Γύρη

Γύρη  ( Μελισσών )

 Γνωρίστε  την  Γύρη 
Πριν από δυο χιλιάδες χρόνια περίπου ο Αριστοτέλης στην παρατήρηση των μελισσών έβλεπε την κίτρινη σκόνη στα σώματα τους καθώς και τους μικρούς κίτρινους σβώλους στα πόδια τους και πίστεψε πως αυτό ήταν η πρώτη ύλη για την κατασκευή των κηρηθρών και το βάπτισε κήρινθο. Σε μερικά νησιά των Κυκλάδων την γύρη έστω και ελαφρά παραφρασμένη, ακόμη και σήμερα την ονομάζουν κεράθι. Λέγετε δε , πως χάρη εκείνης της ονομασίας που έδωσε ο Αριστοτέλης ονομάζουμε σήμερα έτσι την κηρήθρα και το κερί. Η γύρη μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως το σπέρμα των φυτών, δημιουργείται στους ανθήρες των λουλουδιών, αποτελείται από πολύ μικρούς κόκκους, τους γυρεόκοκκους, που για πρώτη φορά το 1680 περίπου ο ερευνητής φυσιοδίφης N. Crew περιέγραψε στο εργαστήριο του με αρκετές λεπτομέρειες για την εποχή του, και όμως για πρώτη φορά ο Langstroth το 1823 παρατηρώντας στα μελισσοκομεία του τις μέλισσες περιέγραψε με λεπτομέρεια πως συλλέγουν την γύρη με το λεπτό τρίχωμα τους και την αποθηκεύουν στα καλαθάκια που έχουν στα πίσω πόδια τους.


Σπάνια  μια μέλισσα να  μπει  στην  κυψέλη έχοντας στο σώμα της κόκκους γύρης, όταν την συλλέγει με τις τρίχες του σώματός της .Κάθεται σε κάποιο κλαδί ή φύλλο και με τα χτένια από τα πόδια της που διαθέτει για τον σκοπό αυτό καθαρίζει με μεγάλη σχολαστικότητα όλη την γύρη, στερεώνοντας την στα καλαθάκια των πίσω ποδιών της χρησιμοποιώντας προσκολλητικές ουσίες που βρίσκονται στο σάλιο της καλύπτοντας κάθε γυρεόκοκκο με μεγάλη τέχνη. Ο χρόνος που χρειάζεται η μέλισσα για ένα ταξίδι συλλογής πλήρους φορτίου κυμαίνεται από την εποχή, τον καιρό, και την απόσταση της ανθοφορίας από την κυψέλη, συνήθως είναι γύρω στην μισή ώρα, έχουν αναφερθεί και μικρότεροι χρόνοι αλλά και πολύ μεγαλύτεροι των δυο ωρών.
Το πάχος των γυρεόκοκκων κυμαίνεται   το  δε χρώμα τους ποικίλει,  π.χ μαύρο απο την παπαρούνα, ροζοκόκκινο του πολύκομπου, ανοικτό κίτρινο της ντάλιας, του ταραξάκο, της ακονιζιάς, της κολοκυθιάς κλπ, κρεμ το αρμυρίκι και της κουμαριάς, αλλά και λευκό του βαμβακιού της μπάμιας κλπ, η γεύση της είναι κατά το πλείστον πικρή αλλά υπάρχουν και φυτά, που  συνήθως, που δίνουν γλυκιά γύρη.
Η εργασία από  την οποία παράγεται η γύρη 
είναι η γονιμοποίησης των λουλουδιών για την παραγωγή σπόρων οι οποίοι στην συνέχεια διαιωνίζουν το κάθε είδος φυτού. 
Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθούν και τα ίδια τα φυτά αλλά και τα έντομα όπως οι μέλισσες ήμερες και άγριες, οι χρυσόμυγες, οι βομβίνοι και εκατοντάδες άλλα είδη εντόμων της Ελληνικής φύσης.
Τα ανεμόφυλλα φυτά βασίζουν την γονιμοποίηση τους περισσότερο στην τύχη και για αυτό τον σκοπό παράγουν περισσότερη ποσότητα γύρης(κωνοφόρα) αλλά και μικρότερου μεγέθους κόκκους για να ταξιδεύουν χιλιόμετρα μακριά. 
Τα εντομόφυλλα  φυτά μελισσοκομικού ενδιαφέροντος  αντίθέτως βασίζουν την γονιμοποίηση τους στον παράγοντα έντομο, άγριες μέλισσες, βομβίνοι και οι κοινές μέλισσες , είναι οι ακούραστοι επικονιαστές  οι οποίοι  δεν αφήνουν τίποτε στην τύχη, περνούν και ξαναπερνούν από όλα τα άνθη κάθε δένδρου και φυτού σχολαστικά. 
Αυτό έχει σαν  αποτέλεσμα  να υπάρχει  παραγωγή σε καρπούς που στα οπωροφόρα φτάνει μέχρι και 80% .
Τα αρσενικά όργανα είναι οι ανθήρες οι οποίοι παράγουν την γύρη ευρίσκονται στους στήμονες των λουλουδιών και είναι πάντα δίπλα από τον θηλυκό όργανο των λουλουδιών το οποίο λέγεται ύπερος (γυναικωνίτης, ή γυναικείο), συντίθεται από το στίγμα, το στύλο και την ωοθήκη που δημιουργείται ο καρπός ο οποίος περιέχει τους σπόρους για την διαιώνιση.
Οι γυρεοσυλλέκτριες μέλισσες επισκέπτονται σε κάθε ταξίδι τους περίπου 300 λουλούδια για να συλλέξουν ένα πλήρες φορτία γύρης, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η μέλισσα έχει μεγάλη ανθική σταθερότητα, δηλαδή πάει στα άνθη ενός φυτού συνέχεια για συλλογή γύρης ή νέκταρος. Η ανθική σταθερότητα είναι αυτή που βοηθά τόσο στην αυτεπικονίαση (λέγεται η επικονίαση που γίνεται από μεταφορά γύρης στα άνθη του ιδίου φυτού), αλλά και στην σταυρεπικονίαση ( λέγεται η μεταφορά γύρης από ένα φυτό στα ίδια άνθη των διπλανών φυτών).






Η Ελληνική χλωρίδα είναι γενικά από τις πιο πλούσιες των Μεσογειακών χωρών, σ’ αυτό βοηθά η μεγάλη ηλιοφάνεια, το κλίμα και τα συστατικά του εδάφους και έτσι αναπτύσσεται μεγάλος αριθμός μελιτογόνων αλλά και γυρεοδοτικών φυτών.
Η Γύρη είναι  το ΄΄
ψωμί των μελισσών΄΄.
Η γύρη περιέχει πάνω από 5.000 ένζυμα, σίγουρα είναι κατά πολύ περισσότερα απ΄ ότι ευρίσκονται σε οποιαδήποτε άλλη τροφή. 
Αυτά τα ένζυμα λοιπόν είναι απαραίτητα στο σώμα μας για τη λειτουργία της χώνευσης. 
Τα υπάρχοντα ένζυμα στην γύρη θεωρούνται σημαντικά στην δημιουργία μιας χημικής ισορροπίας στο μεταβολισμό μας, αυτή η εξισορρόπηση μπορεί να είναι βασικός παράγοντας στην δυνατότητα της γύρης να μας βοηθήσει στην σταθεροποίηση του σωματικού μας βάρους.
Η γύρη βοηθά την πέψη και άλλων τροφίμων αφού καίει και θερμίδες άλλων τροφών μετατρέποντας αυτές σε ενέργεια.
Η γύρη των μελισσών λαμβάνεται από πολλούς ανθρώπους για να συμπληρώσει τις θρεπτικές ουσίες που είναι ανεπαρκείς στη διατροφή τους, θρεπτικές ουσίες που είναι σημαντικές όχι μόνον για την ενέργεια τους αλλά και τη δυνατότητα που έχουν να αφαιρέσουν τις τοξίνες και τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες από το σώμα μας που ευθύνονται για σημαντικές ασθένειες
 Η Γύρη είναι προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορο λουλούδια.
 Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για την διατροφή μας. 
Τα πολλαπλά συστατικά που περιέχονται στη γύρη, μας πείθουν ότι η γύρη έχει μεγάλη θρεπτική αξία και πιστεύεται ότι κανένα άλλο φυτικό προϊόν δεν θα μπορούσε να την ανταγωνιστεί. 
Η γύρη θεωρείται και «φαρμακευτικό προϊόν» λόγω των πολλών ενζύμων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, φλαβονοειδών και αντιβιοτικών ουσιών που περιέχονται σ’ αυτή. 
Τόσο η γεύση όσο και τα χρώματα της γύρης ποικίλλουν γιατί συλλέγεται από διαφορετικά είδη φυτών. Πολλές φορές η γεύση της είναι γλυκιά, άλλες φορές ελαφρά πικρή ή ακόμα και πολύ πικρή. Στα χρώματα συνήθως κυριαρχεί το κίτρινο, το πορτοκαλί, το λευκό και το σκούρο καφέ ή μαύρο.
Η Γύρη ως παράγοντας υγείας για τον ανθρωπο.
 1. Η γύρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής, καθώς αποτελεί πλούσια πηγή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων

 2. Ως θεραπευτικό μέσο.
ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (mg/100gr γύρης)
 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ  & ANOΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
• Προβιταμίνη Α 5-9mg/g                      
• Ca 1-15% (της τέφρας)
• Β1 9.2mg/g •P 1-20%
• Β2 18.5mg/g
• Fe 1-12%
• Β3
• Cu 5-8%
• Β5 20.5mg/g
• Mg 1-12%
Β6
• Mn 1.4%
Β12 5mg/g
•K 20-45%
•C 7.15mg/g
• Sι 2-10%
• D
• Zn, B, Mo, Cl
• E
• Se
• H
• K (Βιοτίνη)
 ΕΝΖΥΜΑ 
• Ρ (Ρουτίνη) 16mg/g
• Διαστάση
• Φολικό οξύ 3-8mg/g
• Αμυλάση
• Ινβερτάση
 ΑΜΙΝΟΞΕΑ 
• Τρανφεράση
• Αργινίνη 4.7
• Φωσφατάση
• Ιστιδίνη 1.5
• Ισολευκίνη 4.7
 ΣΥΝΕΝΖΥΜΑ
• Λευκίνη 5.6
• Γλουταθειο
• Λυσίνη 1.7
• NAD
• Φαινυλαλανίνη 3.5
• Θρεονίνη 4.6
• Τρυπτοφάνη 1.6
• Βαλίνη 6.0
• Γλουταμικό οξύ 9.1

 ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
 Προτείνεται για:
Aυξάνει την Μακροζωία

Θεραπεύει : Ασθένειες ήπατος - Αντιβιοτική δράση - Βακτηριοστατική δράση, Παθήσεις του Προστάτη – Προστατίτιδα - Ρευματισμούς & Αρθρίτιδες - Αρτιοριοσκλήρωση Σακχαρώδης Διαβήτης - Μειώνει την χοληστερίνη.

Βελτιώνει : τη σεξουαλική κατάσταση –Ανικανότητα.

Συμβάλλει:  στη αναστολή της τριχόπτωσης - στην πνευματική διαύγεια και 

Χαμηλώνει : τους ρυθμούς της καρδιάς και αυξάνει τη διούρηση από τους νεφρούς.

Ενισχύει : τα άτομα που κάνουν δίαιτα για απώλεια βάρους.

Βοηθά : στο Στρές - ΄Αγχος – Κατάθλιψη – Αϋπνία – Αμνησία , ενώ

μετριάζει και περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της Εμμηνόπαυσης (Κλιμακτήρίος Περιόδου).

Συνιστάται : σε αδυναμία, σε εξασθένιση του οργανισμού, σε απώλεια βάρους, σε εντερικές ανωμαλίες, σε ψυχώσεις και νευρασθένειες, σε κακό μεταβολισμό και σε καρκινική καχεξία,

Η γύρη, όμως περιέχει επιπλέον και ένα αμινοξύ την κυστίνη που επηρεάζει θετικά όχι μόνο την τριχοφυϊα, αλλά εμποδίζει και την λεύκανση των μαλλιών

Ομαλοποιεί : τη νευρική και ενδοκρινή δραστηριότητα συστημάτων του ανθρωπίνου σώματος.
Ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την χοληστερόλη του αίματος.
Έχει προστατευτική  : επίδραση στο επίπεδο της πεπτικής οδού ,του πεπτικού σωλήνα , Στομάχου,Εντέρων
Ενισχύει : σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Αφαιρεί : την κούραση από το σώμα και ενισχύει την πνευματική διαύγεια και την σωματική δραστηριότητα.
Καταπολεμά ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η γύρη ενισχύει την πέψη και βελτιώνει την όρεξη των ανθρώπων.
Ρυθμίζει  : την  σεξουαλική δραστηριότητα του αρσενικού.

 ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

 Η γύρη πρέπει να καταναλώνεται στη φυσική της κατάσταση όπως ακριβώς την παίρνουμε από τις μέλισσες

 Βέβαια η ποσότητα της γύρης που μπορεί να πάρει ο άνθρωπος καθημερινά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από ένα κουταλάκι του γλυκού το πρωί και ένα το βράδυ. Η ποσότητα αυτή πιστεύεται ότι καλύπτει της ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η κατανάλωση της γύρης πρέπει να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα μέχρι να την συνηθίσει το στομάχι μας. Για να δώσει κάποια θετικά αποτελέσματα πρέπει να συνεχιστεί η κατανάλωση της χωρίς διακοπή για 3-4 μήνες, ανάλογα με τις ανάγκες και την αντίδραση κάθε οργανισμού ξεχωριστά.

Ενήλικες:

Η κανονική ημερήσια δόση είναι 15-20 γραμμάρια ( 1 κουταλάκι του γλυκού).

Η μέγιστη ημερήσια δόση είναι 32-35 γραμμάρια   (1 κουταλιά Σούπας )

 Παιδιά:

3-5 χρόνων, 12 γραμμάρια. / ημέρα

6-12 χρόνων, 14 γραμμάρια. / ημέρα

12-18 χρόνων 16 γραμμάρια. / ημέρα

Τρόπος Κατανάλωσης : 

Η γύρη καταναλώνεται αυτούσια η αναμεμιγμένη με μέλι σε δοσολογία :1 μέρος γύρη / 2 μέρη μέλι , η 1 μέρος γύρη /1 μέρος μέλι , η διαλυμένη σε κάποιον χυμό φρούτων η μέσα σε γιαούρτι ,η μέσα σε παγωτό, η μαζί με ψιλοκομμένα φρούτα , η όπως εσείς την προτιμάτε. 

Η λήψη της πρέπει να είναι καθημερινή με άδειο στομάχι (συνιστάτε το πρωί).

Καλό είναι κατά την λήψη της γύρης σαν διατροφικό συμπλήρωμα να την καταναλώνουμε μια ώρα πριν από τα γεύματα μας αν θέλουμε να χάσουμε βάρος.

Όταν το σώμα είναι κανονικό και δεν υπάρχει επιθυμία απώλειας βάρος μπορούμε να την καταναλώσουμε κατά την διάρκεια του γεύματος ή και μετά το γεύμα. 

Χρόνος Κατανάλωσης :

 Η κατανάλωση της γύρης γίνεται για 3-4 μήνες συνεχώς, διακόπτουμε 2-3 εβδομάδες και ξανασυνεχίζουμε.

 Συντήρηση :

 Η γύρη διατηρείτε στην κατάψυξη του ψυγείου μας μέσα σε γυάλινο δοχείο , για 1 χρόνο χωρίς να αλλοιώνεται η να παγώνει !!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου