Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Νέοι Αγρότες ( Νέοι Μελισσοκόμοι )

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών
12/11/2013 
Μέσω twitter ενημέρωσε το μεσημέρι της Τρίτης, 12 Νοεμβρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, για την έγκριση του προγράμματος Νέων Αγροτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λακωνικά αναφέρει ότι «Εγκρίθηκε το πρόγραμμα "Εγκατάστασης Νέων Γεωργών" ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για περισσότερους από 6.000 δικαιούχους» και τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Όπως έχει γράψει το Agronews, η ελληνική πρόταση περιελάμβανε κλιμακωτή ενίσχυση μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ.
Θυμίζουμε ότι, όπως έχει γράψει το Agronews, η ελληνική πρόταση περιελάμβανε κλιμακωτή ενίσχυση (πριμ) για την πρώτη εγκατάσταση των Νέων Γεωργών που κυμαινόταν μεταξύ 10.000 και 20.000 ανάλογα με την περιοχή κατοικίας και το είδος της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν ηλικία έως 40 ετών, να κατοικούν ή να μετακομίσουν στην ύπαιθρο, να μην έχουν ασχοληθεί ποτέ με το γεωργικό επάγγελμα στο παρελθόν (να μη φαίνεται αυτό στις ασφαλιστικές τους εισφορές και στο ΟΣΔΕ) και να παραμείνουν αγρότες για 10 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υπολογίσουν τα χρήματα που θα πάρουν, εάν προσθέσουν τα παρακάτω στοιχεία:

Περιοχή μόνιμης κατοικίας:

Ορεινή- 7.500 ευρώ

Μειονεκτική- 5.000 ευρώ

Λοιπές περιοχές- 2.500 ευρώ

Είδος εκμετάλλευσης στη μελλοντική μορφή:

Κτηνοτροφική- 7.500 ευρώ

Φυτική- 7.500 ευρώ

Μεικτή- Μελισσοκομία- 5.000 ευρώ

Επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης:

Πάνω από το 120% του εισοδήματος αναφοράς- 5.000 ευρώ

80%- 120% του εισοδήματος αναφοράς- 2.500 ευρώ

Το επόμενο βήμα από το υπουργείο είναι να δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι μέχρι πότε μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις.

Συνέντευξη Τσαυτάρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών
«Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί η δυνατότητα σε ακόμη 6.000 δικαιούχους έως 40 ετών να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους στη γεωργία με τη δική τους αγροτική εκμετάλλευση στη φυτική, τη ζωική παραγωγή, στη μελισσοκομία και αλλού. Το νέο πρόγραμμα αφορά όσους είναι στην ύπαιθρο ή θέλουν να γυρίσουν στην ύπαιθρο και μπορούν να ξεκινήσουν την εκμετάλλευσή τους. Θα πάρουν ένα μπόνους που θα φτάσει για όσους είναι στις ορεινές περιοχές έως 20.000 ευρώ, στις νησιωτικές περιοχές έως 17.500 και όσοι είναι στον κάμπο μέχρι 15.000 ευρώ» σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Με το νέο πρόγραμμα, ο νέος αγρότης για να ξεκινήσει τη νέα του επιχείρηση «θα πάρει το 70% ως προκαταβολή - το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα το έχει δηλαδή στο ξεκίνημα γι αυτό και το ονομάσαμε πριμοδότηση της πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο 30% θα το πάρει σε δύο δόσεις των 15%» τονίζει ο κ. Τσαυτάρης. Προσθέτει μάλιστα ότι το υπουργείο «θα υποστηρίξει ποικιλότροπα τον νέο αυτόν αγρότη γιατί ακόμη κι αν δεν ξέρει κάτι -αν δηλαδή θέλει να ασχοληθεί για παράδειγμα με τη μελισσοκομία ή τη φυτική παραγωγή και δεν είναι εκπαιδευμένος- ο οργανισμός «Δήμητρα» θα φροντίσει στην πορεία να τον εκπαιδεύσει. Γι' αυτό και βάζουμε ως κριτήριο αν θα πάρει τη δεύτερη δόση του 15% την παρακολούθηση αυτών των μαθημάτων με επιτυχία και έχει πάρει αυτή τη εξειδίκευση».
Προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα, εκτός από το ηλικιακό κριτήριο, είναι «ο νέος αγρότης να αποκτήσει χωράφια, ζώα κλπ και να αρχίσει να τα εκμεταλλεύεται ως «αρχηγός» της εκμετάλλευσης. Το πρόγραμμα έχει στόχο δηλαδή ένας νέος ή μια νέα να στήσουν μια νέα αγροτική εκμετάλλευση. Δεν είναι μάλιστα υποχρεωτικό όλοι να πάνε για να σκάψουν τη γη. Μπορούν να ασχοληθούν με τη μεταποίηση, την εμπορία, τη συσκευασία, τη μεταφορά των προϊόντων» σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
 Ο κ. Τσαυτάρης σημειώνει ότι «η γεωργία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης του τόπου, να απασχολήσει πολλά χέρια. Ήταν ανέκαθεν μεγάλη δεξαμενή χεριών και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδα που περνάμε. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να υποστηρίξουμε το ανθρώπινο δυναμικό. Αν αθροίσουμε αυτές τις προσπάθειες δηλαδή: Ήδη τρέχει το πρόγραμμα των 200 εκατομμυρίων ευρώ για τους νέους αγρότες, δίνουμε άλλα 100 εκατομμύρια για άλλους 6.000, σύνολο 18.000. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια βελτίωσης για περίπου 8.000 αγρότες, που έτσι επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους χάρη στο πρόγραμμα αυτό. Άρα συνολικά, πάνω από 25.000 αγρότες είτε μπαίνουν στην αγροτική παραγωγή είτε ανεβάζουν την παραγωγική τους διαδικασία στη γεωργία, ενισχύονται ποικιλότροπα γι αυτή την προσπάθεια τους και αυτό πιστεύω ότι είναι μια σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της υπαίθρου».
Μάξιμος Χαρακόπουλος: Απλοποιούνται οι διαδικασίες για το πριμ

Την απλοποίηση διαδικασιών για το πριμ πρώτης εγκατάστασης των νέων αγροτών ζήτησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Ιατρίδη. Επίσης, ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να προκηρύσσεται κάθε χρόνο πρόγραμμα νέων αγροτών, προκειμένου να ανανεωθεί ηλικιακά το αγροτικό δυναμικό της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο επεσήμανε την ανάγκη δέσμευσης σημαντικών πόρων στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 ώστε να είναι δυνατή η ετήσια προκήρυξη του συγκεκριμένου προγράμματος. Κατεύθυνση στην οποία δεσμεύτηκε να εργαστεί και ο Ειδικός Γραμματέας.

Όπως ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό, ο κ. Ιατρίδης, η προκήρυξη του καινούριου προγράμματος νέων αγροτών, μετά και την αναθεώρηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, θα γίνει το αργότερο εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου και θα ωφεληθούν τουλάχιστον 6.000 αγρότες. Το πριμ πρώτης εγκατάστασης διαφοροποιείται αναλόγως της περιοχής (ορεινή, μειονεκτική, πεδινή) και του είδους της εκμετάλλευσης (ζωική, φυτική, μικτή παραγωγή). Με βάση αυτά τα κριτήρια το πριμ μπορεί να ανέρχεται έως και 20.000 ευρώ.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Το πρόγραμμα για την χρηματοδότηση νέων αγροτών συνιστά το ορόσημο μιας εξαιρετικά ελπιδοφόρας αφετηρίας για την ελληνική πρωτογενή παραγωγή.

Μέσω αυτού του προγράμματος δίνεται σημαντική ώθηση σε δύο καίριες συνισταμένες του νέου παραγωγικού μοντέλου που οραματιζόμαστε:

Η πρώτη είναι η ευκαιρία για παραγωγική εργασία σε νέους ανθρώπους, όπου η ανεργία δυστυχώς καλπάζει,  και η δεύτερη η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής αλλά και της περιφέρειας με νέο αίμα.

Για το σκοπό αυτό ζήτησα διαδικασίες fast track, την άρση δηλαδή γραφειοκρατικών εμποδίων για την ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών με βάση την εμπειρία της προηγούμενης προκήρυξης.

Με την ευκαιρία αυτή, κι επειδή πρέπει πάντοτε να αποδίδουμε τα εύσημα σε όσους συμβάλλουν στην επιτυχή έκβαση μιας συλλογικής προσπάθειας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ειδικό Γραμματέα κ. Δημήτρη Ιατρίδη, ο οποίος με επιμονή και προσήλωση ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για την έγκριση του προγράμματος. Αλλά και τον προκάτοχό του, κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος άμεσα είχε ανταποκριθεί στην πρότασή μου, από τον Ιούνιο του 2013, να διεκδικήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη μεταφορά αδιάθετων πόρων του ΠΑΑ 2007-13 για τη χρηματοδότηση καινούριου προγράμματος, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, για την πρώτη εγκατάσταση νέων αγροτών.

Τέλος, όπως έχουμε δεσμευθεί, θα συνεχίσουμε αταλάντευτα, στην ίδια κατεύθυνση, η οποία αποτελεί και τη μόνη ασφαλή διέξοδο από την κρίση, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα που μας δίδει η συμμετοχή μας στην ΕΕ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου