Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Μελισσοκομικός Απολογισμός 2016 για την περιοχή της Ροδόπης

Όπως λένε και οι παλαιότεροι με τον καιρό και τον θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Έτσι λοιπόν κάνοντας τον Μελισσοκομικό απολογισμό μας  για το 2016 βλέπουμε πως τα πράγματα στην χρονιά που πέρασε ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Κουβεντιάζοντας με πάρα πολλούς μελισσοκόμους παλαιούς και νέους , διαπιστώνεται μια απογοήτευση. Η χρονιά  δεν πήγε καθόλου καλά. Όπως μου λέει  και ο γηραιότερος και ίσως εμπειρότερος μελισσοκόμος της περιοχής μας και μέλος του συλλόγου μας ο Μπάρμπα Νίκος ο  Γκεβρέκης , είχαμε και άλλες δύσκολες χρονιές , αλλά  σαν αυτήν δεν ξαναείδαμε. Ξεκινήσαμε   με έναν  καλό σε θερμοκρασίες χειμώνα , και τα μελίσσια ξεκίνησαν πρόωρα , η δε άνοιξη μας ήρθε κατά 1,5 μήνα νωρίτερα . Είχαμε πρόωρα πολλούς γόνους και δυνατά μελίσσια , όταν είχαν τελειώσει πρόωρα  όλες οι ανθοφορίες. Έτσι τα μελίσσια μας δεν έβρισκαν να φάνε, η Γύρη  ήταν  μειωμένη  έως ανύπαρκτη , και η αναπαραγωγή φρέναρε από τότε. Ξεγελαστήκαμε από την παραγωγή των βαμβακιών , λυγαριάς   και οι γόνοι συνεχίστηκαν να είναι μειωμένοι. Η ξηρασία άρχισε τον Μάιο που ήταν οι τελευταίες βροχές. Στον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο είχαμε 35  μέρες με  πολύ δυνατούς βοριάδες μέχρι και 8-9 μποφόρ και έτσι είχαμε  για πολλές μέρες  κλεισμένα τα  μελίσσια μέσα. Όταν κόπασαν οι άνεμοι από την πολύ ζέστη  όλα τα μελίσσια έβγαιναν την ημέρα στον ίσκιο (στην πίσω πλευρά της κυψέλης) και  γύρω - γύρω από την κυψέλη μέχρι  αργά το βράδυ .
Η θερμοκρασία ήταν από 35- 38 βαθμούς. Φθάσαμε στον Σεπτέμβριο , και βροχή πουθενά. Οι γόνοι πάρα πολλοί λίγοι και οι πληθυσμοί έπεσαν απότομα.  Γύρη πουθενά ελλείψει βροχών . Σ όλο αυτό το διάστημα παρατηρήσαμε το οξύμωρο , να ανεβαίνει η βασίλισσα στο πάνω πάτωμα και να γεννά μισό η 1 τελλάρο γόνο και να σταμάτα. Η ξηρασία  συνεχιζόταν , γύρες πουθενά και γόνοι μειωμένοι. Στο διάστημα αυτό οι περισσότεροι για να βοηθήσουν τα μελίσσια έβαλαν γυρεόπιτες  δικιές τους (μέλι + γύρη δική τους ) , άλλοι αγόρασαν γυρεόπιτες από εταιρείες , αλλά το πρόβλημα δεν βελτιώθηκε , αλλά αντίθετα επιδεινώθηκε. Συνέχισαν οι βασίλισσες να μην γεννούν  η να γεννούν  λίγο . Από την συζήτηση με αρκετούς Μελισσοκόμους του νομού μας το πρόβλημα είναι καθολικό , πλην εξαιρέσεων ή κάποιοι που πιθανόν για τους δικούς τους λόγους δεν αποκαλύπτουν ενδεχομένως την αλήθεια. Μέλια υπήρξαν αρκετά στους παραγωγούς , αλλά ήταν   μειωμένα  μέχρι και 30-40 %  , οι δε απώλειες των μελισσιών σε πάρα πολλούς με την επιδείνωση του  καιρού (παρατεταμένο  κρύο είναι γεγονός). Το τελευταίο διάστημα έχουμε παρατεταμένο κρύο για περίπου 2 εβδομάδες και τα δύσκολα έπονται. Ανάλογο πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετώπισαν οι συνάδελφοι μας από τον ΄Εβρο  ( π.χ ο φίλος μου ο Μόσχος  είπε πως και εκεί υπήρχε και υπάρχει πρόβλημα) , αλλά και με φίλους που μιλήσαμε από την Ξάνθη τι ίδιο. Σημαντικές παρατηρήσεις που μας προβλημάτισαν   : Οι μικροί σε μέγεθος γόνοι σ όλο το διάστημα  / Τα λίγα τελλάρα με γόνους / Η έλλειψη γύρης / Η μη αντίδραση στην χορηγούμενη γύρη / Η επιμονή της Βασίλισσας να γεννά στον επάνω  όροφο , παρά τα διάφορα τεχνάσματα να την κρατήσουμε κάτω /Δυνατές και επιλεγμένες βασίλισσες της  χρονιάς , δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά , ενώ κάποιες που δεν τις είχαμε σε υπόληψη ή ήταν αμφισβητούμενες του Αυγούστου σήμερα έχουν 8αρια και 9αρια μελίσσια / Η μη αναστροφή της κατάστασης σε μελίσσια που  οδηγήθηκαν στα Πιρένια (Σουσούρα). Θεωρώ πως αυτή η συμπεριφορά των μελισσιών σε μια προνομιούχο περιοχή από πλευράς φυτικού βασιλείου που λέγεται Θράκη , θα πρέπει να μελετηθεί και να ερευνηθεί από την επιστημονική κοινότητα , ώστε μελλοντικά να μας φανούν χρήσιμα τα συμπεράσματα τους .Εμείς οι απλοί παραγωγοί , στην καθομιλουμένη "Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά" και ελπίζουμε ο θεός να μας βοηθήσει την άνοιξη γιατί σήμερα που μιλάμε η ξηρασία συνεχίζεται και περιμένουμε τις πολυπόθητες βροχές.
Καλά Χριστούγεννα και και Καλή Μελισσοκομική  Χρονιά σε όλους τους 'Ελληνες συναδέλφους Μελισσοκόμους . Καρακωστίδης  Νικόλαος                       Μελισσοκόμος  Πρόεδρος  Μελισσοκομικού   Συλλόγου Ν. Ροδόπης "Το Κεντρί " Προσκυνητές Ροδόπης                                                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου