΓΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ : Πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή γιατί υπάρχουν και άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία .Αυτά είναι : 1 στους 2.000 στην επιδερμίδα τους εμφανίζονται κόκκινες κηλίδες που εξαφανίζονται σε μερικές μέρες, ενώ όταν η χρήση της γίνετε εσωτερικά η εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης εμφανίζονται μικρές κόκκινες κηλίδες στο στήθος και ελαφρά φαγούρα. Για τους παραπάνω λόγους η πρόπολη θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα στην αρχή και μεγαλύτερες αργότερα. Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ : Σαν εκχύλισμα πρόπολης σε ΚΑΘΑΡΗ  αλκοόλη ( μόνον ) συγκέντρωσης 3-30% μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας σε τραύματα, κοψίματα και μερικές φορές σε εκζέματα που δεν υποχωρούν. Α.Εξωτερική χρήση – Δοσολογία : Επάλειψη με μπατονέτα στο σημείο που χρειάζεται και για στοματικές γαργάρες αραίωση με νερό 2:1 Β: Εσωτερική χρήση: Προληπτικά, 2-4 σταγόνες διαλυμένες σε κάποιο υγρό ( νερό, γάλα, χυμό ή άλλο), 2-3 φορές την ημέρα, κατά προτίμηση πριν από το γεύμα. Για περιεκτικότητα 30%( Καρακωστιδη Ν)  η δοσολογία είναι 6-8 σταγόνες με max τις 10 μέσα στο νερό. Για παιδιά  3-12 ετών  3-6 σταγόνες και για μικρότερα  1-2 σταγόνες. Πηγή  Δοσολογιών :  Εργαστήριο  Μελισσοκομίας  Α.Π.Θ.  Μελισσοκομία Καρακωστίδη . Ν. Ε L 73 / 462 και Ε L 73 / 534 Προσκυνητές - Ροδόπης Τηλ: 6 9 4 4 7 2 7 2 6 1 – 6 9 4 9 1 0 4 4 6 5 ( Νίκος) και 6 9 3 6 8 5 5 3 6 4 ( Κατερίνα ) Για περισσότερες πληροφορίες , επισκεφτείτε το site μας : http://thrakomelo.blogspot.gr/ ή πληκτρολογείστε την λέξη ΘΡΑΚΟΜΕΛΟ στις μηχανές αναζήτησης του internet . 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου