Προσκυνητές


 
Προσκυνητές   Ν.Ροδόπης



Βρίσκεται στο νότιο – νοτιοανατολικό τμήμα του Νομού Ροδόπης
σε Γεωγραφικό μήκος: 40' 95" 00
και Ανατολικό Πλάτος  : 25' 46" 70
Σε απόσταση  22 km από την Κομοτηνή , περίπου 40 km  νότια της Βουλγαρίας,
και 5 km από το Θρακικό πέλαγος.



Μπορεί να  επισκεφθεί κάποιος  το χωριό Προσκυνηταί από  2 διαδρομές

1.Ξεκινώντας  από την Κομοτηνή  θα ακολουθήσει την διαδρομή  προς την  Μαρώνεια.
( Θα διέλθει από το χωριό Κόσμιο- Μέγα Δουκάτο-Άγιοι Θεόδωροι- Ξυλαγανή – Προσκυνηταί ).
Κομοτηνή-Προσκυνητές :  22km  (με ΚΤΕΛ ή ΙΧ) 

2. Ξεκινώντας από την Εγνατία Οδό –Διασταύρωση Σαππών,
( Σιδηροδρομικός Σταθμός Βέννας- Κρωβύλη- Μαρώνεια-Προσκυνητές).
Εγνατία Οδός-διασταύρωση Σαππών –Προσκυνητές :  36 km ( μόνον με ΙΧ)

Το  ΚΤΕΛ  Κομοτηνής έχει ημερήσιο συχνό πρόγραμμα,
συμπεριλαμβανομένων και των τακτικών δρομολογίων για την Προσκυνηταί - Μαρώνεια ή 

 από Αλεξανδρούπολη- Μέστη- Κρωβύλη- Μαρώνεια  51 Km(με ΙΧ).









Χωριό  Προσφυγικο   θα μας κάνει με την πρώτη ματιά  να  το ξεχωρίσουμε. Αισθητικά  από την αρχιτεκτονική του ,  με  τα ασπρισμένα - καθαρά   και φιλόξενα σπίτια του,  με τις μεγάλες  αυλές τους,  και τα πάρα  πολλά δέντρα που είναι φυτεμένα μέσα σε αυτές
Τους  νοικοκυρεμένους κατοίκους του, με την έντονη αίσθηση φιλοξενίας που τους διακρίνει   και γενικά μια  αίσθηση  προόδου που βλέπει κανείς  στην εξέλιξη αυτού του τόπου.

  Την Άνοιξη ο επισκέπτης νομίζει πως σε βρίσκετε σε  ένα πανέμορφο , τόπο, αφού παντού βλέπει ανθισμένα δέντρα , λουλούδια , και πάρα-πάρα πολύ πράσινο.


Αξίζει η επίσκεψη μας .


 Την Κοινότητα του Χωριού: Σύμφωνα με την αφήγηση των γερόντων του χωρίου, το κτίριο όπου στεγάστηκε για πολλά χρόνια η κοινότητα ήταν βουλγαρικό πλούσιο μεγάλο σπίτι, που στην ανταλλαγή πληθυσμών και  με την άφιξη των προσφύγων ,έγινε το πρώτο δημοτικό σχολείο, όπου φοίτησαν οι προσφυγές μαθητές, μέχρι το 1940. Επιλέχθηκε, γιατί πίσω του ήταν η εκκλησία, και απέναντι του ένα καφενείο,  και συνεπώς επιλέχτηκε σαν κεντρικό σημείο, και λόγω της πανοραμικής του θέσης.
Στο  Λαογραφικό Μουσείο Προσκυνητών,(βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου που στεγάζετε  το Κοινοτικό Διαμέρισμα των Προσκυνητών), όπου θα γνωρίσει μέσα από τα εκθέματα του την ιστορία του χωριού, τα ήθη ,και τα έθιμα του.


Στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού ,το οποίο λειτουργεί  με  μέριμνα του Συλλόγου Γυναικών .

Στην ΄΄Παλιά Βρύση΄΄  με το μεγάλο σιντριβάνι της, (να πιεί  νερό από αυτήν και να δροσιστεί) η οποία βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα του χωριού της  οποίας η πηγή  χρονολογείτε στην περίοδο                 τουΒυζαντίου - Τουρκοκρατίας και η οποία έχει αποκατασταθεί αισθητικά προσφάτως με παρέμβαση του Δήμου Μαρώνειας.



Τις δυο μεγάλες και όμορφες Εκκλησίες  μέσα στο χωριό
 Τον   Ιερό  Ναό Αγίου Γεωργίου ,που είναι  η μεγαλύτερη και η επίσημα πρώτη Εκκλησία του χωριού, που  δίπλα του έχει ένα εντυπωσιακό Καμπαναριό με την πιο μεγάλη και δυνατή καμπάνα.
Ξαναχτίστηκε από τους  κατοίκους από το 1969-71.
Στην θέση  που ξαναχτίστηκε ,βρισκόταν  μια μικρότερη εκκλησία με πέτρινο τρούλο (μικρότερος  Χριστιανικός Ναός των Βουλγάρων), που εκτιμάται ότι είχε χτιστεί  στην περίοδο  της βουλγαρικής κατοχής.


Τον  νεότερο και μικρότερο Ιερό Ναό Αρχαγγέλων Μιχαήλ και  Γαβριήλ που είναι χτισμένος πάνω σε ένα βράχο, δίπλα στην κεντρική πλατειά του χωριού,  με τοίχους αγιογραφημένους  και  με  πολλές εικόνες (προσφορά των κατοίκων του χωριού).


Στο κέντρο του χωριού , υπάρχει η Κεντρική πλατεία ,



καθώς και μια μικρότερη πλατεία με παιδική χαρά


ο επισκέπτης θα μπορέσει να απολαύσει τον καφέ του  στα δυο παραδοσιακά καφενεία, του Δημήτρη Ταρνατζή και του Δουλγεράκη Νίκου,




να βρει αξιόλογο φαγητό στην μικρή αλλα πλούσια σε ποικιλία ταβέρνα ''του Πόντιου''


Η Περιήγησή μας έξω από το χωριό

Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί  και να προσκυνήσει στα 6 μεγάλα μοναστήρια που βρίσκονται στην περίμετρο του χωριού και σε απόσταση από 500μετρα μέχρι και 7 χιλ  μακριά το τελευταίο, και  να επισκεφθεί την περιοχή των αμπελιών , ειδικά την περίοδο  του τρύγου.
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν σε απόσταση 2,5 χιλ δεν περάσει να επισκεφθεί το αρχαίο σπήλαιο, ''Σπηλιά του Κύκλωπα'' η ονομασία του οποίου επικράτησε  ''ως Σπήλαιο της Μαρώνειας''  παρά το ότι βρίσκεται  σε πιο κοντινή απόσταση από το χωριό μας.
Πρόκειται για ένα εκπληκτικό αριστούργημα της φύσης, που όταν ολοκληρωθούν  οι εργασίες αποκατάστασης  συντήρησης και διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου,  θα κατέχει σημαντικό χώρο στην καρδιά του επισκέπτη. Την καλοκαιρινή δε περίοδο μπορει  να  επισκεφτεί τις καταπληκτικές παραλίες μας που εκτείνονται  σε μήκος πέραν των 15 χιλιομέτρων,και  συγκεκριμένα στις παραλίες Κρυονερίου, Αλκυώνας, Προφήτη Ηλία,  Αλμυρός, Ταχυδρομικά, Λεύκες, και άλλες μικρότερες.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου