Η Πρώτη μου Κυψέλη !!!!

Θα σας περιγράψω την δική μου μέθοδο , όσον αφορά τις κυψέλες.                                                                   (Κάθε Μελισσοκόμος έχει την δική του μεθοδολογία). 


1. Αγορά της Κυψέλης 


Στην σελίδα αυτή θα γίνει προσπάθεια να παρουσιαστούν  τα  βήματα ώστε να ετοιμάσουμε  μια Κυψέλη για να φιλοξενήσει ένα Μελισσάκι.
Αγοράζουμε  1 ή περισσότερες κυψέλες από κάποιον κατασκευαστή.








Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αγοράσουμε μια Κυψέλη  " Οικονομική" αλλά παράλληλα και "Ποιοτική". Δυστυχώς οπως όλα τα πράγματα στην εποχή μας για καθαρά εμπορικούς λόγους τείνουν στο βωμό του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας να υποβαθμίζουν πάντα την ποιότητα.  Για αυτό το λόγο  πρέπει να προσέξουμε :
1.O πάτος της κυψέλης να είναι "Ξύλινος" διότι τα ξύλα θαλάσσης που χρησιμοποιούν είναι συνήθως κινέζικα και κακής ποιότητας και μετά από 3-4 χρόνια ενδέχεται να φουσκώσουν.
2.Τα πλάγια μέρη της κυψέλης  να μην έχουν σχισμές και στραβώματα .
3.Μην φοβηθείτε  τους ρόζους!   Το ξύλο που έχει ρόζους  δεν ανοίγει , ενώ αντίθετα είναι πιο σκληρό σε εκείνη την περιοχή.
4. Κάτω από τον πάτο τα τακάκια στήριξης της Κυψέλης να είναι οπωσδήποτε από κανονικό ξύλο ή πλαστικά.
5.Το Ξύλινο πορτάκι της Κυψέλης  να είναι εφαρμοστό.
6.Οι αεραγωγοί του καπακιού να έχουν όλοι σήτα.
7.Τα κλειδιά καπακιού και κυψέλης  να είναι ίσια τοποθετημένα.
8.Η λαμαρίνα του καπακιού από τα πλάγια να είναι καρφωμένη πυκνά , γιατί τα ανοίγματα γίνονται χώρος συλλογής μυρμηγκιών το καλοκαίρι.
9. Τα τελλάρα που περιέχονται να είναι όλα καλά . Στα 2 κάθετα κομμάτια τους να μην έχουν ρόζους , γιατί όταν θα πάμε να τα συρματώσουν και τα σφίξουμε  σπάζουν.

2. Πυροσφράγισμα  Κυψέλης

Κάθε Μελισσοκόμος σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία πρέπει να έχει ένα μελισσοκομικό κωδικό. Αυτός πρέπει να είναι "χτυπημένος" σε κάποιο σημείο της κυψέλης. Ο μόνος τρόπος για να μην σβηστεί είναι να "πυρο-σφραγίσουμε "την κυψέλη μας . Με μια Πυροσφραγίδα  συνήθως στην μπροστινή πλευρά της κυψέλης βάζουμε τον "Μελισσοκομικό μας Κωδικό"  π.χ  ΕL 73 /666





3. Το  Λάδωμα  της Κυψέλης

Πριν βάψουμε την Κυψέλη μας με χρώμα , κρίνεται επιβεβλημένο να την λαδώσουμε με "Ωμό Λινέλαιο".


Αυτό εισχωρεί  και απορροφάτε  από το ξύλο και έτσι δεν προσβάλλεται μελλοντικά από τους εχθρούς του ξύλου (Σαράκι κτλπ).
Το λάδωμα αφορά τον εξωτερικό χώρο της κυψέλης. Δεν λαδώνουμε και δεν βάφουμε εσωτερικά την κυψέλη , διότι έτσι το μελίσσι μας βρίσκεται πιο κοντά στον φυσικό του χώρο , και δεν επηρεάζεται από οσμές.( Κάποιοι συνάδελφοι έχουν διαφορετική , άποψη , η οποία φυσικά και  είναι σεβαστή).Συνιστάτε να περ'ασουμε 2 χέρια με Λινέλαιο σχολαστικά με πινέλο και να το αφήσουμε να στεγνώσει.

4. Το Βάψιμο της Κυψέλης

Αφού σκουπίσουμε καλά την κυψέλη με χαρτί ή πανί , την βάφουμε  2-3 χέρια εξωτερικά πάντα με Λαδομπογιά . Την λαδομπογιά την ανακατεύουμε με λίγο διαλυτικό (Νέφτι) .  Λαδομπογιά ανάλογα με τα οικονομικά σας. 2-3 στρώσεις λαδομπογιάς  θεωρούνται αρκετές , ώστε να κρατήσουν την κυψέλη σας για 7-8  χρόνια χωρίς προβλήματα.


Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για το καπάκι της κυψέλης και το ξύλινο πορτάκι.





Εν συνεχεία θα περάσουμε και 2ο χέρι Λαδομπογιά μόλις αρχίσει και ψιλο-στεγνώνει το 1ο χέρι.
Αφού στεγνώσει , καλά θα είναι στην πρόσοψη , να ζωγραφίσουμε κάτι ώστε να κάνουμε παραλλαγή και παραπλάνηση , ώστε οι κυψέλες να είναι διαφορετικές .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου