Mέλι

                                                  ΤΟ ΜΕΛΙ



Το μέλι είναι θαυμάσιο προϊόν και έχει εκτιμηθεί από τον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Οι Αιγύπτιοι πριν από 3.500 χρόνια το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό. Οι αρχαίοι Ινδοί θεωρούσαν ότι παρατείνει την ζωή. Το ίδιο και ο Αριστοτέλης. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε ως Θεραπευτικό πολλών ασθενειών αλλά και για διατήρηση της νεότητας.
Μέλι είναι η γλυκιά ρευστή θρεπτική ουσία που παράγουν οι μέλισσες.
Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια ή φυσικούς χυμούς, τους  επεξεργάζονται κατ' αρχήν στο στομάχι τους και στην συνέχεια μέσα στην κυψέλη προσθέτοντας ένζυμα και βακτιριοστατικά συστατικά και το αποθέτουν στην κυψέλη τους
Εκεί χάνει υγρασία και φτάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού, από 14-18%.
Το μέλι περιέχει κατά 77-78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) και λόγω της σχετικά χαμηλής του υγρασίας, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Ένα επιτυχημένο περιεκτικό ορισμό του μελιού έχει διατυπώσει ο E. F. PHILLIPS (1930), τον εξής: το μέλι είναι ένα αρωματικό, γλοιώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κερήθρες τους.
 Είναι όξινης αντίδρασης, ρευστό στην αρχική μορφή του, αλλά μεταβάλλεται σε κρυσταλλικό όταν μείνει πολύ καιρό.
Αποτελείται κυρίως από δύο απλά ζάχαρα, την δεξτρόζη και την λεβουλόζη, με παρουσία κατά περιπτώσεις πιο σύνθετων υδατανθράκων, με επικρατέστερη συνήθως την λεβουλόζη και περιέχει πάντοτε μεταλλικές ουσίες, φυτικά χρωστικά υλικά, μερικά ένζυμα και κόκκους γύρεως.
Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα.
Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα.
Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής.
 Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις.
Και σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ' έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.
Στην κατανάλωση μελιού αποδίδεται η μακροβιότητα διάσημων μελισσοκόμων, που κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 ετών.
Τα μέλια με σκούρο χρώμα έχουν τις περισσότερες τονωτικές ιδιότητες, όπως λ.χ. το πευκόμελο, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία.
Το μέλι όπως αναφέραμε ασκεί ευεργετική επίδραση γενικά στην υγεία του ανθρώπου.
Η άποψη αυτή είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και το σπουδαιότερο είναι τεκμηριωμένη και από επιστήμονες.
 Έτσι σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η δράση του μελιού ως τροφή και φάρμακο σε διάφορες κλινικές περιπτώσεις ο Duisberg 1967 διέκρινε τις παρακάτω περιπτώσεις.
Το 
μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνετε με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο.
Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα.
Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση.
Βοηθά σε περιπτώσεις ανορεξίας, αδιαθεσίας, αδυναμίας, δυσκοιλιότητας, αλλά και αναιμίας.
mhtml:file://D:\M%20Ε%20Λ%20Ι%20Σ%20Σ%20Ο%20Κ%20Ο%20Μ%20Ι%20Α\Τ%20Ο%20Λ%20Ι%20Κ%20Ν%20Ο.mht!http://www.likno.gr/images/arrow_white.gifΕίναι γρήγορη πηγή ενέργειας ιδίως για αθλητές, παιδιά, εγκύους, αρρώστους. 
mhtml:file://D:\M%20Ε%20Λ%20Ι%20Σ%20Σ%20Ο%20Κ%20Ο%20Μ%20Ι%20Α\Τ%20Ο%20Λ%20Ι%20Κ%20Ν%20Ο.mht!http://www.likno.gr/images/arrow_white.gifΜειώνει τις βρογχικές ενοχλήσεις από κοινά κρυολογήματα, είναι δυναμωτικό και καταπραϋντικό. 
mhtml:file://D:\M%20Ε%20Λ%20Ι%20Σ%20Σ%20Ο%20Κ%20Ο%20Μ%20Ι%20Α\Τ%20Ο%20Λ%20Ι%20Κ%20Ν%20Ο.mht!http://www.likno.gr/images/arrow_white.gifΕπουλώνει τις πληγές του δέρματος, βοηθά την λειτουργία των ενδοκρινών αδένων είναι καρδιοτονωτικό, συμβάλει στον μεταβολισμό και την θρέψη του οργανισμού. 
mhtml:file://D:\M%20Ε%20Λ%20Ι%20Σ%20Σ%20Ο%20Κ%20Ο%20Μ%20Ι%20Α\Τ%20Ο%20Λ%20Ι%20Κ%20Ν%20Ο.mht!http://www.likno.gr/images/arrow_white.gifΤέλος ορισμένοι τολμούν να πουν ότι δρα προληπτικά κατά του καρκίνου.
Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη, κ.α.
Σε εξωτερική χρήση, θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην 
inhidine που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.
mhtml:file://D:\M%20Ε%20Λ%20Ι%20Σ%20Σ%20Ο%20Κ%20Ο%20Μ%20Ι%20Α\Τ%20Ο%20Λ%20Ι%20Κ%20Ν%20Ο.mht!http://www.likno.gr/images/arrow_white.gif 
Το μέλι λοιπόν είναι το βασικό προϊόν στην μελισσοκομία αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ
Τα μέλια ταξινομούνται σύμφωνα:
1) Με τη φυτική πηγή από την οποία προέρχονται (λ.χ. μέλι θυμαριού, ακακίας κ.λ.π.).
2) Με τον τύπο κάτω από τον οποίο παράγονται (λ.χ. μέλι τυποποιημένο διαφόρων ανθέων).
3) Με τη φυσική κατάσταση στην οποία πωλείται το προϊόν (λ.χ. ρευστό, κρεμοποιημένο).
Για να ταξινομηθεί ένα μέλι και να αναγραφεί ανάλογα στην ετικέτα του ότι προέρχεται από ορισμένο φυτό, πρέπει να έχει τα επικρατέστερα χρώμα και γεύση του μελιού του αναφερόμενου ειδικού φυτού.
Η αναγνώριση της αναγραφόμενης πηγής γίνεται σε σύγκριση προς γνωστά δείγματα με το τυπικό της χρώμα, γεύση και φυσικές ιδιότητες και με τους περιεχόμενους κόκκους γύρεως. 
Από το νέκταρ έχουμε τα ανθόμελα.
Από το μελίτωμα έχουμε κυρίως τα πευκόμελα και τα ελατόμελα.
Η σύνθεση του μελιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: Είδη φυτών, φύση εδάφους, ράτσα μελισσών, φυσιολογική κατάσταση του μελισσιού κ.λ.π

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΛΙΟΥ
Η χημική σύνθεση του μελιού ποικίλει από είδος σε είδος κατά μέσο όρο όμως το μέλι περιέχει σύμφωνα με το Gonner 1934.


ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Νερό 17%,
 Γλυκόζη 31%,
Φρουκτόζη 38%,
 Μαλτόζη 7.5%,
Σακχαρόζη 1.5 %,
 άλλα Ζάχαρα περίπου 12%
ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Οξέα, Ένζημα, Ιμβερτάση, Αμυλάση, Βιταμίνες, Inhibine και άλλους Αντιβιοτικούς παράγοντες.
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ:
Β2 πιμποβλαβίνη,
 Β6 πυριδοξίνη,
 Β3 παντοθενικό οξύ,
 Βιοτίνη,
Βe Φολικό οξύ,
Κ αντιαιμοαγική,
Καροτίνη-Προβιταμίνη Α,
 Βιταμίνη C
ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΑΛΑΤΑ:
Ασβέστιο,
Σόδιο,
Ποτάσιο,
Μαγνήσιο,
Σίδηρο,
Χλώριο,
Φώσφορο,
Θείο,
Ιώδιο,
Χαλκίνη,
Αργίλειο,
Βόρειο,
Χρώμιο,
Χαλκός,
 Λίθιο,
Νικέλιο,
 Μόλυβδο,
Κασίτερο.
Θρεπτική αξία

Για να παράγουν οι μέλισσες ένα κιλό μέλι πηγαίνουν σε 17.000.000 λουλούδια και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την κυψέλη τους. 
Για να καταλάβει κανείς πόσες πολυάριθμες και πλούσιες βιταμίνες και άλλα άγνωστα ωφέλιμα στοιχεία περιέχονται σε 1 κιλό μέλι, αρκεί να σκεφτεί ότι η ενέργεια που προσφέρει 1 κιλό μέλι ισοδυναμεί με:

60 φρέσκα αυγά

3 κιλά κρέας

2 1/2 κιλά γάλα

3 κιλά ψάρια

5 κιλά χυμό πορτοκαλιών

Ποιο μέλι είναι το καλύτερο;

Tο μέλι δεν είναι απλώς μια γλυκαντική ύλη όπως η ζάχαρη, πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο.
Eίναι ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, άρωμα και γεύση.
Oι διαφορές μεταξύ των ανθόμελων και αυτών που προέρχονται από κωνοφόρα δέντρα είναι σημαντικές.
Tα ανθόμελα, για παράδειγμα, περιέχουν υπολείμματα γύρης.
Tα μέλια από κωνοφόρα δέντρα είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα. Tα μέλια που προέρχονται από νέκταρ είναι ανοιχτόχρωμα, ελαφρύτερα και κρυσταλλώνουν, ενώ τα μέλια από μελίτωμα είναι σκουρόχρωμα και κρυσταλλοποιούνται λιγότερο.
Yπάρχουν, επίσης, αρκετές διαφορές μεταξύ όλων των μελιών όσον αφορά τη χημική τους σύσταση.
 Έτσι, τα ανθόμελα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γλυκόζης και φρουκτόζης (μεγαλύτερο από 65%), ενώ τα μέλια από κωνοφόρα δέντρα έχουν μικρότερο ποσοστό (από 38-65%). 

Άρα το καλύτερο  Μέλι  είναι αυτό που αρέσει  στον καθένα μας
MΕΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΘΥΣΙ
Οι Βρετανοί επιστήμονες της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας συνιστούν το μέλι ως ιδανικό "αντίδοτο" στον πονοκέφαλό και τα άλλα δυσάρεστα κατάλοιπα που αφήνει ένα μεθύσι.
Οι βρετανοί χημικοί, ισχυρίζονται ότι το μέλι, που είναι φυσικό γλυκαντικό, αποτελεί θαυμάσιο τρόπο για να αντιμετωπίζει το σώμα τις τοξικές συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ.
Η φρουκτόζη που περιέχεται στο μέλι, βοηθά σημαντικά τον οργανισμό να διασπάσει σε αβλαβή υπο-προϊόντα το αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα μετά το μεθύσι.
Ο βασικός λόγος που μετά το μεθύσι, οι άνθρωποι συχνά νιώθουν τόσο άσχημα, είναι επειδή το αλκοόλ πρώτα διασπάται σε ακεταλδεϋδη, μια ουσία τοξική για το σώμα, σύμφωνα με τον δρα Τζον Έμσλεϊ της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας.
Η ακεταλδεϋδη, στη συνέχεια, μετατρέπεται - με την χρήση φρουκτόζης- σε οξικό οξύ, που με τη σειρά του "καίγεται" κατά τη διάρκεια της φυσικής διαδικασίας του μεταβολισμού, με συνέπεια από την καύση να παράγεται διοξείδιο του άνθρακα που ‘εκπνέεται’ από το σώμα.
Όπως είπε ο βρετανός χημικός (συγγραφέας του "Καλού Χημικού Οδηγού των Καταναλωτών"),  η ευχαρίστηση έρχεται από το αλκοόλ, αλλά τα κατάλοιπα του μεθυσιού από την ακεταλδεΰδη, το τοξικό χημικό που δημιουργείται στο σώμα και προκαλεί δυνατό πονοκέφαλο, ναυτία, ακόμα κι εμετό .
Τα κατάλοιπα του μεθυσιού εξαφανίζονται πιο γρήγορα, στο βαθμό που η ακεταλδεΰδη μετατρέπεται πιο γρήγορα (σε σχέση με τη βραδεία μεταβολική διαδικασία) σε άλλες λιγότερο τοξικές χημικές ουσίες - και σε αυτό βοηθά ιδιαίτερα το μέλι.
Μάλιστα, αν κανείς φάει το μέλι με ψωμί (π.χ. τοστ), τότε προσθέτει κάλιο και νάτριο στον οργανισμό του, οπότε βοηθά περαιτέρω το σώμα του να τα βγάλει πέρα με το αλκοόλ.




Το μέλι μπορεί να προέρχεται είτε από νέκταρ λουλουδιών (ανθόμελα) είτε από τους γλυκούς χυμούς που εκκρίνουν τα κωνοφόρα δέντρα. Υπάρχουν άπειρα επιμέρους «είδη». Κανένα μέλι όμως δεν είναι «καθαρό», δηλαδή δεν αποτελείται 100% από ένα μόνο είδος φυτού. Γι' αυτό και σε κάποιες συσκευασίες θα δείτε κάτω από το όνομά του (π.χ. θυμαρίσιο) να γράφονται και τα άλλα φυτά από τα οποία προέρχεται. Αυτό συμβαίνει γιατί η μέλισσα «βόσκει» ταυτόχρονα από διάφορα φυτά που ανθίζουν την ίδια εποχή.

Και ο ίδιος ο μελισσοκόμος όμως ή ο έμπορος που θα το συσκευάσει μπορεί να αναμείξει διαφορετικά μέλια, για να αποφύγει την κρυστάλλωση ορισμένων ειδών. Είναι τα λεγόμενα «χαρμάνια» μελιών, μια διαδικασία που δεν είναι παράνομη αρκεί να μην κρύβει δόλο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναφέρονται τα είδη μελιού που αναμείχθηκαν, π.χ. μέλι πεύκου και ανθέων.

Ανθέων
 Περλέ χρώμα, σκούρας καραμέλας γάλακτος, άρωμα ελαφρώς ανθικό με αρκετούς ξηρούς καρπούς, παχύρρευστο και ανθικό στη γεύση. Κρυσταλλώνει εύκολα.
Μπορεί να προέρχεται απ' όλα τα λουλούδια της ελληνικής Φύσης που ανθίζουν Ιούλιο και Αύγουστο.

Πεύκο
 Πολύ σκούρο χάλκινο προς καφέ χρώμα, μύτη βαριά, μυρωδιά δάσους, γεύση πολύ γεμάτη και δυνατή, πιπεράτη, με αίσθηση από κουκουνάρι και δάσος.
Αποτελεί το 60% - 65% της ετήσιας ελληνικής παραγωγής μελιού και προέρχεται κυρίως από τη βόρεια Εύβοια και τη Χαλκιδική.
Ο τρύγος του γίνεται το τρίμηνο Αύγουστος - Οκτώβριος.

Καστανιά

 Σκούρο χρυσοκάστανο, παχύρρευστο μέλι, με ιδιαίτερο άρωμα που θυμίζει μαρόν γλασέ και ξηρούς καρπούς. Γεύση γεμάτη, με αισθητά αρώματα ξηρών καρπών και εσπεριδοειδών.

Ελατο
 Χρυσοκάστανο χρώμα, διάφανο, με βαθύ άρωμα και γεύση που θυμίζει δάσος και νότες από λουλούδια (πανσέδες).
 Προέρχεται κυρίως από το Μαίναλο, τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα και παράγεται τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Ελατο «βανίλια»
 Περλέ, κεχριμπαρένιο χρώμα με κάποιες καφέ ανταύγειες, με αρώματα από άνθη και έλατο και γεύση πικάντικη, που θυμίζει καραμέλα βουτύρου.
 Παράγεται στη Βυτίνα της Αρκαδίας και είναι το μοναδικό μέλι ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) στην Ελλάδα.

Θυμάρι
Μπορεί να περιέχει επίσης θρούμπι, ρίγανη, αγριοδεντρολίβανο, μέντα, αγριομέντα, φασκομηλιά, τσάι του βουνού κ.ά.
Εχει ανοιχτόχρωμο, λαμπερό, χρυσό χρώμα, κλασικό «μελένιο» άρωμα, με νότες βοτάνων.
Παράγεται σε όλη τη νότια Ελλάδα και τα νησιά των Κυκλάδων, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Από κάποιους θεωρείται το καλύτερο μέλι και το λατρεύουν Ελληνες και ξένοι, γι' αυτό και η τιμή του είναι τσουχτερή.
 Ενα θυμαρίσιο μέλι σπάνια είναι αμιγώς θυμαρίσιο. Πάντως, για να πάρει την ονομασία αυτή πρέπει να περιέχει μέλι από θυμάρι σε συγκεκριμένη αναλογία.

Ρείκι η Σουσούρα η Πιρένι
 Κοκκινοχάλκινο χρώμα, γήινο άρωμα, θαμνώδες και επιβλητικό -αίσθηση δάσους- με αρωματικές νότες πικρής καραμέλας. Γεύση ιδιαίτερη.
 Είναι το τελευταίο μέλι της χρονιάς, πριν από τον χειμώνα, είναι ανθόμελο και παράγεται από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο.
Είναι το μέλι που συντηρεί τις μέλισσες ολόκληρο το χειμώνα.
Εκπληκτικής  ποιότητας  μέλι.

Πορτοκάλι
Σκούρο μπεζ προς πορτοκαλί, με πλούσιο γήινο και μελένιο άρωμα, γεύση από άνθη πορτοκαλιάς, σχετικά ρευστό και ζαχαρώνει εύκολα.
 Προέρχεται από τους μεγάλους πορτοκαλεώνες της Αρτας και του Αργους.
Είναι η πρώτη παραγωγή της χρονιάς, γύρω στον Απρίλιο, μαζί με το μέλι φασκόμηλου.

Τριφύλλι (ανθόμελο από τις μεγάλες πεδιάδες εντατικών καλλιεργειών του Θεσσαλικού Κάμπου και τη Μακεδονία).

Ηλιοτρόπιο (με διακριτικό άρωμα ηλιόσπορου και ανθέων. εξαιρετικά παχύρρευστο, με γεύση κάπως ανισόρροπη, που αφήνει την αίσθηση πορτοκαλιού).

 Ευκάλυπτος (με ζωηρό άρωμα και γεύση ευκάλυπτου).

 Δεντρολίβανο (με φινετσάτο άρωμα και γεύση, αρκετά ρευστό).

Ακακία (αραιό, με εξαιρετικά λεπτό άρωμα και γεύση ακακίας).

Ελαιοκράμβη (συμπαγές, με υφή σαν γλυκό βανίλια και γεύση που, παρά την πυκνότητά της, διαλύεται γρήγορα στο στόμα, αφήνοντας μια περίεργη δροσιά και μια ελαιώδη γεύση, πολύ γλυκιά).

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΛΙ
Υπάρχει η εντύπωση στους περισσότερους ότι οποιοδήποτε μέλι και αν προμηθευτούμε θα είναι πλήρως αγνό και φυσικό. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι. 

Τις περισσότερες φορές περιέχει ουσίες που είναι λίγο ή πολύ επικίνδυνες ή δεν είναι τόσο αγνό όσο νομίζουμε.
Ας δούμε τους παράγοντες που υποβαθμίζουν το μέλι σήμερα, αρχίζοντας απ' τους πιο ανώδυνους και καταλήγοντας στους πιο επικίνδυνους.
1.)Ορισμένα είδη μελιού έχουν την ιδιότητα να κρυσταλλώνουν (ζαχαρώνουν). 
Αυτή είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, κυρίως όμως από το είδος των ανθέων που γίνεται η νεκταροσυλλογή.
Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι ούτε υποβαθμισμένο ούτε νοθευμένο.
Εν τούτοις, επειδή ο καταναλωτής θέλει (ή ξέρει ή του είπαν), το μέλι διαυγές και καθαρό, οι παραγωγοί ή οι έμποροι το θερμαίνουν, ορισμένες φορές σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να γίνεται μεν διαυγές αλλά ταυτόχρονα να χάνει τις θρεπτικές του ιδιότητες και να γίνεται μια γλυκαντική ουσία χωρίς ιδιαίτερη βιολογική αξία.
Σημαντικό ποσοστό τέτοιων υποβαθμισμένων μελιών είναι τα βιομηχανοποιημένα και κυρίως τα εισαγόμενα.

2) Κατά την διάρκεια της μελιτοσυλλογής οι μέλισσες συμβαίνει να ταίζονται παράνομα με σιρόπι ζάχαρης. 
Με αυτό τον τρόπο ένα μέρος του μελιού θα προέρχεται από ζαχαρόνερο. Τα αρνητικά από αυτή τη νοθεία είναι:

mhtml:file://D:\M%20Ε%20Λ%20Ι%20Σ%20Σ%20Ο%20Κ%20Ο%20Μ%20Ι%20Α\Τ%20Ο%20Λ%20Ι%20Κ%20Ν%20Ο.mht!http://www.likno.gr/images/arrow_white.gifΤο μέλι που αγοράζουμε είναι μια απλή γλυκαντική ουσία και δεν περιέχει τα θρεπτικά συστατικά που θα 
έπρεπε. 
mhtml:file://D:\M%20Ε%20Λ%20Ι%20Σ%20Σ%20Ο%20Κ%20Ο%20Μ%20Ι%20Α\Τ%20Ο%20Λ%20Ι%20Κ%20Ν%20Ο.mht!http://www.likno.gr/images/arrow_white.gifΠληρώνουμε το ζαχαρόνερο αναλογικά στην τιμή των 1200 ή 2500 δρχ. το κιλό.

3) Άλλο είδος νοθείας είναι η ανάμιξη του μελιού με γλυκόζη του εμπορίου που είναι πολύ φθηνή. 
Τα αρνητικά σε αυτή την περίπτωση είναι ίδια με την περίπτωση 2 και επιπλέον αυτό το μέλι είναι πιο ανθυγιεινό.

4) Επίσης νοθεία γίνεται με την ανάμιξη εισαγόμενων υποβαθμισμένων μελιών με Ελληνικό ή η απ' ευθείας πώλησή τους ως Ελληνικά.

5) Ένας άλλος παράγοντας που υποβαθμίζει το μέλι και το κάνει ορισμένες φορές ακατάλληλο είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος. Όταν τα μελίσσια βρίσκονται κοντά σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους ή σε βιομηχανικές ζώνες ή ακόμη και σε μεγαλουπόλεις, η μελιτοσυλλογή γίνεται κατ΄ ανάγκη απο φυτά και κυρίως δέντρα π. χ. ευκάλυπτος, ακακία κ.λ.π. που είναι επιβαρημένα με διάφορα βαρέα μέταλλα ή άλλες επικίνδυνες ουσίες.

6) Ένα άλλο πρόβλημα, που δεν το συναντάμε βέβαια μόνο στο μέλι, είναι τα φυτοφάρμακα. Οι μέλισσες όπως αναφέραμε συλλέγουν το νέκταρ από τα άνθη. 

Πολύ μεγάλο τμήμα όμως της παραγωγής μελιού δυστυχώς δεν γίνεται αμιγώς από αγριολούλουδα αλλά και από άνθη φυτών και δέντρων που καλλιεργούνται από τον άνθρωπο π.χ. πορτοκαλιάς, αχλαδιάς, μηλιάς, κερασιάς, βυσσινιάς, τριφυλλιού, βαμβακιού κ.λ.π. που βέβαια ψεκάζονται με διάφορα χημικά δηλητήρια και περνούν μετά στο μέλι.

7) Τέλος το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται από τα μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα που χρησιμοποιεί ο ίδιος ο μελισσοκόμος μέσα στην κυψέλη. Δυστυχώς τα μελίσσια σήμερα πλήττονται και αυτά από διάφορες ασθένειες. Ο εύκολος τρόπος αντιμετώπισης τους, όπως ακριβώς συμβαίνει στην συμβατική γεωργία και κτηνοτροφία, είναι η χρήση συνθετικών δηλητηρίων. Η μελισσοκομία δεν ξεφεύγει από αυτό τον κανόνα, παρ' ότι υπάρχουν οικολογικοί και κατά συνέπεια ακίνδυνοι τρόποι αντιμετώπισης των ασθενειών.
Αποτέλεσμα της χρήσης των φαρμάκων αυτών είναι η επιβάρυνση με υπολείμματα δηλητηρίων του μελιού αλλά και των άλλων προϊόντων της μέλισσας.
Μετά από όλα αυτά γεννιέται εύκολα το ερώτημα πού θα βρούμε μέλι αγνό, και πως θα το αναγνωρίσουμε;
Οι απαντήση στο ερώτημα είναι  ΔΥΣΚΟΛΗ αλλα και ταυτόχρονα  ίσως  και ΑΠΛΗ.
Κατ' αρχήν να φροντίσουμε να προμηθευόμαστε μέλι από παραγωγούς  γνωστούς μας !



Η κρυστάλλωση ( zαχάρωμα ) του μελιού.



Είναι μία από τις γνωστότερες φυσικές του ιδιότητες.
Πρόκειται για μία απόλυτα φυσική ιδιότητα που, θεωρητικά, χαρακτηρίζει όλα τα μέλια, εκτός από αυτά του πεύκου και της ελάτης.
Η ιδιότητα αυτή του μελιού συχνά αποκαλείται ζαχάρωμα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να συνδέουν αυτή την ιδιότητα του μελιού με τη νοθεία.
Αυτό, βέβαια, δεν είναι αληθές, όπως θα δούμε στη συνέχεια.
 Γιατί λοιπόν κρυσταλλώνει το μέλι;
Το μέλι θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως υπέρκορο διάλυμα ζαχάρων σε νερό. 
Ως υπέρκορο διάλυμα, λοιπόν, είναι ασταθές, έχοντας την τάση να σταθεροποιηθεί με την καταβύθιση της περίσσειας ποσότητας ζαχάρων που βρίσκεται σε αυτό. 
Οι πρώτοι κρύσταλλοι που καταβυθίζονται, λειτουργούν ως πόλοι έλξης και άλλων, με συνέπεια την δημιουργία μεγαλύτερων συσσωματωμάτων, το σύνολο των οποίων δημιουργεί την εικόνα του κρυσταλλωμένου νερού.
Αναλυτικότερα,κατά τη διαδικασία της κρυστάλλωσης ,  η γλυκόζη αφυδατώνεται και παίρνει τη μορφή κρυστάλλου.
Οι κρύσταλλοι σχηματίζουν ένα πλέγμα (lattice), που ακινητοποιεί άλλα συστατικά του μελιού σε ένα εναιώρημα, το οποίο παρουσιάζεται ημι-στερεό.
Το μέλι δεν κρυσταλλώνει με τον ίδιο τρόπο.
Σε γενικές γραμμές το μέλι που έχουμε στο σπίτι μας μπορεί να υποστεί κρυστάλλωση με δύο τρόπους.
1. Ανομοιόμορφη κρυστάλλωση μελιού.
Η ανομοιόμορφη κρυστάλλωση  κατά την οποία σχηματίζονται στο μέλι χοντροί κρύσταλλοι, οι οποίοι καθιζάνουν, δημιουργώντας στο σώμα του μελιού δύο στρώματα, το κρυσταλλωμένο μέλι στον πυθμένα και την υδαρή φάση του μελιού στην επιφάνεια.
Η άνω επιφάνεια περιέχει περισσότερο νερό σε σχέση με το αρχικό μέλι, με συνέπεια να υπάρχει πιθανότητα το μέλι αυτό να ζυμωθεί και να ξινίσει.


2. Ομοιόμορφα κρυσταλλωμένο  μέλι .
Η ομοιόμορφη κρυστάλλωση κατά την οποία σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι, οι οποίοι κατανέμονται σε όλη την μάζα του μελιού.
Στην περίπτωση αυτή το μέλι δίνει την εμφάνιση του «πηγμένου», αλλά δεν κινδυνεύει να ξινίσει.
 Τα ελληνικά μέλια συνήθως κρυσταλλώνουν με αυτόν τον τρόπο.


Παράγοντες που επηρεάζουν την κρυστάλλωση του μελιού
Το μέλι, ανάλογα με την φυσική του προέλευση και την χημική του σύνθεση, κρυσταλλώνει γρήγορα, αργά ή και καθόλου.
Από τους παράγοντες που επηρεάζουν την κρυστάλλωσή του, οι κυριότεροι είναι:1.Η συγκέντρωση γλυκόζης: Η μεγάλη συγκέντρωση γλυκόζης στο μέλι, ευνοεί τη γρήγορη κρυστάλλωση, ιδιαίτερα όταν αυτή ξεπεράσει το 30%.
2.Το νερό: Το μέλι περιέχει γενικά μια ποσότητα νερού, συνήθως κάτω από 20%. Όσο χαμηλότερη αυτή, τόσο πιο γρήγορα κρυσταλλώνει το μέλι, ιδιαίτερα δε όταν η υγρασία πέφτει κάτω από το 14%.
3.Οι πυρήνες συμπύκνωσηςΔιάφορες ξένες ύλες, όπως γύρη, κερί, κρύσταλλοι γλυκόζης, λειτουργούν ως πυρήνες, πάνω στους οποίους κολλούν και άλλοι κρύσταλλοι γλυκόζης, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η κρυστάλλωση.
4.Η θερμοκρασία διατήρησης: Η θερμοκρασία που ευνοεί την κρυστάλλωση του μελιού είναι αυτή των 14 oC.
Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες το ιξώδες του μελιού αυξάνει, με αποτέλεσμα την μείωση του συντελεστή διάχυσης και την καθυστέρηση της δημιουργίας κρυστάλλων.
Στους - 45 oC το μέλι μπορεί να διατηρηθεί σε ρευστή φάση για απεριόριστο χρόνο.
Αντίστοιχα και σε υψηλότερες θερμοκρασίες καθυστερεί η κρυστάλλωση, καθώς αυξάνεται η κινητικότητα των διαφόρων μορίων.
Όπως φαίνεται παρακάτω, η ταχύτητα κρυστάλλωσης των κυριότερων αμιγών κατηγοριών μελιού διαφέρει σημαντικά.
 Το μέλι μελιτώματος (πεύκου και ελάτης) δεν κρυσταλλώνει ή κρυσταλλώνει με πολύ αργό ρυθμό, ενώ τα ανθόμελα κρυσταλλώνουν με σχετικά γρήγορο ρυθμό.

Ταχύτητα κρυστάλλωσης των ελληνικών αμιγών κατηγοριών μελιού.
Κατηγορία Μελιού        Χρόνος κρυστάλλωσης σε μήνες*
·        Πευκόμελο        Μετά από 24 μήνες
·        Ελάτης-              Δεν κρυσταλλώνει
·        Καστανιάς         12 –18
·        Θυμαριού            8 – 18
·        Πορτοκαλιάς       1 – 3
·        Βαμβακιού           1 – 2
·        Ερείκης                 2 –3
·        Ηλίανθου              1 – 2

*Ο χρόνος κρυστάλλωσης ισχύει για αμιγή μέλια που δεν υπέστησαν κάποια θερμική ή άλλη επεξεργασία και διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου.
Πώς θα επαναφέρουμε το μέλι στην αρχική του κατάσταση ;

Το κρυσταλλωμένο μέλι μπορούμε να το ρευστοποιήσουμε, ώστε να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.
Επειδή η θέρμανση μπορεί να επηρεάσει κάποια από τα χαρακτηριστικά του μελιού, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια.
Ο καλύτερο τρόπος είναι με τη χρήση μπεν-μαρί, βάζοντας μια κατσαρόλα με νερό, όπου έχει τοποθετηθεί το βάζο με το μέλι, μέσα σε μια μεγαλύτερη επίσης με νερό.
Το νερό στη μεγάλη κατσαρόλα βράζει, το νερό στη μικρή θερμαίνεται και ρευστοποιεί το μέλι.
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μια κατσαρόλα θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ ώστε να μη θερμανθεί πολύ το νερό, αλλά ούτε ο πυθμένας της κατσαρόλας.
Σε γενικές γραμμές, το νερό μέσα στο οποίο βρίσκεται το μέλι θα πρέπει να έχει θερμοκρασία γύρω στους 55 οC, να αποφεύγεται δε θερμοκρασία πάνω από 60 οC.
Εδώ οι απόψεις των ειδικών  και κυρίως  των καθηγητών  και των ερευνητών  μιλούν για   max θερμοκρασια  38  η  40oC.
Το μέλι μπορούμε να το ρευστοποιήσουμε και στον φούρνο μικροκυμάτων, προσέχοντας πάρα πολύ και αναδεύοντας τακτικά το μέλι.
Επειδή τα μικροκύματα θερμαίνουν πολύ το μέλι, θα πρέπει να το βάζουμε για μικρά διαστήματα (20-30 δευτερόλεπτα) και να το αναδεύουμε, ώστε να ρευστοποιηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα και με τη μικρότερη αρνητική επίδραση. 
Προσωπική μου άποψη είναι να αποφεύγετε αυτή η ενεργεία.
Τέλος απαγορεύετε η  απευθείας έκθεση στον ήλιο επειδή το φως καταστρέφει διάφορα συστατικά του μελιού.
Όπως ήδη αναφέρθηκε, η κρυστάλλωση είναι μια απόλυτα φυσική κατάσταση του μελιού, η οποία επηρεάζεται από διάφορους φυσικούς παράγοντες, είναι δε αναστρέψιμη.
Ακόμα, πρέπει να τονίσουμε ότι η κρυστάλλωση δεν έχει καμία σχέση με την νοθεία του μελιού, αν και ορισμένοι καταναλωτές θεωρούν το μέλι που κρυσταλλώνει, νοθευμένο.
Για το λόγο αυτό, με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούμε να επαναφέρουμε το μέλι στην αρχική του κατάσταση, χωρίς να χάσει τις φυσικές του ιδιότητες και την θρεπτική του αξία.

Tελειώνοντας  θα  ήθελα να σας  προβληματίσω  :  
Συναντούμε  συχνά   μέλια    ΖΑΧΑΡΩΜΕΝΑ  η ΚΡΥΣΤΑΛΩΜΕΝΑ στα  super markets ? 
Η  δική  μου απάντηση  είναι  :   ΟΧΙ
O Λόγος  που δεν συναντούμε  είναι  γιατί  οι μεγάλες  εταιρείες παραγωγής  και  διακίνησης   προσθέτουν  ουσίες  που απαγορεύουν  το φαινόμενο της κρυστάλλωσης και  προωθούν την καλαισθησία  και την ομορφιά  στον βωμό του κέρδους !
Ο   Ε.Φ.Ε.Τ.  ( Ενιαίος Φορέας  Έλεγχου Τροφίμων ) συνεχώς  ανακοινώνει  πρόστιμα  για αυτό το φαινόμενο , αλλά  δυστυχώς αντί  να εξαλεφθεί  , μεγαλώνει .
Αγοράστε  μέλι από παραγωγούς  της  περιοχής  σας  και μην προβληματιστείτε  αν κρυσταλλώσει .
Είναι φαινόμενο της φύσης !
Είναι  άλλο ένα χαρακτηριστικό  της  γνησιότητας  ενός  μελιού !

Καρακωστίδης   Νίκος
Μελισσοκόμος - Παραγωγός
Προσκυνητές  Ν.Ροδόπης
Tηλ     :  6 9 4 4 7 2 7 2 6 1



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου